REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° ConstanÈ›a Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.2° ConstanÈ›a Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Human Rights Watch cere investigarea atacurilor asupra spitalelor în Gaza drept ''crime de război''

Human Rights Watch cere investigarea atacurilor asupra spitalelor în Gaza drept ''crime de război''

A.F. 15 noiembrie 2023 | 00:00 294

OrganizaÅ£ia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a cerut marÅ£i investigarea ''atacurilor repetate, aparent ilegale, ale armatei israeliene asupra instalaÅ£iilor sanitare, personalului ÅŸi transporturilor medicale'' în FâÅŸia Gaza, care ar putea constitui "crime de război", relatează agenÅ£ia EFE.

 Human Rights Watch cere investigarea atacurilor asupra spitalelor in Gaza drept ''crime de razboi''

Toate aceste atacuri "distrug ÅŸi mai mult sistemul sanitar în Gaza", iar după ultimele zile de lupte grele în care infanteria israeliană a înaintat în nordul FâÅŸiei Gaza ÅŸi în oraÅŸul Gaza "cresc preocupările asupra atacurilor disproporÅ£ionate în zona spitalelor", semnalează HRW, care a cerut Israelului "să înceteze atacurile asupra spitalelor" ÅŸi CurÅ£ii Penale InternaÅ£ionale să investigheze aceste atacuri.

Human Rights Watch a deplâns de asemenea blocada israeliană totală asupra FâÅŸiei Gaza care împiedică furnizarea apei, alimentelor ÅŸi altor resurse de bază, precum medicamente ÅŸi combustibil, blocadă ce a lăsat spitalele fără curent electric întrucât acestea nu mai au combustibil pentru generatoarele de electricitate.

"Două treimi dintre policlinicile ÅŸi jumătate din spitalele din Gaza nu funcÅ£ionează, într-un moment în care personalul sanitar se confruntă cu un număr fără precedent de pacienÅ£i grav răniÅ£i", spitalele au rămas "fără medicamente ÅŸi echipamente de bază", obligând medicii "să opereze fără anestezie ÅŸi să folosească oÅ£et ca antiseptic", avertizează HRW.

Israelul afirmă că gruparea islamistă Hamas dispune de o reÅ£ea de tuneluri ÅŸi de infrastructuri militare sub ÅŸi în jurul spitalelor din FâÅŸia Gaza, iar luni a acuzat această grupare că foloseÅŸte spitalul de pediatrie Rantisi pentru a ascunde combatanÅ£i participanÅ£i la atacul din 7 noiembrie asupra Israelului ÅŸi de asemenea reÅ£ine acolo ostatici capturaÅ£i atunci.

Cu toate acestea, remarcă HRW, chiar dacă Hamas "foloseÅŸte în mod cinic spitalele", nicio dovadă în acest sens nu justifică "privarea spitalelor ÅŸi ambulanÅ£elor de statutul de protecÅ£ie de care beneficiază în baza dreptului umanitar internaÅ£ional".

Până pe 12 noiembrie, OrganizaÅ£ia Mondială a Sănătăţii (OMS) a contabilizat 137 de atacuri israeliene asupra sistemului sanitar în FâÅŸia Gaza, atacuri soldate cu 521 de morÅ£i ÅŸi circa 700 de răniÅ£i în rândul pacienÅ£ilor ÅŸi personalului medical, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sucks dicks!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468