REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Încep controalele la comerţul cu articole de distracţie pe bază de articole pirotehice

Încep controalele la comerţul cu articole de distracţie pe bază de articole pirotehice

Replica API 28 noiembrie 2013 | 00:00 99

Din 20 noiembrie 2013, la nivelul întregii ţări se desfăşoară acţiunea "Foc de artificii" pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă. Pe toată perioada derulării acţiunii, poliţiştii vor combate cu fermitate comerţul ilegal cu obiecte artizanale de distracţe pe bază de amestecuri pirotehnice, dar şi folosirea ilegală a acestora, ca factor important în asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

Poliţiştii vor efectua verificări la societăţile comerciale autorizate să efectueze operaţiuni cu articole pirotehnice, inclusiv la locurile de depozitare, precum şi controale în complexele comerciale, pieţe, târguri sau alte locuri de comercializare identificate pe raza de competenţă, pentru a se stabili dacă sunt respectate prevederile legale ce reglementează deţinerea şi comercializarea către populaţie sau persoane juridice a articolelor pirotehnice. Totodată, se va urmări identificarea celor care efectuează operaţiuni fără drept cu articole pirotehnice şi luarea faţă de aceştia a măsurilor prevăzute de Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată şi cu modificările ulterioare. Obiectele artizanale de distracţie confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română denumirea, clasa din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. Producătorul sau importatorul este obligat să elibereze cumpărătorului o declaraţie de conformitate pentru fiecare produs care se prezintă, la solicitare, organelor de control prevăzute în lege. Pentru a putea deţine, comercializa, transporta şi folosi obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, persoanele juridice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncă şi inspectoratului judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, după caz. Potrivit dispoziţiilor Legii nr. 406/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, numai persoanele juridice autorizate au dreptul să deţină şi să comercializeze obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Ce articole pirotehnice avem voie să folosim

Persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate şi numai pentru uzul propriu, conform Legii 126/1995 modificată; nu pot comercializa către populaţie obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din categoriile II - IV, T1, T2, precum şi petarde, pocnitori şi obiecte zburătoare luminoase din categoria I. Celelalte obiecte pirotehnice din categoria I pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului. În situaţia organizării de jocuri de artificii cu obiecte pirotehnice din categoriile III şi IV, precum şi T1 şi T2, sunt necesare acordul primăriei şi al unităţii de pompieri, precum şi avizul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, pe a cărei rază se execută jocuri de artificii. De asemenea, persoanele fizice nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu obiecte pirotehnice din categoriile II - IV, T1 şi T2 precum şi petarde, pocnitori şi "obiecte zburătoare luminoase" din categoria I. Ele pot deţine şi folosi obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din categoria I, tot timpul anului, cu excepţia petardelor, pocnitorilor şi a "obiectelor zburătoare luminoase" din această categorie.

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272