rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 22 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Înţelegere în familie

Încă un contract uriaş oferit de ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră. Banii se duc tot la americani

Americanii de la ExxonMobil au oferit fără licitaţie un contract de 93 de milioane de dolari pentru achiziţia de echipamente submarine, care vor fi folosite la exploatarea gazelor din Marea Neagră. Înţelegerea a fost semnată cu o companie din Marea Britanie şi una din România, ambele însă cu acelaşi proprietar din SUA, astfel încât banii se întorc tot la americani. ExxonMobil a cheltuit deja până acum peste 1,5 miliarde de dolari pentru explorarea gazelor din perimetrul Neptun Deep, pe care îl deţine în concesiune alături de OMV Petrom.

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas)- Sucursala Bucureşti a atribuit pe 06.03.2018 un contract pentru „furnizare echipamente submarine şi componente asociate”, în urma unor negocieri iniţiate în mai 2017. Valoarea estimată iniţial a contractului era de 260.000.000 de dolari, dar în cele din urmă americanii au făcut o afacere cât se poate de bună, parafând înţelegerea pentru “numai” 92.931.636,08 dolari, fără TVA. Firmele câştigătoare sunt One Subsea UK Limited din Londra şi Cameron Romania SRL din Câmpina.

În ce constă contractul

Potrivit anunţului ExxonMobil, „obiectivul contractului este furnizarea de echipamente submarine şi componente, inclusiv proiectare, achiziţie, fabricare, construire, testare şi transport. Echipamentele submarine includ urmatoarele: arbori verticali monobore submarini cu dispozitiv de susţinere a legăturilor ţevilor de extracţie (Vertical monobore subsea trees with tubing head spools and tubing hangers); echipament de instalare, inclusiv instrumente de funcţionare şi de recuperare (Installation rigging, including running and retrieval tools); manifold-uri submarine şi sisteme asociate (inclusiv structura de protecţie pentru manifold-uri) (Subsea Manifolds and associated systems (Including manifold subsea protection structure)); substructură fundaţii şi piloni (substructură interfaţă Domino şi fundaţie Pelican) ((Foundations substructure and piles (Domino interface substructure and Pelican foundation)); conectori submarini de legătură şi sisteme de conectare (Subsea jumper connectors and connection systems) • Debitmetre (Flowmeters); sisteme de control submarin şi echipamente asociate (Subsea controls system and associated equipment); unităţi de distribuţie submarină şi ansambluri de terminaţie ombilicale (Subsea distribution units and umbilical termination assemblies); flying conducte şi cadre de implementare şi role, inclusiv sistemul de antrenare tambur pentru instalarea conductelor de oţel HFLs; conductori volante şi cadre de angrenare şi role, inclusiv sistemul de acţionare a rolelor pentru instalarea tubulaturii de metal pentru conductorii hidraulici (Flying leads and deployment frames and reels including the reel drive system for the installation of steel tube HFLs). Atât One Subsea UK, cât şi Cameron Romania SRL sunt controlate de concernul american Schlumberger, astfel încât se poate spune că mare parte din cei 93.000.000 de dolari se vor duce tot la americani. Ce-i drept, Cameron Romania deţine două fabrici de utilaje petroliere în România, una la Câmpina şi alta la Ploieşti, unde lucrează peste 1.000 de angajaţi şi prin care derulează afaceri anuale de peste un miliard de lei.

Miliarde de dolari pentru lucrări în zona Constanţei

Achiziţia de echipamente submarine reprezintă doar unul din contractele derulate de gigantul ExxonMobil în vederea exploatării uriaşelor resurse de gaze naturale din Marea Neagră. În februarie 2018, americanii au lansat o licitaţie pentru un acord-cadru pe 3 ani cu o singură firmă contractoare pentru servicii de foraj marin în sectorul românesc al Mării Negre. Valoarea maximă a contractului este estimată la 420 milioane dolari, fără TVA.

În decembrie 2017, ExxonMobil iniţia o altă licitaţie, scopul fiind achiziţia a 190 de kilometri de ţeavă pentru construirea unei conduce care să aducă la ţărm gazele naturale din perimetrul concesionat, valoarea totală maximă a contractului fiind estimată la peste 128 milioane dolari cu tot cu TVA. În noiembrie 2017, gigantul american a demarat o procedură de dialog competitiv pentru atribuirea unui contract pe 4 ani, în valoare maximă estimată de peste 1,5 miliarde dolari, de executare a lucrărilor necesare demarării extracţiei gazelor din perimetrul Neptun Deep.

În mai 2017, ExxonMobil a lansat şi o licitaţie privind „consultarea pieţei pentru a obţine informaţii de la operatorii economici de pe piaţa de proiectare, achiziţii şi construcţii pentru a sprijini dezvoltarea unei potenţiale exploatări de gaze în partea românească a Mării Negre în cadrul proiectului “Neptun – zona de apă adâncă”.

Contractul este unul din cele mai mari acordate vreodată în România: 900.000.000 de dolari, fără TVA. În aceeaşi lună, americanii organizau o licitaţie şi pentru servicii privind „consultarea pieţei pentru furnizarea de conducte termoplastice de tip ombilical şi/sau sisteme flexibile încălzite electric pentru a sprijini activitatea de fabricare în cadrul proiectului “Neptun – zona de apă adâncă”. Durata contractului va fi de 36 de luni de la data adjudecării acestuia, iar valoarea estimată este de 42.000.000 de dolari, fără TVA.

Decizia finală, aşteptată anul acesta

Decizia finală de investiție în proiectul offshore Neptun Deep este așteptată anul acesta din partea celor doi parteneri la concesiune, ExxonMobil și OMV Petrom. Cele două companii petroliere au anunțat în 2012 descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun. Potrivit informațiilor inițiale, rezervele de gaze din acel perimetru au fost estimate între 42 de miliarde și 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Dezvoltarea perimetrului Neptun Deep ar putea însemna prima producție de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România. Costurile unui astfel de proiect de producție gaze în zonă de apă adâncă pot ajunge la câteva miliarde de euro.

Rocsana CRISTEA

vineri, 6 aprilie 20186189
Comentarii

01nelu(16 apr 16:44)
La sa o duca bine alte tari .Spre exemplu in Elvetia curentl si apa sunt la preturi f accesibile si calitatea tuturor produselor indiscutabila Noi nu avem decat hamesitii si corupti in fruntea tarii Unii care nu se mai satura iar omul de rand pt Un pui o vinde si pe ma sa
01Sandu(15 apr 14:50)
Ce glume....Pai cum sa-si foloseasca romanii resursele tarii lor,cand o pot face altii? Romanii au fost mereu slugi dar cu gurile mari,cu laudarosenie de sine cat Everestul.
02pop(13 apr 19:29)
taner, astia au cumparat peste 60 de ha teren intre Tuzla si Costinesti, si vor mai cumpara ptr "fractionari hidraulice", asa ca fac ce vor pe terenul lor, ptr ca asa sint legile la noi mai ales cind e vorba de americani. Vind romanii si pe masa ptr dolari, ce se va intimpla cu tara nu conteaza.
03taner(11 apr 19:19)
vor sa distruga plaja de la tuzla.de ce nu se folosesc de traseul lui oil terminal?
14Real(11 apr 09:15)
NATIONALIZAREA RAPIDA A TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI !
09dan(10 apr 08:27)
Pai daca nu au reusit cu Rosia Montana,au luat Marea Neagra...
010frumos(6 apr 15:29)
Romania o minunata colonie alba PUNCT
24Ptr prostul de ghe 10.20(6 apr 13:44)
Da prostule dar resursele sunt ale tarii si in plus omv petrom partenerul e partiql de stat
11Pt 9:39(6 apr 11:22)
Da, greseste la pret, dar cu pretul corect de 1.5 lei pe mc la distribuitor, ar trebui sa fie cam 1 leu pe mc la furnizor. Ceea ce face ca mia de mc sa fie la vreo 200 de euro. Impartind 100 de miliarde la 1000mc si inmultind cu 200 o sa te cam crucesti oricum
113Marin(6 apr 10:25)
Dupa evenimentele din 1989,tara a incaput pe mainile celor ce de fapt o conduceau,doar cu mici cosmetizari. De acolo vin mereu candidatii pe care populatia ii voteaza,ca totul sa para democratic. In esenta,tara este devalizata asa cum a fost mereu de-a lungul istoriei,de lacomii din interior si de straini.Poporul de slugi se consuma ,oamenii se cearta intre ei,intre timp adevaratii hapsani se lafaie scuipand pe tara si popor.
35ghe(6 apr 10:20)
ghici ce ? exxon e privat si da banii cui vrea p..a lui
43guta(6 apr 10:18)
bai dar n-ati vrea sa fiti bogati precum bubuini sau qatarezi,voi la pesedeu
12Pentru Gogu(6 apr 09:39)
Cum sa fie ma 100 dolari 1mc de gaz? Il confunzi cu barilul de petrol? Eu nu zic ca n-o sa se umple de ani baietii, dar nu mai scrie prostiile astea, ca mai gasesti vreun naiv care sa te si creada. P.S. Tu asa platesti gazul natural, nu? 100 de parai mc?
02Exxon da a(6 apr 09:20)
Asta e situatia..... isi dau tot lor.... astia sunt Ei ,
12auziti ma(6 apr 08:51)
cica fara licitatie, hai rezistentilor unde e luluta sa verifice? se poarta si la altii deci
26Danezu(6 apr 08:39)
Pai astia sunt prosti ca romani ?
214Colonie, Gogule(6 apr 08:38)
Pentru retarzii... aaaa... Rezistii carora li se pare pareri. Calcul simplu: Exxon estimeaza ca depozitul are cam 100 de miliarde de metri cubi. 100 MILIARDE!!! Inmultit cu - sa zicem - 100 de dolari vanzare pe metrul cu, desi nu e atat de jos, ia socotiti. 10000 de dolari pentru EXXON! La o investitie de cat? 1 miliar jumate? 2 miliarde? Scadem si ridicola redeventa de 10 la suta - stim ca nu e atat de mare, dar scadem atat. Reulta un profit brut de 9900 de miliarde. Ehhh... n-asa ca e misto democratia lui John?
122Lex(6 apr 08:33)
Dormiti romanasilor tuva n dinti iar criminalii joaca de bucurie pe prostia si lasitatea voastra! SARACIA voastra !
mai mult...Anchete
18 apr 21:54AncheteȘpăgi de milioane de euro la reabilitarea căii ferate București - Constanța!

Procurorul șef al DNA a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării...2794

17 apr 01:16AncheteIzvoarele - un colţ de rai îngropat în DOSARELE de CORUPŢIE care blochează investiţiile4967
13 apr 13:19AncheteFirma acuzată că a țepuit Consiliul Județean Constanța cu milioane de euro și-a cerut falimentul3643
28 mar 00:38AncheteFirmă din Constanţa, suspectată că face parte dintr-un cartel care A SCUMPIT INTENŢIONAT ouăle din România

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa producţiei şi comercializării ouălor de consum din...5417

22 feb 17:42AncheteCurtea de Conturi: Jaf de milioane de euro la varianta de ocolire a municipiului Constanţa8052
20 noi 00:29AncheteBogăţie naturală, JEFUITĂ cu acordul tacit al instituţiilor statului: NĂMOLUL de la Techirghiol riscă SĂ DISPARĂ!9701
10 noi 21:45AncheteSe construieşte HAOTIC! Locatarii unui bloc din buza mării au oprit în instanţă construcţia unui alt bloc!

Cotidianul „Replica” de Constanţa atrăgea atenţia asupra construcţiilor „răsărite ca din apă” în...21492

7 noi 01:04AncheteLocatarii unui bloc pot arde ca şobolanii! Restaurantul Samsara s-a extins peste TOT, inclusiv peste o alee21304
16 sep 01:06AncheteANCHETĂ DNA la Universitatea Ovidius: fostul decan de la Teologie şi un conferenţiar universitar, urmăriţi penal6786
12 iul 01:35AncheteMEGA-ŢEAPĂ cu pamperşi! Sute de mămici, ÎNŞELATE pe Facebook

S-a dat alerta în rândul proaspetelor mămici! Nu-şi mai bat capul cu rujeolă, vaccinuri, medici pediatri şi aşa...23431

7 iun 00:18AncheteCum se falsificau contractele de închiriere şi de muncă, pe litoral! Un afacerist, cap de afiş!18983
4 mai 21:33AncheteSituaţie SUSPECTĂ la Spitalul Medgidia: bebeluş mort la două ore de la naştere şi alte două cazuri MACABRE26802
Vremea
13°12.8° - 13° duminică, 22 aprilie 2018
nori împrăștiațiUmiditate: 79%
Vânt: 2.11 m/s din S
Presiune: 1024.72 milibari

Loto
6/49141821293945
5/406915202114
joker36712317
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 apr 13:19SportRomânia conduce Elveția cu 2-0, după victoria emoționantă a Irinei Begu

România conduce Elveția cu 2-0 după victoria Simonei Halep în fața Viktorijei Golubic, scor 6-3, 1-6, 6-1. Irina...601

21 apr 13:18SportSimona Halep a câştigat primul punct pentru România în barajul din Fed Cup contra Elveţiei

VICTORIE ROMÂNIA! Halep - Golubic 6-3, 1-6, 6-1. Triumf categoric în setul al treilea pentru Simona Halep, care a...966

21 apr 00:00SportStanciu, gol superb pentru Sparta Praga!

Nicolae Stanciu a marcat în minutul 32 al disputei pe care Sparta Praga, echipa sa, a câştigat-o cu 2-0 în faţa lui...504

21 apr 00:33Sport"Bine ați venit în iadul afacerilor de fotbal". Nantes - Rennes 1-1

Surpriză pentru Tătăruşanu la derby-ul Estului, dintre Nantes şi Rennes, terminat 1-1. Fanii gazdelor au aruncat...578

Local
21 apr 00:23LocalMașină DISTRUSĂ la o spălătorie din Constanța?

O constănțeancă susține că autoturismul i-a fost distrus în cadrul spălătoriei auto din parcarea subterană a...9764

21 apr 00:26LocalTineri prinși cu droguri asupra lor, la CET și Pod Butelii

Jandarmii au surprins în Constanţa, patru persoane care aveau asupra lor unsprezece pliculeţe autosigilante...1658

21 apr 00:24LocalExpoziție inedită de artă fotografică și pictură în tuș la Medgidia

Joi, 19 aprilie a.c., Primăria Municipiului Medgidia a fost gazda expoziției de artă fotografică și pictură în...448

21 apr 00:17LocalAccident rutier pe I.G. Duca: o femeie a fost lovită de o mașină

Un accident rutier a avut loc vineri, 20 aprilie, pe strada I.G. Duca din municipiul Constanța, în apropiere de...766

21 apr 00:16LocalCălători din RATC amendați de polițiștii locali, mai ales în Tomis Nord

Polițiștii locali în colaborare cu reprezentanții RATC au efectuat, în data de 18.04.2018, activități de...914

21 apr 00:16LocalSe oprește apa în localitățile Mircea Vodă și Crucea. Iată în ce zile!

Pentru realizarea operațiunilor periodice de întreținere și de igienizare a rezervoarelor destinate înmagazinării...361

21 apr 00:16LocalConstănţenii nu trebuie să se deplaseze la ghişeele SPIT pentru a depune declaraţiile fiscale. Iată ce alternative au!

Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța aduce în atenția contribuabililor că pot transmite declarațiile...510

21 apr 00:15LocalCopiii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Albatros” vor avea o sală de muzică modernă! Viţa de Vie va concerta la inaugurare

Elevii din cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă “Albatros” Constanţa vor fi beneficiarii unei săli...388

21 apr 00:15LocalAtenție, șoferi! Circa 200 de vitezomani au fost sancționați

Lucrătorii Serviciului Rutier, împreună cu lucrătorii din cadrul Biroului Rutier Constanța, la data de 19 aprilie,...737

21 apr 00:14LocalCinci cetățeni sirieni, călăuziți de un cetățean turc, depistați la frontiera cu Bulgaria

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, în apropierea frontierei de stat, în zona...495

Politică
21 apr 00:30PoliticăAlina Bica este refugiat politic în Costa Rica, susţine avocatul ei. Judecătorii îl contrazic

Avocatul Alinei Bica a anunţat, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că fosta şefă a DIICOT a primit...689

21 apr 00:25PoliticăSONDAJ AVANGARDE: ALDE este peste PNL, în intenţia de vot, în mai multe judeţe. Iată cifrele la Constanţa

ALDE îşi umflă muşchii! Potrivit unui sondaj realizat la comanda partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu, PNL...1207

21 apr 00:29PoliticăIohannis a sunat-o pe Dăncilă pentru a lămuri situaţia ambasadei din Israel. "Eram la Simfonia Lalelelor, nu aveam telefonul la mine"

Preşedintele Klaus Iohannis a încercat să discute la telefon, vineri dimineaţă, cu premierul Viorica Dăncilă,...690

21 apr 00:27PoliticăLucrările de întreținere a străzilor din Cernavodă continuă

Prin Progarmul lucrări de întreținere parte carosabilă și trotuare pe anul 2018, strada pe care se efectuează...685

21 apr 00:28PoliticăAu fost încheiate lucrările de reabilitare a cantinei de ajutor social din Constanţa

Serviciul Public de Asistență Socială Constanţa anunță finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a...658

21 apr 00:28PoliticăConsiliul Judeţean Constanţa se întruneşte în şedinţă. Iată ce proiecte vor fi supuse votului!

Membrii Consiliului Judeţean Constanţa se întrunesc, vineri, 27 aprilie a.c., în cadrul unei şedinţe ordinare, în...612

21 apr 00:26PoliticăPrimarii se plâng: prea multe beach baruri la Limanu și o faleză surpată la Costinești

În timpul ședinței convocate de Prefectura Constanța, vineri 20 aprilie, și-au făcut pe rând prezența trei...1222

21 apr 00:26PoliticăPrimăria Constanţa face angajări. Iată ce posturi sunt scoase la concurs!

Primăria municipiului Constanţa organizează concursuri pentru ocuparea unor funcţii publice de execuție vacante în...738

21 apr 00:14PoliticăCurtea Constituţională: "SRI nu avea voie să opereze în nici un dosar de corupţie". Livia Stanciu a făcut opinie separată

Curtea Constituţionanlă aruncă în aer obiectul protocoalelor ilegale. Serviciile de informaţii nu aveau voie să...606

21 apr 00:14PoliticăTăriceanu 'spulberă' proiectul PSD privind justificarea sumelor peste 1.000 de euro trimise în ţară

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, joi, referitor la proiectul de lege depus la Oficiul...755

Monden
21 apr 22:20Monden'Perfect Body by Cezarina', la ceas aniversar!

'Vineri seara a fost distracţie mare la Cantina Liceului Tehnologic Cernavodă! Cezarina Giurcă a sărbătorit 5 ani...463

21 apr 00:00MondenMihai Trăistariu a trecut la muzică lăutărească. „E vorba de un taraf din București“

Mihai Trăistariu a trecut la muzică lăutărească. Artistul a vorbit în direct la Antena Stars, despre deciziile...325

21 apr 03:03MondenTatăl lui Karim a murit după o lungă suferință

Tatăl lui Karim a murit după o lungă suferință. Artistul traversează una dintre cele mai negre perioade din viaţa...312

21 apr 00:00MondenAndra nu este mulțumită de felul în care arată. „Vreau să slăbesc încă vreo 3 kg”

Andra nu este mulțumită de felul în care arată. Artista a mărtursit că de când a devenit mamă, a renunțat la...370

21 apr 15:27MondenAlina Şerban, actriţa de etnie romă care a devenit vedetă în Marea Britanie, va păşi pe covorul roşu de la Cannes

Alina Şerban, actriţa de etnie romă care a devenit vedetă în Marea Britanie, a povestit câte bariere i s-au pus...369

21 apr 03:00MondenMaria Ciobanu, și-a încheiat definitiv cariera muzicală. „Mama a ales să-i fie aproape soțului său, în America”

Simbol al cântecului popular românesc autentic, Maria Ciobanu se desparte definitiv de scenă, după ce a scris o...484

21 apr 00:00MondenAriana Grande a lansat prima piesă după atentatul de la Manchester. Versurile amintesc de victime

Ariana Grande a lansat prima piesă după atentatul de la Manchester, ”No Tears Left To Cry” (Nu mai am lacrimi să...275

21 apr 00:00MondenRegizorul Guillermo del Toro a semnat un contract cu DreamWorks Animation pentru producerea unor filme de animaţie

Guillermo del Toro, al cărui film "The Shape of Water", a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film şi pentru cel mai...265

21 apr 00:00Monden„I Feel Pretty“, cu Amy Schumer, principala noutate de pe afişul cinematografelor americane

Comedia 'I Feel Pretty', cu Amy Schumer ca protagonistă, este principala noutate de pe afişul cinematografelor...276

21 apr 00:00MondenSteven Soderbergh va regiza un film despre scandalul Panama Papers

Steven Soderbergh va reveni pe marile ecrane după producţiile "Logan Lucky" şi "Unsane" cu un film despre scandalul...264

Mapamond
21 apr 00:00MapamondMAE rus, citat de RIA Novosti: Donald Trump l-a invitat pe Vladimir Putin în SUA

Preşedintele american Donald Trump l-a invitat pe omologul său rus Vladimir Putin, în timpul unei convorbiri...287

21 apr 00:00MapamondPrinţul Charles îi va succeda reginei Elisabeta a II-a la şefia Commonwealth-ului, potrivit presei britanice

Şefii de guverne din Commonwealth au căzut de acord vineri ca prinţul Charles să îi succeadă mamei sale, regina...313

21 apr 00:00MapamondRusia: Bilanţul victimelor incendiului de la Kemerevo, revizuit de autorităţi de la 64 la 60 de morţi

Bilanţul persoanelor decedate în incendiul devastator produs luna trecută într-un centru comercial din oraşul...269

21 apr 00:00MapamondGermania: Echipe de deminare dezamorsează în centrul Berlinului o bombă de 500 kg din Al Doilea Război Mondial

Echipe de deminare germane au început dezamorsarea unei bombe de 500 kg rămase din Al Doilea Război Mondial şi...272

21 apr 00:00MapamondSUA: Mii de elevi sunt chemaţi la un protest împotriva lipsei de acţiune a guvernului în faţa violenţei armate în şcoli

Mii de elevi din SUA participă vineri la un protest împotriva lipsei de acţiune a guvernului în faţa violenţei...266

21 apr 00:00MapamondSpania: Organizaţia separatistă bască ETA îşi cere iertare pentru ''răul'' provocat

Organizaţia separatistă bască ETA a recunoscut "răul" pe care l-a provocat în timpul luptei sale armate pentru...315

21 apr 00:00MapamondNepal: Aeroportul din Kathmandu, închis din cauza ieşirii unui avion de pe pistă

Aeroportul din capitala nepaleză Kathmandu a fost închis vineri după ce un avion al companiei malaeziene Malindo...265

21 apr 00:00MapamondFostul director al FBI, James Comey: Donald Trump constituie "o ameninţare semnificativă pentru statul de drept"

Donald Trump constituie "o ameninţare semnificativă pentru statul de drept", a apreciat joi fostul director al FBI,...269

21 apr 00:00MapamondAustria: 40 de persoane au fost rănite uşor într-un accident feroviar în gara din Salzburg

Două trenuri de pasageri au fost implicate într-un incident survenit în timpul unei operaţiuni de cuplare a lor în...262

21 apr 00:00MapamondFranţa: Nou record de deţinuţi în închisori - 70.367 persoane

Numărul deţinuţilor a atins un nou record în Franţa pe 1 aprilie, cu 70.367 persoane încarcerate în...273

Sănătate
20 apr 00:23SănătateSanitas a decis: GREVĂ GENERALĂ în sănătate!

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a stabilit, joi, 19 aprilie a.c., programul de proteste, ce va demara cu un...769

17 apr 16:32SănătateCNAS emite, în 2018, noi carduri de sănătate! Iată care este motivul

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că, în 2018, vor fi tipărite noi carduri de sănătate, în...966

17 apr 22:18SănătatePremieră în judeţ: un spital orăşenesc va avea propriul heliport!

Primarul din Hârșova, Viorel Ionescu, tace și face. Edilul a mărturisit că așteaptă eliberarea tuturor...2987

17 apr 00:59SănătateTone de dovlecei importate din Turcia, contaminate cu pesticid

Săptămâna trecută, cu prilejul controalelor pentru depistarea reziduurilor de pesticide, inspectorii Autorității...1532

17 apr 22:38SănătateBiologii şi chimiştii IES ÎN STRADĂ! „Suntem jigniţi, fiind consideraţi mai prejos decât medicii!”

Peste 3.000 de biochimişti, biologi şi chimişti din întreaga ţară se pregătesc de un amplu protest! După ce,...2093

15 apr 00:20SănătateRaed Arafat: „Tatăl meu fuma 3 pachete de țigări pe zi”

Raed Arafat atrage atenţia că tot mai mulţi tineri sunt ademeniţi să încerce ţigările electronice prin campanii...2080

12 apr 20:38SănătateÎNCĂ UN BEBELUŞ DECEDAT! Nu fusese vaccinat pentru rujeolă!

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ a confirmat, joi, diagnosticul de rujeolă la bebeluşul în...985

12 apr 00:38SănătateSpitalul Județean Constanța: „Pacientul nu are TBC și nu reprezintă un caz contagios”

În urma apariției materialului cu pacientul suspect de TBC în cotidianul „Replica de Constanța”, reprezentanții...1707

9 apr 00:40SănătateRaed Arafat, lovitură pentru sistemul medical

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, consideră că este importantă creşterea...2128

8 apr 01:39SănătateArafat: Ar trebui delimitat sectorul privat de cel public în domeniul medical, cu interdicţia de a lucra simultan

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că este importantă creşterea veniturilor...1500