REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
15.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Italia: Curtea Constituţională respinge o cerere de referendum privind eutanasierea

Italia: Curtea Constituţională respinge o cerere de referendum privind eutanasierea

Replica API 17 februarie 2022 | 00:00 369

Curtea Constituţională italiană a respins marţi o cerere de referendum privind dezincriminarea sinuciderii asistate, considerând că persoanele cele mai vulnerabile nu sunt suficient protejate, transmite AFP, citată de Agerpres.

Susţinătorii dreptului de a muri din Italia au încercat să organizeze un referendum pe acest subiect controversat într-o ţară predominant catolică, unde opoziţia faţă de o astfel de schimbare este puternică. Ei au reuşit să strângă 750.000 de semnături în august anul trecut, cu mult peste minimum necesar.

Anunţând decizia, instanţa a explicat într-un comunicat că referendumul propus nu va garanta "protecţia minimă a vieţii umane în general şi în special a celor slabi şi vulnerabili", încălcând astfel Constituţia.

Legislaţia a italiană actuală prevede că oricine ajută pe cineva să se sinucidă riscă o pedeapsă cu închisoarea de la cinci la 12 ani.

În 2019, Curtea Constituţională a cerut parlamentului să clarifice legea privind sinuciderea asistată, estimând că eutanasia este permisă pentru pacienţii cu boli terminale care suferă de dureri fizice sau psihologice "insuportabile" şi sunt ţinuţi în viaţă de maşini. Aceşti pacienţi trebuie totuşi să poată lua "decizii libere şi informate", potrivit instanţei.

Cei care nu se încadrează în această categorie nu are niciun recurs legal pentru sinucidere asistată în Italia.

În pofida mai multor poveşti foarte mediatizate din ultimii ani, opoziţia faţă de sinuciderea asistată este puternică în Italia, unde Biserica Catolică este foarte influentă.

După anunţul Curţii Constituţionale, liderii Partidului Democrat şi ai Mişcării 5 Stele, membri ai coaliţiei guvernamentale a premierului Mario Draghi, au cerut parlamentului să reglementeze problema printr-o lege adecvată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272