REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.5° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
16.5° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Intervenţiile scafandrilor în 2014: printre cele mai grele - accidentul de la Cernavodă

Intervenţiile scafandrilor în 2014: printre cele mai grele - accidentul de la Cernavodă

Replica API 31 octombrie 2014 | 00:47 222

Tragedie cu 6 morţi

Tragedie cu 6 morţi

În decursul acestui an, echipa de scafandri a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa a fost angrenată în 16 misiuni de căutare şi recuperare persoane dispărute în râuri, canale sau lacuri, pe raza judeţului Constanţa, cele mai multe înregistrându-se în lunile de vară, când foarte mulţi turişti care nu au respectat indicaţiile salvamarilor s-au aventurat în mare şi au riscat să-şi piardă viaţa. Una dintre cele mai dificile intervenţii subacvatice a fost cea din data de 18 ianuarie, când, în urma unui accident rutier, o maşină în care erau şase persoane, a căzut în Canalul Dunăre - Marea Neagră. Pentru că în zona respectivă curenţii erau foarte puternici, temperatura apei era foarte scăzută şi vizibilitatea era zero, scafandri militari au fost nevoiţi să ancoreze autoturismul pentru a fi scos din apă cu victimele în habitaclu. Misiunile scafandrilor militari sunt diferite şi fiecare dintre ele are gradul ei de dificultate. Factorii care îngreunează intervenţia subacvatică sunt hula marină, curenţii, temperatura apei, vizibilitatea redusă, iar în cazul în care victima este blocată, intervenţia este cu atât mai solicitantă pentru salvatorii din adâncuri.

„Meseria de scafandru este o meserie în care există un risc permanent, apa netolerând nici cea mai mică slăbiciune, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. Pentru a ajunge un scafandru profesionist, corpul are nevoie de o disciplină riguroasă şi, adesea, de o tehnică foarte avansată. Adâncurile apelor sunt stabile, inerte, dar şi ostile celui care le practică”, potrivit reprezentanţilor ISU Dobrogea. Menţionăm că, pentru menţinerea categoriei de scufundare, încă din iulie 2009, de la înfiinţarea Centrului de antrenament al scafandrilor de intervenţie (CASI), toţi cei 84 de scafandri încadraţi în cele 25 de unităţi subordonate ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), unde există înfiinţate structuri de scafandri, trec de cel puţin două ori pe an, prin centrul constănţean (iarna şi vara), astfel încât să poată efectua antrenamente, atât în costume uscate, cât şi în cele umede.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272