Industria HORECA încă 'sângerează' din cauza sprijinului INSUFICIENT
Industria HORECA încă 'sângerează' din cauza sprijinului INSUFICIENT
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestGuvernul României a decis în această săptămână redeschiderea restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor și teatrelor, începând cu data de 1 septembrie. În schimb, cluburile și barurile rămân închise. Măsurile vin în urma presiunilor făcute de reprezentanții HORECA, care afirmă că au beneficiat de un sprijin doar parțial și insuficient din partea Guvernului României. În plus, patronii de restaurante vor fi nevoiți să suporte cheltuieli suplimentare pentru a asigura noile norme de siguranță pentru prevenirea infectărilor COVID-19.
„Cheltuielile nu sunt acoperite integral și banii nu vor ajunge la toată lumea”
Administratorii restaurantelor și cafenelelor, atât a celor de la exterior, cât și a celor de la interior, trebuie să asigure o distanță de minimum 2 metri între mese și să limiteze ocuparea meselor la maximum 6 persoane la o masă. Pachetul de sprijin financiar pentru industria HORECA încă se lasă așteptat.
„Trăim într-o economie de piață în care cheltuielile sunt suportate de patroni. Nu sunt prevăzute, nici măcar la nivel de discuție, ajutoare specifice în această direcție din partea statului român. Patronii de restaurante au solicitat sprijin, iar o parte dintre aceste măsuri ar fi trebuit să intre în vigoare pe programul de grant-uri, în valoare de 1 miliard de euro. 350 de milioane de euro pentru capitalul de lucru și 550 de milioane de euro pentru investiții, au fost aprobați în urmă cu două săptămâni, dar nu au ieșit normele de aplicare. Din acest ajutor, doar o parte a acestor sume va ajunge în industria HORECA, pentru a se acoperi o parte dintre cheltuieli. Evident, cheltuielile nu sunt acoperite integral și banii nu vor ajunge la toată lumea.”, a declarat, pentru „Replica”, Dragoș Petrescu, proprietar de restaurante și președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România.
„Ar fi putut ajunge mai mulți bani decât atât”
Dragoș Petrescu este de părere că măsurile de sprijin financiar gândite de Guvernul României nu vor ajuta întreg sectorul HORECA, ci doar o parte. De asemenea, nici șomajul tehnic și munca flexibilă nu s-au dovedit a fi niște instrumente facile pentru patronii de restaurante, întrucât socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg.
„Ar fi putut ajunge mai mulți bani decât atât. Mecanismele de sprijin, șomajul tehnic și munca flexibilă, sunt instrumente care funcționează greoi, cu condiționări diverse și mulți antreprenori nu au putut să folosească facil aceste ajutoare. Ajutoarele s-au transpus în realitate, dar nu sunt ușor de folosit, pentru că sunt diferite piedici și dificultăți în operare și mulți operatori au rămas pe dinafară. Inițial, ajutoarele în granturi erau dedicate industriei de transport internațional, agenții de turism și HORECA. Însă, acum sunt ajutate multe alte categorii, ceea ce face ca aceste grant-uri să fie considerabil diminuate. Sprijinul a existat, dar este insuficient”, ne-a mai declarat Dragoș Petrescu.
Sorin HULUBEI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News