REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
18.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Îmbulzeală în faţa bisericilor, de Florii, în Constanţa

Îmbulzeală în faţa bisericilor, de Florii, în Constanţa

Replica API 13 aprilie 2020 | 00:00 1874

Credincioșii constănțeni s-au îngrămădit, duminică, 12 aprilie, la bisericile din municipiu pentru a putea primi tradiționala ramură de salcie sfințită. Cu toate că aceștia primiseră asigurări din partea Arhiepiscopiei că fiecare parohie va împărți salcie acasă la credincioși, din ușă în ușă, cu ajutorul voluntarilor, vremea frumoasă i-a făcut pe enoriași să formeze cozi interminabile la unele biserici din Constanța.

Biserica ”Izvorul Tămăduirii” din zona Macul Roșu și ”Sfinții Trei Ierarhi” de la Cireșica au fost asaltate de zeci de credincioși, dornici ca în această zi sfântă să poată să primească direct din mâinile preotului ramura de salcie sfințită, cu toate că prevederile ordonanțelor militare le interziceau lucrul acesta. Credincioșii au fost înstiințați de oamenii legii, aflați în apropierea lăcașului de cult, să respecte prevederile ordonanțelor militare și să părăsească astfel zona, deoarece nu era respectată totodată, nici distanțarea socială.

Arhiepiscopia Tomisului: Credincioșii își poartă responsabilitatea pentru acțiunile lor

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a declarat faptul că responsabilitatea este individuală, iar ceea ce fac credincioșii în afara lăcașului de cult nu ține de parohie. „Referitor la prezența unui grup de credincioși la biserica Izvorul Tămăduirii din Constanța, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

Credincioșii au venit din proprie inițiativă, prin urmare poartă și responsabilitatea pentru acțiunile lor pe spațiul public, în afara lăcașului de cult.

Conform ordonanțelor militare, bisericile pot fi deschise în afara programului slujbelor religioase, pentru închinarea individuală a credincioșilor.

Observând situația, preoții de la parohie au îndemnat pe credincioși să nu constituie grup pe spațiul public, ceea ce ar putea intra în conflict cu prevederile ordonanțelor militare, dar nu au fost ascultați.

În concluzie, modul în care credincioșii se comportă în afara lăcașului de cult nu este responsabilitatea parohiei”, a spus Eugen Tănăsescu.

Au existat totuși și lăcașe de cult unde regulile au fost respectate, printre acestea fiind și biserica ”Sfântul Mina” din parcul Tăbăcărie, unde lumea nu s-a îmbulzit, prevederile ordonanțelor militare fiind respectate de enoriași.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ramura de salcie o sa va scapere de pandemie. Noroc ca ati apucat sa va luati.
3
2
oi... comportament de turma..
3
3
RESPECT! Sa luam aminte!
3
6
Sper sa moara toti in frunte cu preotii care au tinut slujbele
4
7
Au dat buluc oamenii sa-si arate recunostinta pt.actiunile caritabile ale BOR din ultima vreme,de cand cu coronavirusul!Ati vazut vreo donatie mai consistenta a popilor?Ici-colo,cateva cazuri izolate!Declaratiile alea folosesc la ceva?A verificat cineva motivul care era bifat pe ele?
8
4
Decand s-a decretat starea de urgenta in tara nu am vazut niciun preot ortodox din Romania care sa le ceara credinciosilor sa stea acasa pentru ca asa au spus medici care cunosc mai bine boala asta decat ei si pentru ca Dumnezeu nu ne cere sa ne punem viata in pericol pentru a ne demonstra credinta.
10
5
Cata indobitocire , cata nesimntire pe toti acesti preoti care nu inteleg ca prin actiunile lor raspandesc corona virus . Parerea mea este ca acesti preoti se fac vinovati de raspandirea boli si nu ii trage nimeni la raspundere . Uitati cat de perversi sunt , arunca vina pe oamenii de rand . Ditamai Papa de la Roma se supe legilor , si la noi preoti fac cum ii taie capu . BRAVO BAI , ASA CEVA NUMAI LA NOI SE POATE .
12
5
astia sunt bosorogii pachetari votanti de pesede si privitori de antena3 .ei nu inteleg se cred destepti si invincibili .sper ca atunci cind vor horcai sa mearga tot la biserica nu la spital .isi mai inbolnavesc si rudele de acasa dupa ce au lins icoane pe care au balit babele .
11
7
Intr-adevar, am vazut si eu cum se statea in fata bisericilor in ziua de Florii. Inconstienta totala, nu se poate ca oamenii sa riste atat de mult pentru pastrarea acestei traditii. E un an atipic, trebuie sa nne conformam situatiei date, cred ca de vina sunt si preotii. Ati vazut la TV cum Papa a tinut slujba in biserica goala si cu lumanari aprinse pe scaunele goale. Si nu s-a intamplat nimic, oamenii au stat acasa si au primit binecuvantarea la TV. Asa DA. Nu cum fac preotii nostri care nu inteleg ca este nevoie de simt de raspundere. dar nu pe propria raspundere. Asa NU
12
5
E un cotet ridicat ilegal
17
7
Sa speram ca mor cat mai repede astia
10
10

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212