REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

INCREDIBIL! Demolarea garajelor din Mangalia, SUSPENDATĂ de instanţă

INCREDIBIL! Demolarea garajelor din Mangalia, SUSPENDATĂ de instanţă

Replica API 20 iulie 2019 | 00:00 1613

Primarul din Mangalia, Cristian Radu, a decis în anul 2017 să demoleze toate garajele aflate pe domeniul public, procedura fiind pusă în aplicare anul următor, însă nu înainte ca proprietarii au fost anunţaţi de dispoziţia primarului. Unii s-au resemnat, alții nu, așa că au hotărât să ducă o luptă cu administrația locală, în vederea anulării dispoziției edilului de a le pune la pământ construcțiile.

Mai mulți cetățeni care fac parte din Asociația de proprietari 30 s-au unit și au deschis acțiune în instanță. Oamenii spun că garajele au fost construite înainte de 1990 și au autorizație de construire, iar administrația nu are dreptul de a le demoleze. O primă bătălia cu administraţia locală a fost câştigată de către mangaliotul Nicu Daniel Z., în sensul că procedura de demolare a garajului său a fost suspendată până la finalizarea dosarului prin care s-a cerut anularea dispoziţiei edilului.

Oamenii spun că garajele au fost construite înainte de 1990 și au autorizație de construire, iar adminsitrația nu are dreptul de a le demoleze. Pe de o parte, au solicitat instanței, printr-o acțiune colectivă, la Judecătoria Mangalia, anularea dispoziției de demolare iar, pe de altă parte, prin ordonanță președințială, cer suspendarea efectelor acestei dispoziții. În motivarea cererii, oamenii au arătat faptul că sunt proprietari de garaje, amplasate pe terenuri proprietate privată a municipiului Mangalia, garaje construite înainte de 1990. ”Garajele au fost construite în mod organizat, în zone atribuite de autoritățile locale, prin adresa din 31.10.1990 Primăria Orașului Mangalia a autorizat construirea de 26 de garaje în perimetrul asociației de locatari nr. 30, iar adresa ține loc de autorizație de construire, neputându-se considera că garajele au fost construite cu încălcarea Legii 50/1991. O parte dintre reclamanți au dobândit garajele prin cumpărare pe bază de act autentic de vânzare-cumpărare și au plătit în permanență chirie pe teren și impozit pe construcție și s-ar produce o pagubă iminentă ce nu s-ar putea repara în cazul în care s-ar dispune procedura de demolare”, se arată în plângerea unui proprietar. Deşi instanţa de fond i-a respins acţiunea prin intermediul căreia a solicitat suspendarea dispoziţiei de demolare a garajului , la recurs, Curtea de Apel Constanţa a casat sentinţa Tribunalului şi a admis recursul lui Nicu Daniel Z. Din Mangalia. „Admite recursul. Casează în tot sentinţa recurată şi rejudecând dispune: Admite cererea de chemare în judecată. Dispune suspendarea executării Dispoziţiei nr. 687/04.03.2019 emisă de primarul municipiului Mangalia până la pronunţarea instanţei de fond. Definitivă”, se arată în decizia pronunţată miercuri, 17 iulie a.c.

De precizat faptul că nu este singurul care a obţinut suspendarea dispoziţiei de demolare a garajului. Un alt mangaliot, Ioan H., a avut câştig de cauză, la Tribunalul Constanţa. Însă această decizie nu este definitivă.

Ce spune Primăria Mangalia!

Administraţia locală nu se aştepta ca proprietarii garajelor să câştige cauza în instanţă.

„Până anul trecut, au avut convenţie de închirere a domeniului public pentru couparea construcţiei cu caracter provizoriu cu destinaţie garaj, iar CL nu a mai aprobat prelungirea contractelor, noi ne-am trezit în situaţia în care toate garajele care ocupau domeniul public îl ocupau fără drept de folosinţă a terenului. Parte din ei au avut şi autorizaţii de construire, dar autorizaţiile erau emise pe perioada de valabilitate a unor forme de deţinere a terenurilor. Având în vedere că la 31 decembrie 2018 toate garajele din Mangalia nu au mai avut formă de deţinere legală, s-a procedat la aplicarea articolului 33 din Legea 50. Sunt câteva cazuri individuale care, în primă instanţă. În cazul celui care a câștigat definitiv, nu ştiu pe ce s-a bazat instanţa, ne vom consulta cu juriştii care ne-au reprezentat în instanţă. Nu ni s-a comunicat motivarea instanţei, n-am cum să ofer punct de vedere”, a declarat Dragoș Angelescu, viceprimarul din Mangalia.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Primarul din Mangalia, Radu Cristian demoleaza garajele doar la oamenii necajiti si neajutorati, astia din spate de la MG 29 unu-i fost director BCR, altu-i politist de frontiera, altul inspector ITM C-ta, alta angajata-n primaria Mangalia!!! etc, etc. N-are cum! Pentru fraieri e LEGE: in 24 de ore daramati sau va luati amenda de 3000 de lei! Oamenii speriati s-au executat! La smecherii astia ce LEGE aplici domn primar de nici nu se sinchisesc de Ordinul Primariei? Cat mai stam cu tigania in fata blocului si cand curatiti orasul de TOATE GARAJELE asa cum ati promis?
0
0
In Cta nu se demoleaza toate garajele???Sau dupa relatii si cunostinte la primarie...vezi str Campinei colt cu intrarea Campinei langa sens Kaufland A Vlaicu.
3
0
Cu un primar Radu Cristian la Constanta sigur multe lucruri ar fi stat altfel in acest minunat oras adus in ruina de caracatita PSD cei 20 de ani de cand conduc acest oras si judet.
5
1
Fi barbat Radule si termina cu mizeriile astea de garaje .Demolarea .
3
0
Asa bai Ancuta nu are dreptul Bogdan sa comenteze nici daca dau sentinta sa o sugi lui Kombat in fiecare zi vezi ca esti desteapta hai la vot ca de dinstia avem nevoie.
3
2
Veniti pe str.Albatros spate bl. G 1 sa vedeti canceru dracului .Mizerii de nedescris .
9
0
Mangalia ca Mangalia, dar Constanta? Aici este jale mare. Constructii abuzive peste tot, gunoaie, gropi in asfalt, autoturisme fumegande si cu modificari la sistemul de iluminat, jafuri cu xenoane care te orbesc in trafic, betivi, drogati si...lista poate contiunua.. Si aici garaje ascunse printre blocuri, unele pline cu mutraturi si mobila veche, Cazinoul sta sa cada pe turisti, balustradele de pe faleza ruginite. Sa spuna cineva cum arata Eforie Nord! Rupt efectiv! Romania distrusa!
13
0
Nu poti tu Bogdan sa commentezi o sentinta judecatoareasca chiar daca esti angajat al primariei.Mizerie sau nu,legea trebuie respectata.Nu am garaj si nu sustin pe nimeni.Dar stii ceva,orasul acesta este mizerabil de cand s -a preluat conducerea de catre prezenta administratie.
10
11
Ce decizie stramba Sa ramana toate mizeriile de garaje in loc sa se faca curatenie si sa se elibereze domeniul public???? Tara de tampiti ce nu isi urmaresc decat propriul interes si nu ii intereseaza de restul
29
8
demolati garajele din spatele blocului a,lidl.Nu sint garaje,este zona industriala! toata ziua flexuri,gauriri,iar noaptea betii.In garaje stau boschetii care.si inchiriaza apartamentele la negru.Gratare si galagie tot timpul. Dati.ne casele inapoi,ba primarul melcilor!Si pomii,oxigenul,pasarelele,pe care i.ati taiat ptr bani,polaris,mazare.
22
5
F frumos sa ai un oras cu baraci ca in lumea a 3 -a ---Justitia ca de obicei e strimba !
13
5
De cand este primar acest domn s-a aflat in conflicte generalizate cu toata lumea...si-a luat o armura de cavaler neinfricat si aparator al dreptatii...dar comportamentul tot de garda financiara il are...La un moment dat toate nazbatiile astea se vor intoarce impotriva lui si vor plati alti pentru el...ca asa e in tenis!!!Dar va fi indeajuns sa inceapa sa vorbeasca macar unul singur din jurul lui...vezi situatia lui mazare si constantinescu...eu unul nu-l vad bine deloc pe el... nimic din ce are nu poate justifica...de la casa, masini, etc
14
8
Primarul,viceprimarul si consilierii sa le platiti oamenilor daune ca v-ati batut joc de niste amarati.Asa cum ati avut bani sa-i platiti pe mafiotii din Costinesti fratii Balan sa-si bage utilajele in munca altuia sa aveti bani sa-i despagubiti pe acesti oameni care unii dintre ei detineau act de vanzare cumparare!Primarul din Mangalia Radu Cristian este marioneta primarului din Costinesti Cristea Traian,ca sa le dea de munca acestor mafioti fratilor Balan s-au gandit ei la un sprit sa darame garajele oamenilor.Platiti cu totii din banul public excesele de zel !
13
9

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272