REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
12.6° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

În timp ce elevii îşi rup spatele cu ghiozdanele, Inspectoratul Şcolar ridică din umeri

În timp ce elevii îşi rup spatele cu ghiozdanele, Inspectoratul Şcolar ridică din umeri

Replica API 20 noiembrie 2015 | 00:00 270

Părinţii sunt indignaţi

Părinţii sunt indignaţi

Tot mai mulţi părinţi sunt indignaţi de faptul că odraslele lor sunt nevoite să care kilograme serioase de cărţi în ghiozdanele pentru şcoală. Astfel, micuţii din şcoala primară şi cei din ciclul gimnazial merg aproape zi de zi cu rucsacul doldora de cărţi, caiete fel de fel, caiete speciale, culegeri ş.a.m.d. Acest lucru ridică un semn de îngrijorare în rândul părinţilor care se tem pentru sănătatea lor, în special a coloanei vertebrale, pentru că elevii sunt totuşi în creştere şi acest lucru nu le face bine.

Un astfel de părinte îşi exprimă revolta pe Facebook: „Mă gândesc să- mi dau copilul să facă haltere sau sală de forţă. Nu de alta dar în România un elev de clasa a V-a este obligat să care un ghiozdan de peste 7 kg. Coloana vertebrală nu e importantă pentru cei din Ministerul Învăţământului. Interesul e să vindem multe cărţi de diverse edituri”. Dacă elevii aleg uneori să îşi lase acasă o parte din cărţi, sunt mustraţi de profesori pe motiv că au nevoie de ele.

Un lucru pe care îl mai fac unii e să se bazeze pe ajutorul colegului de bancă să aducă manualele cu rândul. În timp ce copiii cară ghiozdane arhipline de manuale, caiete de clasă şi caiete de teme, Inspectoratul Şcolar Judeţean dă din umeri: „Fiecare copil are pentru fiecare materie manual, caiet de clasă, caiet de teme. Copilul trebuie să se ducă la şcoală cu materialele necesare. Programele şcolare sunt cele aprobate, cu care lucrăm de atâta timp”, a declarat Gabriela Bucovală, inspector general la ISJ Constanţa.

Întrebată despre numărul crescut de materii şi ore din program, aceasta a mai precizat: „Nu văd că ar fi mai multe materii. Nu sunt nici mai multe ore. Poate pentru actuala generaţie care are specificul ei. Ar fi necesară o descongestionare. Această discuţie trebuie să o reglementeze legiuitorul”. Copiii care sunt supuşi unui asemenea efort fizic un timp îndelungat riscă anumite afecţiuni ale coloanei vertebrale precum hernia de disc şi dicopatia lombară. Şefa secţiei de pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa , Cristina Mihai este de părere că: „Le afectează coloana. Le afectează mersul şi de aici derivă foarte multe probleme de articulaţie”.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272