REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
15.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Înțelegerea periculoasă care ar fi dus la criza imunoglobulinelor

Înțelegerea periculoasă care ar fi dus la criza imunoglobulinelor

Replica API 18 februarie 2022 | 00:00 334

Consiliul Concurenței acuză șase companii farmaceutice din Elveția, Germania, Belgia și Italia că au format un cartel care a șantajat statul român să renunțe la o taxă, prin privarea bolnavilor de un tratament vital. Este vorba despre criza imunoglobulinelor, care au lipsit din farmaciile din România timp de trei ani.

Consiliul Concurenței a sancționat cinci companii farmaceutice, furnizoare de imunoglobuline și alte medicamente derivate din plasma umană, precum și asociația reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA (Belgia) cu amenzi în valoare totală de 353.393.694 lei (aprox. 71 milioane euro), a transmis Consiliul Concurenței.

"În urma investigației, declanșate în 2018, autoritatea de concurență a constatat că, în perioada 2015-2018, cele cinci companii au adoptat o strategie coordonată, care a vizat limitarea şi, chiar, întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobuline, cu scopul de a exercita o presiune asupra autorităților de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană.

În acest fel, companiile urmăreau să își creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit. PPTA a facilitat aceste practici anticoncurențiale și a contribuit prin propriile acțiuni la atingerea obiectivului comun, depășind, prin aceasta, sfera activităților specifice la nivelul unei asociații cu scopul de a influența procesul legislativ", potrivit sursei citate.

Astfel, Consiliul Concurenței spune că societățile farmaceutice au scos intenționat de pe piață medicamentele derivate din sânge uman, esențiale în tratarea unor afecțiuni grave, iar acest lucru a pus în pericol sănătatea publică.

"Ceea ce am constatat este că aceste companii și-au coordonat comportamentul într-un efort de a negocia cu statul român termeni mai favorabili pentru produsele lor, erau nemulțumite comparativ de prețul din România și de faptul că exista o reducere de volum. Vinzi mai mult, atunci ai o reducere de preț.

Nu contestăm dreptul niciunei companii de a decide, de a vinde sau nu la un anumit preț produsul. Problema e că aceste companii, în loc să ia decizii individual, selectiv, timp de câțiva ani au retras anumite produse de pe piață din România creând o presiune pe piața din România, asupra autorităților de a schimbă regulile, de a excepta aceste produse de la taxa clawback. Au retras de pe piață anumite produse, ca să creeze presiune asupra guvernului să renegocieze termenii contractelor.

Nu-i putem obliga să vândă un produs dacă nu vor, dar ce n-au voie e să se asocieze ca să și crească puterea de negociere față de stat român", a declarat la Digi24 Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

El a spus că au fost anumite sesizări primite și că investigațiile s-au derulat în colaborare cu autorități din Belgia și din Italia.

Investigația vizează faptele comise până în 2021, scrie digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272