REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.5° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
16.5° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Începe „curățenia“: două clădiri ale fostului Spital Municipal Constanța vor fi demolate!

Începe „curățenia“: două clădiri ale fostului Spital Municipal Constanța vor fi demolate!

Replica API 4 decembrie 2017 | 17:27 882

Consiliul Județean Constanța începe „curățenia” în curtea Spitaluui de Boli Infecțioase din municipiul Constanța: vor fi demolate două dintre clădiri, care au aparținut fostului Spital Municipal Constanța, iar ulterior au trecut în administrarea Spitalului Județean Constanța. Hotărârea privind demolarea celor două clădiri, dintre care una a avut destinație medicală dar nu mai este folosită de ani buni, a fost adoptată în ultima ședință CJC, din 28 noiembrie a.c..

Clădirile din curtea Spitalului de Boli Infecțioase Constanța sunt, de ani buni, nefolosite. Imobile unde, în trecut, au fost consultați, tratați și internați constănțenii au ajuns într-o stare avansată de degradare. Lipsa de investiții, chiar și din anii când erau folosite, anii scurși de la mutarea secțiilor medicale ce au funcționat aici în clădirea – mamut a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța și-au spus cuvântul. Astfel că, având în vedere pericolul pe care îl pot pune, reprezentanții Consiliului Județean Constanța au decis să înceapă demolarea clădirilor. În ultima ședință CJC, desfășurată pe 28 noiembrie a.c., consilierii județeni au votat, cu 32 de voturi, trecerea a două clădiri din administrarea Spitalului Județean Constanța, în administrarea Consiliului Județean Constanța.

Este vorba despre cabina de la poarta C1, în suprafață de 49,00 mp, și de o clădire ce a avut destinație medicală, cu peste 1.700 mp.

„În urma inspecției la fața locului, respectiv în Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 4C, s-a constatat că imobilele C1 (parter) și C2 (demisol +parter+un etaj), aferente secției exterioare a Spitalului Clinic de Urgență Constanța se află într-o stare avansată de degradare, prezentând un risc de prăbușire și pun în pericol siguranța persoanelor aflate în apropiere.

Conform raportului de expertiză tehnică întocmit de expert tehnic atestat dr. ing. Szalontay C. Coloman Andrei, elementele structural compomente prezintă degradări semnificative datorită stării avansate de degradare, datorate acțiunii seismelor repetate suportate în cei peste 70 de ani, astfel s-a propus demolarea celor două clădiri.

Astfel: imobilul C1 cu destinația de cabină portar, cu regimul de înălțime P și suprafață construită 49,00 mp, cu structura de rezistență din zidărie portantă cu fundații continue sub ziduri, se află într-o stare avansată de degradare. Clădirea nu este în exploatare, nefiind prevăzută cu instalații electrice; imobilul C2 cu destinație medicală, cu regim de înălțime D+P+1E parțial, în suprafață construită desfășurată de 1765,00 mp, cu structura de rezistență din zidărie portantă cu fundații continue sub ziduri, se află într-o stare avansată de degradare. Clădirea nu este în exploatare, cu excepția unei zone la nivelul parterului în partea de est a clădirii. Partea care nu este în exploatare este vandalizată, astfel că în clădire nu mai există instalație termică, tâmplăria interioară și exterioară fiind în mare parte liptă, instalațiile electrice și sanitare sunt parțial lipsă”, se arată în documentația justificativă depusă la dosarul hotărârii de Consiliu Județean.

În urma deciziei consilierilor județeni, imobilele urmează să fie trecute din domeniul public al județului Constanța în domeniul privat al județului și desființate, prin demolare.

Clădirile, trecute de la Spitalul Municipal la cel Județean Constanța

Reamintim că, până în 2003, în clădirile respective a funcționat Spitalul Municipal Constanța. Din cauza problemelor financiare ale spitalului, Ministerul Sănătății, la propunerea Direcției de Sănătate Publică Constanța a decis, la data respectivă, ca unitatea spitalicească să-și piardă personalitatea juridică și să fie inclusă în cadrul Spitalului Județean Constanța, ca secție exterioară. Drept pentru care, din 2003 până în 2010, în clădirile de la intersecția B-dul 1 Decembrie 1918 cu strada Ferdinand au funcționat secțiile exterioare ale Spitalului Județean: Secția Medicală 3, Secția ORL, Secția Endocrinologie, Secția de Chirurgie Buco-maxilo-facială. Însă, în anii respectivi, clădirile respective au avut parte numai de reparații minore, deși necesitatea unor reabilitări era stringentă. La un moment dat, pentru a veni în sprijinul Secției de Endocrinologie, a fost contruită o clădire nouă în imediata vecinătate a celor deja existente, moștenite de la Spitalul Municipal. Noul imobil nu a mai fost însă finalizat, tot din cauza problemelor financiare.

În 2010, fostele conduceri ale Spitalului Județean și Consiliului Județean Constanța au luat decizia mutării secțiilor exterioare în clădirea-mamut de la B-dul Tomis, iar clădirile au fost, practic, abandonate.

Un alt proiect: Medicina Legală va fi mutată în spatele Policlinicii 2

Un alt proiect al conducerii CJC vizează mutarea Serviciului de Medicină Legală Constanța în clădirea cea mai nouă din curtea Spitalului de Boli Infecțioase, așa cum prezentam într-un număr anterior al „Replica de Constanța”. „Vrem să mutăm în curte la Policlinica 2. Este o clădire veche, neterminată, și, la ora asta, noi avem Serviciu de Medicină Legală. Cu dotările și modul în care vrem să îl relocăm, vrem să îl transformăm în Serviciul de Medicină Legală. Noi luăm o clădire în paragină, am pus cap la cap totul. Deja e pus la punct și arhitectul și lucrările sunt deja destul de avansate. La punct este pus și directorul SML, să se organizeze și să pregătească proiectul așa cum trebuie și își dorește să fie Serviciul de Medicină Legală Constanța, să poată fi autorizat și să iasă exact cum trebuie. Clădirea este în paragină acum, trebuie renovată. Dar decât să fie făcut unul de la zero, mai bine iau și fac o chestie bună într-o zonă care se pretează pentru astfel de servicii. Ne dorim ca într-un an să fie totul gata. Propunerea în CJ o să intre mai târziu. Acum lucrăm la studii. O să intre trecerea din domeniul public în domeniul privat cele două clădiri din curte, pentru a fi demolate”, declara, în urmă cu două săptămâni, Claudiu Palaz, vicepreședintele CJC.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai e una cu tigani langa policlinica 2. Stau acolo fara curent si dau foc la gunoaie sa se incalzeasca. Jos si cu aia va rog.
5
1
Cladirea de la intrarea secundara daca mai ramiine in picioare va omori pe cineva.Acum cind fostul meneger al spit de inf ii pensioner si rector se poate.Altefel dinsu era gica contra mereu.Speram sa isi urmeze cursul si problema cu proasta adm a fondurilor dnl.De aceia ii pensioner cu functie de conducere se permite cumularea oare.Legislatia spune ca nu.Dinsu o fi legat politic si..
3
1
sa demolam tot,de construit ridica "dezvoltatorii"farticii nostrii.bineinteles ca se fac licitatii "corecte"Ba,voi n-ati fost in stare sa renovati un pod in 4 ani si sa amenajati un parc pe banii veniti in dar de la u.e.
9
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212