REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Intoleranța la lactoză: cum se manifestă și ce e de făcut

Intoleranța la lactoză: cum se manifestă și ce e de făcut

Replica API 14 iulie 2022 | 20:52 700

Laptele este unul dinte cele mai hrănitoare alimente, cu un conținut consistent de proteine, micronutrienti, calciu și carbohidrați. Astfel, nu este de mirare că acest super aliment este singurul folosit încă de la naștere.

Totuși, lipsa unui consum constant de lapte duce la producția redusă sau scăderea activității lactazei – enzima care descompune lactoză în două glucide mai mici, glucoză și galactoză, localizată pe suprafață celulelor care căptușesc intestinul subțire.

Se estimează că un procent de 70-75% din populația adultă are un nivel scăzut de lactaza în organism deoarece pe măsură ce înaintează în vârstă, majoritatea persoanelor nu mai pot digera complet lactoză. Această rămâne în intestin, fermentează și produce în mai puțîn de 30 de minute manifestări neplăcute precum balonarea, diareea, crampele sau greață, cu alte cuvinte intoleranță la lactoză.

Intoleranță la lactoză nu este același lucru cu alergia la lapte

Intoleranță la lactoză presupune de fapt insuficientă digerării zahărului din lapte. O persoană cu alergie la lapte poate digera în mod normal laptele, însă sistemul sau imunitar da un răspuns alergic sau respinge una sau mai multe componente ale laptelui.

Alimente care conțin lactoză

Deși majoritatea asociază lactoză doar cu laptele și derivatele din acesta, există alimente la care nu v-ați fi așteptat să o conțînă și care ar trebui evitate în cazul în care aveți simptomele specifice acestei afecțiuni. Printre acestea se numără: pâinea, cerealele, supele la plic, sosurile (ketchup, maioneză), muștarul, margarină, produsele de patiserie sau mezelurile preambalate.

Știați că în cazul derivatelor din lapte de tipul iaurt, sana, brânză tare, brânză Cheddar/Colby sau parmezanul, culturile prezente digera lactoză sau mare parte din această este scursă odată cu zerul și nu mai produce intoleranță? În schimb, sortimentele de brânză proaspătă, nematurata (mozzarella, ricotta, etc) trebuie în general evitate sau înlocuite cu soia.

Cum știm dacă avem intoleranță la lactoză?

Pentru identificarea acestei afecțiuni, mai ales în cazul prezenței simptomelor specifice, există teste care măsoară absorbția de lactoză în sistemul digestiv. Unul dintre aceste teste presupune să bem dimineață, pe stomacul gol, un lichid care conține lactoză. Peste o jumătate de ora se măsoară cantitatea de glucoză din sânge, iar dacă această nu crește cu mai mult de 20 de puncte, diagnosticul este confirmat.

Un alt test este cel care măsoară cantitatea de hidrogen din respirație și poate fi folosit atât în cazul adulților, cât și al copiilor, mai puțîn al bebelușilor. Dacă acesta are un nivel ridicat indică digerarea defectuoasă a lactozei.

“Contrar percepției comune, intoleranță la lactoză nu este neapărat o afecțiune moștenită, ci se poate dezvoltă și la maturitate, de cele mai multe ori în jurul vârstei de 20 de ani, iar depistarea acesteia este dificilă din cauza că poate fi confundată frecvent cu alte boli precum pancreatită, tulburări de absorbție intestinală sau colițe. Numai în cazul sugarilor, când întârzierea în creștere și deficitul de dezvoltare se observă ușor poate fi evidență” – explică dr. Tania Bejan, medic specialist, scrie doctorulzilei.ro.

Cum neutralizezi simptomele intoleranței la lactoză

O metodă simplă de a gestiona intoleranță la lactoză este administrarea a 1-2 comprimate de Lactaza – o enzima naturală obținută din ciupercă Aspergillus oryzae cu rol în digestia glucidelor, în descompunerea lactozei și în susținerea sistemului imunitar, înainte de a consumă produsul sau alimentul care conține lactoză.

Acesta este un supliment alimentar eficient pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, însă se poate administra și copiilor peste 4 ani (un sfert sau o jumătate de comprimat în funcție de vârstă și de recomandarea medicului). Cantitatea de lactaza de care este nevoie depinde de conținutul de lactoză al alimentelor pe care le consumați, precum și de producția proprie de lactaza a organismului, însă efectul există numai pentru masă la care se administrează.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212