REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.1° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

IPS Teodosie răspunde CRITICILOR Patriarhiei Române

IPS Teodosie răspunde CRITICILOR Patriarhiei Române

Replica API 22 mai 2021 | 23:48 2478

IPS Teodosie a oferit declarații de presă, 21 mai 2021, după oficierea slujbei hramului de la biserica Sf. Împărați din Constanța, în legătură cu răspunsul Cancelariei Sf. Sinod referitor la mitropolia Tomisului.

ÎPS Teodosie a fost criticat de Patriarhia Română: 'Mitropolia Tomisului, o ambiţie personală, nu o necesitate misionară'

ÎPS Teodosie a fost aspru criticat de Patriarhia Română într-un răspuns transmis la cererea acestuia de a se reactiva Mitropolia Tomisului. Răspunsul Sfântului Sinod este plin de acuzaţii la adresa ierarhului de la malul mării, scrie adevărul.ro

În luna februarie, IPS Teodosie spunea că reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului ar fi o reparaţie morală întrucât la Tomis a existat mitropolie, încă din secolul V după Christos şi a dispărut după ce Dobrogea a intrat sub stăpânire otomană. „Mitropolie a fost aici, chiar înainte de prima Mitropolie a Ţării Româneşti, şi trebuie să fie şi de acum încolo“. În acest sens, Arhiepiscopia Tomisului a depus la Sfântul Sinod o solicitare de „reactivare” a Mitropoliei Tomisului, adică Arhiepiscopia de la Constanţa să fie ridicată la rang de Mitropolie, iar ÎPS Teodosie să fie mitropolit. În luna aprilie, Sfântul Sinod al BOR îi răspunde ierarhului de la Constanţa într-o adresă, prezentată de Dobrogea Live, în care sunt trecute în revistă o serie întreagă de acuzaţii la adresa comportamentului său şi la modul în care administrează eparhia. „Reactivarea Mitropoliei Tomisului fără să existe în Mitropolie eparhii sufragane componente este contrară sistemului administrativ bisericesc românesc, întrucât înfiinţarea unei mitropolii nu este un demers onorific, în virtutea meritelor istorice din primul mileniu, ci reprezintă un demers de necesară reorganizare administrativ-bisericească, motivată temeinic pastoral şi misionar”, spun reprezentanţii Sfântului Sinod. Mai departe, în aceeaşi adresă, Sinodul îi transmite ÎPS Teodosie că solicitarea trimisă este „insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiţie personală a Chiriarhului său”.

Iată ce a declarat IPS Teodosie

„Acțiunile pe care le-am făcut au fost în sensul de a nu rămâne creștinii singuri, eu nu mă dezic de ce am făcut, am vrut să fiu în rugăciune cu toți credincioșii și de fapt am făcut la cererea lor. La cererea lor am făcut și intervenții pentru mitropolie, la dorința credincioșilor am făcut aceste rugăciuni. Stau mărturie mesajele pe care le am din Diasporă: să nu opriți rugăciunea că noi suntem în întuneric fără să ne faceți liturghie zilnică și fără acatist. Știți că până s-au deschis bisericile făceam acatist în fiecare seară și aveam cu mine mii de oameni”, a declarat ÎPS Teodosie.

Întrebat dacă îi este teamă de o eventuală sancțiune, arhiepiscopul a răspuns: „Nu vorbim de sancțiuni, eu vorbesc aici ceea ce este pozitiv. Ce sancțiuni? Dumnezeu poate să-mi dea sancțiuni. Numai de Dumnezeu mă tem”.

D.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Raspunde s au nu criticilor ii treaba dinsului.Noi cei de la seminar tre sa caram morti la sc ul dumisale.Nu este corect se intelege ca ii admin de un preot nu este dinsul direct implicat dar atiita supunere nu cred sa ajute la nimic.
1
0
Gata preafericite esti la zid Vaaai cum asa
1
0
Da oameni sint rai critica.ia spuneti preafericirea dvs cum se spalau morti in acel garaj.toata lume a vazut a fost dat la buletinele de stiri.dar oameni au incasat desigur sanepidu si politia asemeni
3
0
Unii sunt cu masca altii sunt cu Dumnezeu si cativa de la secu plus niste camere mobile 360 pe trepied sa nu se inhame cineva de elitele fara masca bineinteles!Un circ fara paine ca s-a uscat si fabrica de la plandemix de faina si drojdie.Linagai multi sclavi si putin dar foarte putin Isus Hristos.Aur mult in schimb peste tot din parlament pana la gatul unora care au uitat cine este seful pana in momentul cand se imbolnavesc sau au cate un necaz.
2
0
Un barbos inutil, cu voce tremuranda enervanta.
6
0
A MARTURISI INSEAMNA A DA VIATA.SA AUZIM ATUNCI ALE CUI SINT BENERELE DE PE GARDURILE BISERICILOR INCLUSIV LA ACEIA UNDE SINTETI DVS.RECLAME FUNERARE LA FIRMA DUMITALE.NU MAI VB AICI DE SPALATUL DECEDATILOR IN GARAJ.SA PUS BATISTA PE TAMBAL.
4
1
Tu esti facut din rest de coaie.gandesti cam limpede.sa nu te inmultesti
10
1
Unde am ajuns cu fariseii astia
17
0
Un jeg de om, parca e frate cu Mazare, Constantinescu, Dragnea .... Face un mare deserviciu biserici
24
7

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272