REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

IKEA a ajuns şi în Constanţa. Dar nu cu un nou magazin, ci cu eoliene

IKEA a ajuns şi în Constanţa. Dar nu cu un nou magazin, ci cu eoliene

Replica API 12 septembrie 2019 | 01:09 643

Tranzacţie de 136 milioane de euro

Tranzacţie de 136 milioane de euro

Grupul suedez IKEA a venit şi în Constanţa, dar nu prin magazinele de mobilier celebre în toată lumea, ci prin intermediul unei afaceri cu energie eoliană. IKEA, care este şi cel mai mare proprietar de păduri din ţara noastră, a cumpărat cinci parcuri eoliene în România, iar unul din acesta este cel din comuna constănţeană Pantelimon. Tranzacţia a fost realizată cu danezii de la Vestas, cei mai mari producători de turbine eoliene din Europa şi a costat 136 de milioane de euro.

IRI Investments SRL, subsidiara românească de exploatare forestieră a grupului suedez IKEA, a cumpărat cu 136 de milioane de euro câte 80% din capitalul social a trei firme producătorare şi operatoare de parcuri eoliene în România de la danezii de la Vestas. Este vorba despre Ewind SRL din Mihail Kogălniceanu, Smartbreeze SRL din Bucureşti şi Eol Energy Moldova SRL din Satu Mare. Cele cinci parcuri eoliene preluate de IKEA de la Vestas au fost puse în funcțiune în perioada 2012-2014. Grupul IKEA și-a asumat ca țintă ca, până în 2020, la nivel global, întreg consumul de energie al operațiunilor sale să fie satisfăcut integral din surse regenerabile, compania demarând încă de acum 10 ani un program de achiziții de astfel de active de producție de electricitate.

Pierderi şi datorii uriaşe

Ewind SRL operează parcul eolian Pantelimon 4, din comuna constănţeană cu acelaşi nume, cu o putere instalată de 123 MW. Firma a încheiat anul 2018 cu pierderi de 26,3 milioane lei la o cifră de afaceri de 46,6 milioane lei, are doar cinci angajaţi şi datorii impresionante, de peste 311 milioane de lei. Smartbreeze SRL deține centrala electrică eoliană Apollo din Frumușița, județul Galați, de 6 MW. În 2018, firma a raportat pierderi de 3,39 milioane la o cifră de afaceri de 3,62 milioane lei, precum şi datorii totale de 31,3 milioane lei. La rândul său, Eol Energy Moldova SRL operează parcurile eoliene Mahmudia din Tulcea, Vârlezi și Smulți (ambele din Galați), toate de câte 4 MW și a declarat anul trecut pierderi de 3,4 milioane lei la afaceri de 7,1 milioane lei, dar şi datorii de 47,7 milioane lei.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
daca nu erau profitabile nu mai era padure de eoliene in Dobrogea dar si in alte parti din tara si apoi sa observam ca acestea produc curentul pe care noi il importam - pe hartie si in statistici!!!
3
1
Astia majoritari ce aport aveti in afara de voturi contra pui si ulei ? Neam de secaturi hoti si koorve.
4
5
Pana acum am crezut ca eolienele sunt extrem de profitabile. Nu au niciun fel de consum si folosesc vantul care nu costa nimic. Pierderile raportate sunt inexplicabile.
9
0
Lasa ca avem Ikea in varna,nu mai trebuie sa mergem in Buc. Apropo,ba aia de la Ikea,JYsk,kika,etc,n-ati auzit de Grune punkt?Adica lacurile si adezivii Nu contin subst toxice? la voi Nu aveti voie sa vindeti fara Grune punkt,iar in Romanika Nu am vazut Un obiect care sa aiba aceasta certficare.Insemana ca toate mobilele,etc sint pline de formaldehida,compusi cancerigeni,etc.Sa nu vorbim de asa zisele mobile din rumegus incleiat cu adeziv toxic,acoperite cu folie de hirtie vopsita ca sa imite furnirul!
10
0
Gigi, tu in viata ta ai aruncat vreun chistoc altundeva decat pe jos lepra?
3
17
in cta ikea nu mai are cedefrisa,a ras mazare cu pesedeul si Polaris tot,pina si arborii de la marginea drumului sau intre blocuri.Tot au ras,vindut,dat la minoritari ptr voturi.Noi am ramas cu praful,zgomotele,poluarea.
19
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614