REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Iată cine sunt cetățenii de onoare ai orașului Constanța

Iată cine sunt cetățenii de onoare ai orașului Constanța

Virgil STOIAN 3 octombrie 2022 | 00:00 2093

Municipiul Constanța are la ora actuală 73 de cetățeni de onoare. De-a lungul timpului, nume sonore din lumea academică, sportivă, artistică și culturală au primit această distincție. Majoritatea sunt constănțeni, însă există și câteva nume care nu au trăit în orașul de la malul mării, în special sportivi. În afară de titlul în sine, cetățenii au primit o diplomă, o plachetă, cheia orașului Constanța, dar și un teren. Conform Hotărârii de Consiliu Local din 30 iunie 2021, cetățenii de onoare ai Constanței nu vor mai primi suprafețe de teren. Ultimele distincții au fost acordate în anul 2019.


Cronologic vorbind, între anii 1995-2000, au fost acordate 20 de titluri. Unele dintre acestea au mers chiar către instituții sub titlul de trofeul „Amfora”. Printre acestea se numără liceul „Mircea cel Bătrân”. Acest trofeu a mai fost înmânat și lui Radu Ciorei, Ion Titoiu și lui Mircea Sorin Vasilescu pentru merite deosebite în domeniul culturii, actorului Jean Constantin,  dar și mai multor sportivi, care nu sunt din Constanța.
Dintre sportivii constănțeni amintim pe Maradona din Carpați, Gheorghe Hagi, cel care a făcut milioane de oameni să iasă în stradă în timpul campionatului mondial de fotbal din SUA sau Simona Halep, fostă număr unu mondial WTA și câștigătoare de Grand Slamuri. Printre sportivii născuți la Constanța au mai fost distinși cu titlul de cetățeni ai orașului gimnastele Simona Amânar, Daniela Sofronie și Cătălina Ponor, tenismenii Horia Tecău și Andrei Pavel, handbaliști Laurențiu Toma și Ionuț Rudi Stănescu, campioana la tenis de masă Elisabeta Samara, înotătorul Răzvan Florea dar și atletul Ilie Floroiu. De asemenea au fost premiați și antrenorii Octavian Belu și Mariana Bitang dar și boxerii Francisc Vaștag și Leonard Doroftei.


Printre cetățenii de onoare se numără și câțiva politicieni

În anul 2010 mai mulți politicieni au fost declarați de către fostul primar Radu Mazăre cetățeni de onoare ai orașului Constanța. Mircea Dobre, Gheorghe Stoica şi Felix Stroe, de la PSD, precum şi Dănuţ Moisoiu, PDL, au primit titlul onorific. Lui Dănuţ Nicuşor Anastasiu-Moisoiu, titlul i s-a acordat pentru că: „S-a evidenţiat prin implicarea sa în viaţa comunităţii locale, având trei mandate de consilier local. Pentru activitatea sa laborioasă şi implicarea în viaţa şi dezvoltarea urbei, pentru demonstrarea unei înalte capacităţi de lider şi promovarea unor idei novatoare în asigurarea dezvoltării municipiului Constanţa", potrivit expunerii de motive.

Și Felix Stroe e cetățean de onoare

Felix Stroe s-a evidenţiat, în primul rând, prin trei mandate de consilier, dar şi prin ceva în plus. „Felix Stroe s-a implicat în dezvoltarea şi extinderea serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare. Recunoaşterea meritelor profesionale ale lui Stroe Felix a avut loc şi prin alegerea acestuia în calitate de Prim vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Apei şi Preşedinte al Patronatului Român al Apei", scria în raport. Gheorghe Stoica, s-a evidenţiat prin implicarea sa în viaţa comunităţii locale, având trei mandate de consilier local.


În anul 2016 au fost declarați 7 cetățeni de onoare

Pe data de 30 martie 2016, în cadrul ședinței de consiliu local, Prof. univ.dr. Victor Ciupina, prof. univ.dr. Adrian Bavaru, ambii foști rectori ai Universității Ovidius au fost recompensați pentru întreaga lor carieră. Pe 29 noiembrie 2016, aleşii municipali au aprobat două proiecte de hotărâre prin care pompierul Marius-Daniel Fripis, mort la datorie în anul 2015şi actriţa Ileana Ploscaru, au devenit Cetăţeni de onoare ai municipiului Constanţa. În aceeaşi şedinţă, însă, au fost înmânate şi diplomele altor doi cetăţeni de onoare, plutonierul Ionel Eugen Bida şi plutonierul adjutant Florin Bolovan. Ei au făcut obiectul unor proiecte de hotărâre votate în şedinţa din luna octombrie. Cei doi militari au fost răniţi în Afganistan, în timpul unor misiuni.


În 2019, au fost acordate 4 titluri onorifice

Actorul Alexandru Mereuță a primit, în şedinţa de Consiliu Local din 25 aprilie 2013, titlul de Cetățean de Onoare al oraşului Constanţa. Propunerea acordării titlului aparține colectivului Teatrului de Stat Constanţa și este o urmare a contribuţiei acestuia meritorie la dezvoltarea culturii constănţene, la creşterea valorii actului artistic. Printre alte proiecte, consilierii au fost înștiințați cu privire la 4 inițiative de acordare a unor titluri de cetățeni de onoare. Astfel, au fost propuși pentru a deveni cetățeni de onoare ai municipiului Constanța: plutonier adjutant Iulian Ion Căpățînă (care are grad de invaliditate 3, fiind rănit în misiune în Afganistan), dirijorul Operei, Gheorghe Stanciu, fosta sportivă de performanță Daniela (Dana) Sofronie, respectiv Elena Buhaiev (post mortem), fost sportiv de performanță și fost inspector general școlar.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
infractori ca stroe sunt onoarea orasului !!!
6
0
Multi cetateni de onoare, uni pe merit..... alti mai putin. Intrebarea mea este ......oare Elena Roizen nu merita sa fie si ea cetatean de onoare a orasului Constanta?
8
1
de Hagi si Halep de ce sunt cetateni de onoare? Dec ce nu faceti cetateni de onoare si cel mai bun sofer de pe RATC, cel mai bun strungar din oras sau cel mai bun medic? Ei de ce nu merita?
9
5
Cine v-a spus ca Toma si Stanescu sunt nascuti la Constanta, ziaristilor absolventi la FF? Unul e ploiestean, celalalt brasovean
11
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614