REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Încă un contract uriaş oferit de ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră. Banii se duc tot la americani

Încă un contract uriaş oferit de ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră. Banii se duc tot la americani

Replica API 6 aprilie 2018 | 00:01 885

Înţelegere în familie

Înţelegere în familie

Americanii de la ExxonMobil au oferit fără licitaţie un contract de 93 de milioane de dolari pentru achiziţia de echipamente submarine, care vor fi folosite la exploatarea gazelor din Marea Neagră. Înţelegerea a fost semnată cu o companie din Marea Britanie şi una din România, ambele însă cu acelaşi proprietar din SUA, astfel încât banii se întorc tot la americani. ExxonMobil a cheltuit deja până acum peste 1,5 miliarde de dolari pentru explorarea gazelor din perimetrul Neptun Deep, pe care îl deţine în concesiune alături de OMV Petrom.

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas)- Sucursala Bucureşti a atribuit pe 06.03.2018 un contract pentru „furnizare echipamente submarine şi componente asociate”, în urma unor negocieri iniţiate în mai 2017. Valoarea estimată iniţial a contractului era de 260.000.000 de dolari, dar în cele din urmă americanii au făcut o afacere cât se poate de bună, parafând înţelegerea pentru “numai” 92.931.636,08 dolari, fără TVA. Firmele câştigătoare sunt One Subsea UK Limited din Londra şi Cameron Romania SRL din Câmpina.

În ce constă contractul

Potrivit anunţului ExxonMobil, „obiectivul contractului este furnizarea de echipamente submarine şi componente, inclusiv proiectare, achiziţie, fabricare, construire, testare şi transport. Echipamentele submarine includ urmatoarele: arbori verticali monobore submarini cu dispozitiv de susţinere a legăturilor ţevilor de extracţie (Vertical monobore subsea trees with tubing head spools and tubing hangers); echipament de instalare, inclusiv instrumente de funcţionare şi de recuperare (Installation rigging, including running and retrieval tools); manifold-uri submarine şi sisteme asociate (inclusiv structura de protecţie pentru manifold-uri) (Subsea Manifolds and associated systems (Including manifold subsea protection structure)); substructură fundaţii şi piloni (substructură interfaţă Domino şi fundaţie Pelican) ((Foundations substructure and piles (Domino interface substructure and Pelican foundation)); conectori submarini de legătură şi sisteme de conectare (Subsea jumper connectors and connection systems) • Debitmetre (Flowmeters); sisteme de control submarin şi echipamente asociate (Subsea controls system and associated equipment); unităţi de distribuţie submarină şi ansambluri de terminaţie ombilicale (Subsea distribution units and umbilical termination assemblies); flying conducte şi cadre de implementare şi role, inclusiv sistemul de antrenare tambur pentru instalarea conductelor de oţel HFLs; conductori volante şi cadre de angrenare şi role, inclusiv sistemul de acţionare a rolelor pentru instalarea tubulaturii de metal pentru conductorii hidraulici (Flying leads and deployment frames and reels including the reel drive system for the installation of steel tube HFLs). Atât One Subsea UK, cât şi Cameron Romania SRL sunt controlate de concernul american Schlumberger, astfel încât se poate spune că mare parte din cei 93.000.000 de dolari se vor duce tot la americani. Ce-i drept, Cameron Romania deţine două fabrici de utilaje petroliere în România, una la Câmpina şi alta la Ploieşti, unde lucrează peste 1.000 de angajaţi şi prin care derulează afaceri anuale de peste un miliard de lei.

Miliarde de dolari pentru lucrări în zona Constanţei

Achiziţia de echipamente submarine reprezintă doar unul din contractele derulate de gigantul ExxonMobil în vederea exploatării uriaşelor resurse de gaze naturale din Marea Neagră. În februarie 2018, americanii au lansat o licitaţie pentru un acord-cadru pe 3 ani cu o singură firmă contractoare pentru servicii de foraj marin în sectorul românesc al Mării Negre. Valoarea maximă a contractului este estimată la 420 milioane dolari, fără TVA.

În decembrie 2017, ExxonMobil iniţia o altă licitaţie, scopul fiind achiziţia a 190 de kilometri de ţeavă pentru construirea unei conduce care să aducă la ţărm gazele naturale din perimetrul concesionat, valoarea totală maximă a contractului fiind estimată la peste 128 milioane dolari cu tot cu TVA. În noiembrie 2017, gigantul american a demarat o procedură de dialog competitiv pentru atribuirea unui contract pe 4 ani, în valoare maximă estimată de peste 1,5 miliarde dolari, de executare a lucrărilor necesare demarării extracţiei gazelor din perimetrul Neptun Deep.

În mai 2017, ExxonMobil a lansat şi o licitaţie privind „consultarea pieţei pentru a obţine informaţii de la operatorii economici de pe piaţa de proiectare, achiziţii şi construcţii pentru a sprijini dezvoltarea unei potenţiale exploatări de gaze în partea românească a Mării Negre în cadrul proiectului “Neptun – zona de apă adâncă”.

Contractul este unul din cele mai mari acordate vreodată în România: 900.000.000 de dolari, fără TVA. În aceeaşi lună, americanii organizau o licitaţie şi pentru servicii privind „consultarea pieţei pentru furnizarea de conducte termoplastice de tip ombilical şi/sau sisteme flexibile încălzite electric pentru a sprijini activitatea de fabricare în cadrul proiectului “Neptun – zona de apă adâncă”. Durata contractului va fi de 36 de luni de la data adjudecării acestuia, iar valoarea estimată este de 42.000.000 de dolari, fără TVA.

Decizia finală, aşteptată anul acesta

Decizia finală de investiție în proiectul offshore Neptun Deep este așteptată anul acesta din partea celor doi parteneri la concesiune, ExxonMobil și OMV Petrom. Cele două companii petroliere au anunțat în 2012 descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun. Potrivit informațiilor inițiale, rezervele de gaze din acel perimetru au fost estimate între 42 de miliarde și 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Dezvoltarea perimetrului Neptun Deep ar putea însemna prima producție de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România. Costurile unui astfel de proiect de producție gaze în zonă de apă adâncă pot ajunge la câteva miliarde de euro.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Frumoasa, Redeventa......nazistu ne vinde , Dragnea ne vinde.......Vadimee unde esti ?
0
0
deci de aia nu o sa vedeti niciodata mari investitori la constanta, aici e alta afacere, a altora.
0
0
Din acest motiv se plimba si navele de razboi Americane prin Portul Constanta , nu ca iar fi mare dor de NATO !!
2
0
La sa o duca bine alte tari .Spre exemplu in Elvetia curentl si apa sunt la preturi f accesibile si calitatea tuturor produselor indiscutabila Noi nu avem decat hamesitii si corupti in fruntea tarii Unii care nu se mai satura iar omul de rand pt Un pui o vinde si pe ma sa
4
1
Ce glume....Pai cum sa-si foloseasca romanii resursele tarii lor,cand o pot face altii? Romanii au fost mereu slugi dar cu gurile mari,cu laudarosenie de sine cat Everestul.
4
0
taner, astia au cumparat peste 60 de ha teren intre Tuzla si Costinesti, si vor mai cumpara ptr "fractionari hidraulice", asa ca fac ce vor pe terenul lor, ptr ca asa sint legile la noi mai ales cind e vorba de americani. Vind romanii si pe masa ptr dolari, ce se va intimpla cu tara nu conteaza.
4
1
vor sa distruga plaja de la tuzla.de ce nu se folosesc de traseul lui oil terminal?
5
0
NATIONALIZAREA RAPIDA A TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI !
6
2
Pai daca nu au reusit cu Rosia Montana,au luat Marea Neagra...
12
0
Romania o minunata colonie alba PUNCT
14
0
Da prostule dar resursele sunt ale tarii si in plus omv petrom partenerul e partiql de stat
6
4
Da, greseste la pret, dar cu pretul corect de 1.5 lei pe mc la distribuitor, ar trebui sa fie cam 1 leu pe mc la furnizor. Ceea ce face ca mia de mc sa fie la vreo 200 de euro. Impartind 100 de miliarde la 1000mc si inmultind cu 200 o sa te cam crucesti oricum
3
1
Dupa evenimentele din 1989,tara a incaput pe mainile celor ce de fapt o conduceau,doar cu mici cosmetizari. De acolo vin mereu candidatii pe care populatia ii voteaza,ca totul sa para democratic. In esenta,tara este devalizata asa cum a fost mereu de-a lungul istoriei,de lacomii din interior si de straini.Poporul de slugi se consuma ,oamenii se cearta intre ei,intre timp adevaratii hapsani se lafaie scuipand pe tara si popor.
15
1
ghici ce ? exxon e privat si da banii cui vrea p..a lui
7
3
bai dar n-ati vrea sa fiti bogati precum bubuini sau qatarezi,voi la pesedeu
4
5
Cum sa fie ma 100 dolari 1mc de gaz? Il confunzi cu barilul de petrol? Eu nu zic ca n-o sa se umple de ani baietii, dar nu mai scrie prostiile astea, ca mai gasesti vreun naiv care sa te si creada. P.S. Tu asa platesti gazul natural, nu? 100 de parai mc?
2
2
Asta e situatia..... isi dau tot lor.... astia sunt Ei ,
5
0
cica fara licitatie, hai rezistentilor unde e luluta sa verifice? se poarta si la altii deci
5
1
Pai astia sunt prosti ca romani ?
8
2
Pentru retarzii... aaaa... Rezistii carora li se pare pareri. Calcul simplu: Exxon estimeaza ca depozitul are cam 100 de miliarde de metri cubi. 100 MILIARDE!!! Inmultit cu - sa zicem - 100 de dolari vanzare pe metrul cu, desi nu e atat de jos, ia socotiti. 10000 de dolari pentru EXXON! La o investitie de cat? 1 miliar jumate? 2 miliarde? Scadem si ridicola redeventa de 10 la suta - stim ca nu e atat de mare, dar scadem atat. Reulta un profit brut de 9900 de miliarde. Ehhh... n-asa ca e misto democratia lui John?
17
3
Dormiti romanasilor tuva n dinti iar criminalii joaca de bucurie pe prostia si lasitatea voastra! SARACIA voastra !
26
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218