REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Înnisiparea PLAJELOR de pe litoralul românesc, între TEORIA CONSPIRAȚIONISTĂ și TEORIA CHIBRITULUI

Înnisiparea PLAJELOR de pe litoralul românesc, între TEORIA CONSPIRAȚIONISTĂ și TEORIA CHIBRITULUI

Replica API 10 aprilie 2021 | 00:34 6417

Teoriile conspirației sunt mereu aceleași, doar se readaptează permanent. Cele mai recente teorii au legătură cu înnisiparea plajelor , proces care face progrese, pentru ca litoralul să-și întâmpine turiștii altfel decât a fost până acum. Cum niciun proiect desfășurat nu este văzut cu ochi buni de unii constănțeni, iată că nici acesta nu a fost scăpat din ochi. Cârcotașii aruncă tot felul de acuzații la adresa ABADL, dar și obișnuitele teorii conspiraționiste: „plaja o să fie vândută și că vin europenii peste noi”, ”le e frică să nu vină apa peste hoteluri” etc.

Lucrările de înnisipare a plajelor derulate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) continuă. Din data de 5 noiembrie 2020, atunci când o dragă absorbant-refulantă s-a apucat de treabă și a început să pompeze nisip pe plajă, până în acest moment, s-au petrecut nenumărate evenimente, lucrările au fost stopate de câteva ori, însă, iată că stadiul lucrărilor este destul de avansat. În urma lucrărilor de înnisipare din zona Mamaia - Năvodari, plajele s-au lățit cu peste 50 de metri pe o lungime de aproape un kilometru. La finalul proiectului, România va câștiga peste 230 de hectare noi de teritoriu, potrivit reprezentanţilor ABADL.

Însă, constănțenii oare ce părere au? Ei bine, mulți sunt cei care nu văd ‘cu ochi buni’ aceste lucrări.

„Vor să ne vândă plaja!”

Cu toate că lucrările sunt făcute pentru a reduce eroziunea costieră, constănțenii sunt extrem de revoltați și indignați. Mulți nu înțeleg de ce au fost necesare aceste lucrări și aruncă tot felul de teorii. „Cine a mai văzut asemenea prostie? O să faci o oră ca să ajungi la apă! O să se mai ducă bunica la plajă!”, „Ce le-a trebuit lor atâta plajă?? Le era frică să nu vină apa peste hoteluri?”, „Vor să ne vândă și plaja! Nisipul ăsta îl mai aveam, de ne lăudam că stăm pe litoralul românesc… dar să vedeți voi dacă nu vin europenii peste noi să-și facă palate pe plajă și tot felul de amenajări ca să le dăm banii lor”, „Mai mult teren de vânzare, mai mulți bani. Fac afaceri din nisipul ăsta”.

Și alții au fost atrași de conspirații și vin cu propriile teorii. „Au îngropat cel mai frumos monument al stațiunii, pasarela regală și au mințit că așa îl conserve”, „Sperăm să se și amenajeze așa cum au zis, cu zone de aruncat gunoiul moderne, cu copăcei, și să nu o încarce pe toată cu șezlonguri la 50 de lei ora, ca mai sunt și oameni modești care vin la mare, nu sunt doar bogătani”, sunt doar câteva din opiniile și teoriile conspiraționiste ale constănțenilor.

Iată de ce este benefic proiectul de reducere a eroziunii costiere

Studiile de specialitate precizează că proiectul ar urma să ocrotească infrastructura socio-economică şi să reducă impactul negativ asupra populaţiei locale cauzat de eroziune pentru următorii 50 de ani. Astfel, proiectul ar urma să protejeze ecosistemele marine din Marea Neagră, Delta Dunării şi zona marină a acesteia, complexul Razelm-Sinoe, plaja scufundată de la Eforie Nord - Eforie Sud, Vama Veche - 2 Mai, Mangalia, Cap Aurora şi Costineşti - 23 August, prin reducerea riscului de deteriorare şi de pierdere a habitatelor în decursul aceleiaşi perioade. În plus, se aşteaptă ca proiectul să reducă riscul de prejudicii economice şi daune pentru proprietăţile imobiliare, prin stoparea prăbuşirii malurilor; de asemenea, îmbunătăţirea calităţii plajelor şi a apei pentru scăldat din zonă. La finalul proiectului, plajele din România ar urma să devină mai atractive decât cele din Bulgaria sau Turcia, posibil cele mai atractive şi mai mari din Europa.

Proiect de 3,8 miliarde pentru litoralul românesc

Proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor, Obiectiv specific 5.1 Reducerea efectelor și a pagubelor asupra populației cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundații și eroziune costieră.

Proiectul are o valoare de 3.805.641.720,80 de lei, din care 85% sunt fonduri europene nerambursabile eligibile obținute prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, iar restul de 15% este cofinanțat de la bugetul de stat. Durata de implementare a proiectului este 2015 - 2023.

Pe acest subiect puteți citi următoarele articole:

BOLA: Mulți operatori nu au crezut că vor avea CONSTRUCŢIILE ÎNGROPATE în NISIP

Ce se va întâmpla cu PASARELA REGALĂ din MAMAIA, îngropată în INDIFERENȚĂ

VIDEO! Începe PREGĂTIREA PLAJELOR pentru SEZONUL ESTIVAL 2021

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
s-au inecat o multime de oameni in senalele sapate de jidanii olandezi
3
2
Foarte bun proiectul doar sa nu apara hoteluri noi pe suprafata inisipata!
3
1
Pentru caraitoru Fraiere oltenii au fost printre primii locuotori ai dobrogei cand s a facut colonizarea
0
6
Inca un TUN pt capitalisti olandezi , au adoptat cea mai profitabila metoda pt ei, si paguboasa pt noi...nu au mai facut diguri de larg cum era in proiect pt ca e scump si au extras nisip cu scoici din larg si au incarcat in disperare tarmu ca sa tina macar 5 ani cat e garantia...fara sa le pese de nimic...un mareeee KKT
11
13
sunt moldoveni si mai ales olteni. Ei nu stiu cum era marea si plaja odata .
20
3
scoateti si pietroaiele din diguri si spalatile ati distrus tot ecosistemu,in maxim 5 ani marea isi va lua nisipu inapoi
10
11
Ecosistem distrus.
9
14
Nu mai era loc de constructii
10
6
De tine era vorba in articol.. Orce ar face se gasesc trogloditi care sa-si dea cu parerea....
14
3
Trebuia inceput cu zona Venus,Cap Aurora,Jupiter care nu mai are plaja aproape deloc si in apa sunt numai bolovani,nu cu Navodari care era foarte lata si inainte...
9
10

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218