REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Informaţii CONTRADICTORII în privinţa şantierului din Mangalia! Statul român RENUNŢĂ la el sau se pregăteşte să 'trântească' tranzacţia cu DAMEN?!

Informaţii CONTRADICTORII în privinţa şantierului din Mangalia! Statul român RENUNŢĂ la el sau se pregăteşte să 'trântească' tranzacţia cu DAMEN?!

Replica API 21 decembrie 2017 | 00:10 375

Statul român nu îşi va exercita dreptul la preempţiune pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni la Daewoo Mangalia Heavy Industries (SA), a anunţat Ministerul Economiei, care a venit şi cu o explicaţie halucinantă: nu a primit nici un răspuns de la Guvern. Asta ca să nu mai spunem că tranzacţia a fost încheiată deja de mai bine de o lună de zile cu Damen, după negocieri care durau din apriie 2016, olandezii preluând şantierul din Mangalia cu 26 de milioane de euro.

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) de la Şantierul 2 Mai SA Mangalia, societatea Ministerului Economiei prin care statul român administrează 49% din şantierul Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI) SA, a votat împotriva exercitării dreptului de preferinţă pentru preluarea integrală a companiei de la sud-coreeni. „Nu a fost obţinută aprobarea Guvernului României până la această dată, având în vedere faptul că, potrivit Hotărârii AGA din data de 19.10.2017, DSME a fost notificată în privinţa prelungirii termenului, în conformitate cu prevederile clauzei 10.6 din Contractul de societate mixtă dintre DSME şi SN 2 Mai SA”. Cu alte cuvinte, ministerul nu a primit vreun răspuns de la guvernul din care face parte, motiv pentru a ne întreba, încă o dată, cu ce se ocupă, în realitate, guvernanţii. Pe de altă parte, nici nu se spune dacă se mai poate face ceva, în condiţiile în care ar exista o prevedere contractuală în avantajul statului român, după cum se arată în anunţul de la Şantierul 2 Mai.

Pierderi an de an, datorii colosale

Daewoo a cedat şantierul din Mangalia către Damen, după 20 de ani de la înfiinţarea companiei mixte coreeano-române. În 2016, DMHI avea datorii de peste 1,2 miliarde de euro, din care peste 420 de milioane numai către compania mamă din Coreea de Sud. Şantierul a mers numai în pierderi, an de an, deşi a realizat în cele două decenii peste 150 de vapoare. Lipsa de implicare a acţionarului român, care a tolerat un jaf continuu la DMHI, a ajuns şi în atenţia DNA, acum doi ani. Sesizarea sindicaliştilor nu a primit însă nici un răspuns. Damen mai deţine în România şantierul din Galaţi, o societatea mult mai mică decât cea din Mangalia, dar care merge pe profit.

O altă ipoteză: statul se pregăteşte să gestioneze ambele şantiere!

Pe de altă parte, surse parlamentare susţin că, dimpotrivă, statul român se pregăteşte de o lovitură de proporţii! Deşi, conform deciziei AGA, pare că statul renunţă la şantier, planurile ar fi... exact pe dos! „Nu, urmează ca statul să împiedice vânzarea acţiunilor coreenilor către olandezii de la Damen, şi să preia chiar statul român aceste acţiuni. Se va face un calcul cu acea sumă imensă calculată ca prejudiciu adus de coreeni (dosarul de la DNA –n.r.), vedem ce pretenţii mai au, şi asta e. Specialiştii şi muncitorii sunt ai noştri, sunt români, de ce nu am putea să gestionăm noi ambele şantiere?”, a declarat un parlamentar, pentru „Replica” de Constanţa. Declaraţiile însă vin în contradicţie cu stadiul avansat al negocierilor dintre coreeni şi Damen, inclusiv Consiliul Concurenţei anunţând, luna trecută, că a autorizat tranzacţia (detalii AICI).

În tot acest timp, angajaţi ai şantierului ne-au declarat că sunt cu adevărat îngrijoraţi cu privire la soarta lor, mai precis a locurilor de muncă.

Se pare că în următoarele zile ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, va veni la Şantierul Naval din Mangalia. Vom reveni cu detalii.

R.C., A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sunteti patetici toti. Latrati pe aici dar nu iese unul in strada sa iu dea jos pe aiabde la putere
0
0
guvernul are alta treaba acum si de cand au venit ,sa isi mareasca salariile si pensiile sa isi faca legi speciale si sa aiba imunitate nu ii intereseaza nimic altceva , probabil olandezii nu dau spaga si daia o tot lalaie astia dar daca nu se otareste mai repede e zic ca santierul se va inchide chiar daca va veni cineva lumea va plecat la un salariu mai mare ,asta e chiar de va fi departe de familie,ca totusi untrun santier nu poti sa lucrezi cu pensionari si noi angajjati nu vei face niciodata productie
2
1
Posibil ca dupa achizitionarea DMHI de catre statul Roman, sa avem Santier si sa nu avem comenzi de nave noi. Trebuiesc avute in vedere si aceste aspecte esentiale. Numai sa repari vapoare, piata de reparatii in bazinul Marii Negre este foarte mica. Ca sa vina vapoare la reparat, trebuie sa aiba ce transporta in zona si din zona ca businessul sa fie pe placul armatorului !
3
0
Oare actionarul roman nu a cunoscut ce se intampla in santier, se vorbeste despre un dosar DNA.., cine sunt adevaratii vinovati? De ce s a ajuns la aceste datorii imense?
4
0
Santierul asta colcaie de mizerie umana inca de la infiintarea lui,pe vremea lui Ceausescu. Niciodata nu a existat si grija pentru angajati,altii decat derbedeii privilegiati din varii motive. Lipsa acuta a locurilor de munca face posibila bataia de joc la adresa angajatilor,a familiilor lor. Niste suboameni se hranesc cu relele facute altora,cu pastrarea starii de stres,asta este purul adevar. Statul,ministere,chestii socoteli....Un rahat,acolo e multa ticalosie,umilinte,batai de joc. Mangalia este din ce in ce mai de nelocuit si chiar multi pleaca ori isi fac plan de plecare.
8
0
ei se bat pe ciolan iar noi nu stim cum sa ne mai gestionam saracia. Ati votat, culegeti roade, care deja s-au concretizat- nu mai asteptati indexarea pensiei cu inflatia la inceputul anului ptr ca amanta ministra amuncii a hotarat sa o transforme in majorarea punctului de pensie si nu la inceputul anului ci la mijlocul acestuia. Daca erati amantul dansei beneficiati de un salariu lunar NET DE 14000 EURO
7
1
Exista un raspuns foarte simplu: nu s-au inteles la spagi. Dai ciolanul, si asa putred de datorii, din gura mereu infometata in prag de sarbatori ? Nu mai bine te prefaci ca te mai gandesti, doar-doar mai ciugulest ceva ? Ce sa faca statul roman cu santierul ? Care STAT ROMAN ? O adunatura de profitori, cine ii baga in seama pe piata internationala ? Au pe mana un santier mult mai mic, fostul santier militar, care in prezent este o ruina. O adunatura de hoti imbuibati ce conduc tara spre distrugerea totala...
8
0
DA OAMENI BUNI, BATAIA DE JOC A STATULUI ROMAN CATRE NOI CETATENII ACESTEI TARI CONTINUA , STAREA DE INCERTITUDINE SI DE INGRIJORARE A ANGAJATILOR SANTIERULUI, INCA DAEWO CONTINUA ,ASA CA SA STRICE OAMENILOR SI ACESTE SARBATORI CARE SE APROPIE, OARE DE CE S-A ASTEPTAT PINA ACUM LA SFIRSIT DE AN ACESTE SEDINTE ? NU CUMVA EXISTA VREUN INTERES ? EU SINT SIGUR CA DA FIINDCA ACUM OAMENII SE PREOCUPA DE VACANTA DE IARNA DE CONCEDII CUM AM MAI SPUS....IAR REPR. GUVERNULUI VOR FACE IN ASA FEL SA IASA TREABA BINE DESIGUR. ACEST STAT , NU FACE DECAT SA INCURCE LUCRURILE .
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102