REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Încă un monument istoric lăsat în paragină în Constanţa: Hanul Balcan!

Încă un monument istoric lăsat în paragină în Constanţa: Hanul Balcan!

Replica API 15 ianuarie 2018 | 00:00 756

Clădiri vechi, adevărate bijuterii arhitecturale, în care s-a scis istoria Constanței, pot fi văzute la tot pasul în centrul municipiului Constanța. Multe dintre imobile, însă, au ajuns doar o umbră a ceea ce au reprezentat cândva. Niște ziduri dăpărănate, cu ornamente ce stau să cadă, cu ferestre lipsă. Niște ruine. Este și cazul hanului Balcan, situat chiar în buricul municipiului, pe strada pietonală Ștefan cel Mare. Încadrat la categoria „monumente istorice”, hanul Balcan nu mai demult strălucirea de altă dată.

O placă pe care scrie „Hanul Balcan” și una care menționează că suntem în prezența unui monument istoric, construit la începutul secolului XX, cu destinația de spațiu comercial cu curte interioară și fațadă cu ornamente clasice. Doar aceste elemente îi mai determină pe trecători să se oprească și să arunce o a doua privire clădirii degradate de pe strada Ștefan cel Mare, numărul 84. Clădirea nu se deosebește prea mult de suratele ei de pe artera pietonală centrală a municipiului. Aproape toate sunt părăsite, cu fațade din care stau să se desprindă bucăți de tencuială, cu ferestre lipsă și uși zidite în cărămidă, pentru ca oamenii străzii să nu mai aibă acces în interior. E o măsură minimă impusă proprietarilor, pentru a preveni transformarea imobilelor, și așa „uitate” în mizerie, de a fi transformate în gropi de gunoi.

Pe hanul Balcan, astăzi este pus lacătul pe ușă. De fapt, este închis de prin anii 2000, de când a fost lăsat să se dărăne, câte puțin din zi în zi. E drept, autoritățile din domeniu l-au inclus pe lista monumentelor istorice, dar acest fapt nu i-a adus vreun beneficiu. Despre istoria acestei clădiri nu se știu prea multe. Unii spun că ar fi aparținut unui bancher albanez, care a cedat clădirea statului și a plecat din țară. Este o variantă. Cert este că, presa vremii consemnează că, după Revoluție, hanul a fost retrocedat familiei Sobieschi, în ultimii ani mai mulți moștenitori disputându-și dreptul de proprietate asupra clădirii din centrul Constanței.

Demersurile autorității locale de a-i convinge pe proprietari să renoveze clădirile vechi și dărăpănate se îndreaptă, în această perioadă, și spre această clădire. Astfel, potrivit informațiilor furnizate de surse din primărie, în prezent sunt desfășurate acțiuni pentru identificarea proprietarului și pentru somarea lui de către Direcția Poliția Locală să reabiliteze hanul. În cazul în care nu se va conforma, asemenea altor cazuri, proprietarii urmează să fie supraimpozitați, maximul care poate fi aplicat de autorități fiind majorarea cu 500% a impozitului pe clădiri.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
FELICITARI , ESTE CEL MAI MARE ADEVAR , CLADIRILE TREBUIAU SA RAMAN IN PROPRIETATEA PRIMARIEI .
0
1
iar ma repet din pacate, tot orasul este lasat in paragina
10
1
Dalamitra a avut hanul Balcan pana au venit comunistii si l-au confiscat!
1
0
In clasa XI-a tata m-a invitat la o bere la Hanul Balcan. M-am bucurat foarte tare. Era semnul ca intrasem in alta categorie de varsta si in alt nivel de incredere...
14
1
Popor de handicapati, analfabeti, betivi, curvari si hoti! Cand ati vrut proprietatile inapoi nu v-ati gandit ca nu aveti puterea economica si nici un plan de afaceri concret ca sa tineti aceste bijuterii in picioare, sa le reparati, sa le intretineti, sa le exploatati in conditii de igiena ? Bineinteles ca nu v-ati gandit decat cum sa scoateti bani din ele fara sa investiti nimic si sa le lasati sa se darame pline de gunoaie, de sobolani si in final de oameni fara adapost. Adevarate focare de infectie! Mergeti unde vreti in tara constanteni plini de ifose si pretentii!
15
2
Toate aceste bijuterii arhitecturale, simboluri ale Constantei, trebuiau sa fie in proprietatea Primariei. Inclusiv unele spatii de la parterul blocurilor.
11
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272