REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.6° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
15.6° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Gripa la pacientul cu lupus - recomandări și precauții

Gripa la pacientul cu lupus - recomandări și precauții

Replica API 16 octombrie 2020 | 00:00 1249

Gripa poate fi o adevărată problema pentru un pacient cu lupus, aceasta crescând riscul declanșării unui puseu de activitate a bolii sau intensificând simptomele lupusului. Iată ce poți face pentru a preveni gripa dacă ai lupus, dar și cum o poți trata dacă ai avut ghinionul de a o lua.

Riscul de gripă este mai mare la pacientul care suferă de lupus, în comparație cu populația sănătoasă. Asta pentru că tratamentul pentru lupus se bazează de multe ori pe medicamente imunosupresoare, care blochează activitatea sistemului imunitar, făcând astfel organismul vulnerabil în fața virusurilor, scrie doc.ro.

Din această cauza, mulți medici recomandă vaccinul antigripal pacienților care suferă de lupus. În acest fel, organismul beneficiază de anticorpii care îl protejează de virusul gripal, în ciuda faptului că sistemul imunitar este încetinit de anumite medicamente administrate.

Cum să previi gripă, dacă suferi de lupus eritematos sistemic

Evita contactul cu persoanele bolnave – dacă ai în familie sau la locul de muncă persoane pe care le suspectezi că suferă de gripă (au febra, congestie nazală, tușesc, acuză dureri în gât și pierderea apetitului), fă tot posibilul și evita-le câteva zile. Dacă nu ai cum să limitezi contactul, evita îmbrățișările, strângerile de mâna și săruturile.

Spală-ți mâinile foarte des – în perioadele în care gripă este la orice pas, respectă cu strictețe regulile de igienă. Asta înseamnă că e obligatoriu să îți speli mâinile foarte des, iar spălarea acestora să dureze cel puțin 15 secunde.

Dezinfectează suprafețele – biroul, clanța de la ușa biroului, tastatură, precum și orice altă suprafață cu care intri în contact ar trebui dezinfectată în mod regulat. Poți folosi spirt, dar și un spray antibacterian cu pulverizator, pe care e indicat să îl ai în permanentă în geantă.

Stai acasă – dacă toți colegii de serviciu prezintă simptome specifice răcelii și gripei, e indicat să stai acasă preț de câteva zile. În acest fel, nu te expui riscului de îmbolnăvire.

Ce impact poate avea gripă asupra sănătății pacientului cu lupus

În primul rând, gripă poate declanșa un puseu de activitate a bolii, ceea ce înseamnă că vor apărea, în paralel cu simptomele gripei, și simptomele specifice acestei boli autoimune – începând de la dureri musculare și articulare, până la febra, erupții cutanate și stare generală de rău.

Apoi, gripă poate acutiza simptomele lupusului, dacă boală se află deja într-o perioada de activitate.

Perioadele de activitate a lupusului cresc riscul de complicații, de aceea e indicat că acestea să fie prevenite sau ameliorate.

Cum tratezi gripă, dacă suferi de lupus eritematos sistemic

Este esențial să mergi la medic imediat ce observi primele simptome care pot trăda gripă. Asta pentru că există medicamente antivirale ce pot fi administrate în primele 48 de ore persoanelor care prezintă risc crescut de complicații – printre acestea, se numără și pacienții cu lupus, mai ales dacă urmează un tratament care suprimă activitatea sistemului imunitar.

E indicat să nu ieși din casă decât la 24 de ore după ce îți trece febra.

Tratamentul pentru lupus nu va fi oprit în această perioada, ci va fi administrat în paralel cu medicamentele pe care le iei pentru gripă – bineînțeles, la recomandarea medicului.

Pentru ameliorarea simptomatologiei, poți folosi și o serie de remedii la îndemână, precum:

Ceaiurile calde, cu lămâie și miere – hidratarea este foarte importantă în tratarea gripei, dar și pentru ameliorarea simptomelor, așa că poți suplimenta consumul de apă cu ceaiuri din plante.

Supe – întrucât gripă afectează apetitul, poți încerca să mănânci supă, care este mai ușoară, dar totodată te va și hidrata suplimentar.

Siropuri naturale – prepară un sirop de ceapă sau de ridichi, pentru a ameliora tusea în timpul gripei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272