REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
16.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Începe Postul Nașterii Domnului: ”Trebuie ținut cu bucurie și nu trebuie luat ca pe o pedeapsă”

Începe Postul Nașterii Domnului: ”Trebuie ținut cu bucurie și nu trebuie luat ca pe o pedeapsă”

Cristina BĂRBUCEANU 14 noiembrie 2022 | 00:00 1291

Creștinii ortodocși sunt tot mai aproape de începerea Postului Nașterii Domnului sau, așa cum este el frecvent numit, Postul Crăciunului. Dar, în genere, ce înseamnă de fapt postul? Este el doar despre reducerea alimentelor care provin de la animale? Preotul Valentin, de la Vama Veche, aduce lămuriri în acest sens, susținând că postul este despre curățirea generală a omului, atât pe partea fizică, cât, mai ales, pe partea spirituală. 

Postul, mai mult decât abținerea de la diverse alimente

Se știe că perioada de post este una strictă din mai multe de vedere, mai ales pentru creștinii ortodocși. Dat fiind faptul că Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului, cum este el adesea numit, va începe oficial pe data de 15 noiembrie, am vorbit și noi cu un preot, care ne-a spus ce semnificație are postul, ce avem voie să facem și ce nu avem voie să facem în timpul postului.

Așadar, preotul Valentin, de la Vama Veche, a declarat pentru reporterul Replica: „Postul Nașterii Domnului este un post al bucuriei. Temeiul postului (temelia lui) este în Rai, atunci când Dumnezeu le-a poruncit protopărinților noștri – Adam și Eva – să nu mănânce din ,,pomul cunoștinței binelui și răului”, căci în ziua în care vor mânca vor muri negreșit (adică vor deveni muritori, carnali). Prin post omul se apropie mai mult de Dumnezeu prin smerirea trupului, prin înfrânarea de la mâncare și a satisfacerii poftelor, căci prin poftă omul a devenit muritor. În timpul postului omul trebuie să cultive mai mult virtuțile: dragostea, milostenia, iertarea vrăjmașilor. În timpul postului și ispitele noastre se înmulțesc pentru că diavolul vrea cu tot dinadinsul să ne strice folosul postului ca să nu urcam pe scara virtuților”

Postul – între trup și suflet

Ortodocșii cunosc, în mare parte, că postul este de două feluri: trupesc și sufletesc. „Cel trupesc face referire la înfrânarea de la mâncare și orice plăcere trupească; cel duhovnicesc sau sufletesc, se referă la tot ceea ce vatămă sufletul: vorbe murdare, bârfa sau clevetirea, slava deșartă, cearta etc. Cei care postesc nu trebuie să-i judece pe cei care nu postesc, iar postul trebuie ținut cu bucurie și nu trebuie luat ca pe o pedeapsă. Nu trebuie să ne lăudam că postim și nu trebuie sa fim triști că postim.”, ne-a mai declarat preotul. Se înțelege din aceste rânduri că postul este momentul perfect pentru echilibru, atât spiritual, cât și fizic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Inca un motiv de bucurie pentru toate oile p r o a s t e din tara si lume!
0
2
ue m ue va interzice sa spuneti Craciun
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272