REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Izvoarele - un colţ de rai îngropat în DOSARELE de CORUPŢIE care blochează investiţiile

Izvoarele - un colţ de rai îngropat în DOSARELE de CORUPŢIE care blochează investiţiile

Replica API 17 aprilie 2018 | 01:16 3954

O zonă cu potenţial turistic, sub umbra trecutului şi a anchetelor care îl vizează pe Nicuşor Constantinescu

O zonă cu potenţial turistic, sub umbra trecutului şi a anchetelor care îl vizează pe Nicuşor Constantinescu

O localitate din județul Constanța, care ar fi putut fi una înfloritoare, datorită poziției sale strategice de pe malul Dunării, se zbate pentru a rezista în timp și spațiu, cu o populație tot mai săracă atât ca număr, cât și ca situație materială. Satul Izvoarele, care aparține de comuna Lipnița și care, în trecut, purta numele Pârjoaia, se află poziționat chiar pe malul sud al Dunării, în partea de sud-vest a județului.

Localitatea ar fi putut avea un alt viitor mai prosper, dar dezinteresul investitorilor față de această zonă cu potențial turistic și, implicit, lipsa locurilor de muncă, au făcut ca populația din acest sat să se împuțineze tot mai mult, iar într-o localitate săracă, cu populație îmbătrânită, cine să investească? Pentru că tineretul s-a orientat spre orașele învecinate, cel mai aproape fiind Călărași, sau în străinătate, unde tinerii și-au găsit de muncă. Oamenii se ocupă cu agricultura și cu pescuitul, sunt oameni gospodari, muncitori, dar clienții care cumpără peștele sunt puțini.

Potrivit primarului comunei, Florin Crăciun, la recensământul din 2012, localitatea avea o populație de 162 locuitori, dar în prezent nu mai sunt nici 110. ”Tineretul a plecat, în sat mai sunt doar 4 copii pe care îi aducem la școală aici. Au rămas numai bătrâni, se duc și ei unul câte unul, casele rămân goale, pustii, se dărăpănează și cad singure. Casele sunt făcute în stil bulgăresc, au o arhitectură frumoasă. Avem și case cumpărate de oameni de la oraș, în general de bucureșteni care vin și își petrec vara aici, pentru că este liniște și aer curat”, ne/a declarat primarul. Cândva, oamenii de aici aveau și o speranță de prosperitate: portul de la Dunăre.

Un proiect neterminat, abandonat o perioadă, devenit ținta unei „grupări”

Potrivit site-ului wikimapia.org, în anii `80, statul român a construit la Izvoarele un cheu de acostare a șlepurilor, cu funcțiunea exclusivă de a facilita transportul calcarului extras de la Oltina și Canaraua Fetii, la combinatul Siderca din Călărași, care folosea o asemenea materie primă. Undeva spre sfârsitul ciclului comunist, statul a început o investiție pentru montarea unui funicular, care sa ușureze transbordarea calcarului, însa din 1990 întregul proiect a fost abandonat.

Atât compania miniera Dobromin SA, cât și societatea clientă Siderca SA de la Calarasi au falimentat. În aceste conditii, portul a fost abandonat și odată cu el, au pierit și speranțele oamenilor din zonă. După 20 de ani de părăsire, în 2009, primăria comunei Lipnita, în timpul mandatului fostului primar Florin Onescu, s-a autoîmproprietărit asupra acestei estacadei şi a pereului şi a scos la vânzare estacada construită de comuniști, în suprafață de 1315,84 metri pătrați, dar și terenul adiacent cu o suprafață generoasă, de 17.000 de metri pătrați.

Potrivit dosarului care a ajuns în instanță iar în acest moment se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, pe data de 17 iulie 2009, Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, a dobândit Portul Izvoarele, în numele instituției, printr-un contract de vânzare-cumpărare, autentificat la biroul notarului Ruxandra Luminița Darie, soția fostului vicepreședinte al aceleiași instituții, Cristian Darie, ambii cunoscând că bunul tranzacționat provenea din săvârșirea unei infracțiuni de abuz în serviciu comisă de către primarul de atunci al comunei Lipnița, Florin Onescu și de către secretarul primăriei Lipnița, Nela Geileanu.

Pe 28 septembrie 2007, cei doi și-au încălcat atribuțiile de serviciu prin includerea ilegală a Portului Izvoarele în categoria bunurilor care aparțineau domeniului privat al comunei, deși acesta aparține, potrivit legii, domeniului public al statului, fiind inalienabil, imprescriptibil și insesizabil. Astfel, a fost provocat un prejudiciu statului român în cuantum de 1.269.486,85 lei.

„Portul nu se poate dezvolta până nu se finalizează dosarul penal”

În urmă cu circa 10 ani, când au văzut mișcare, în legătură cu portul, localnicii își făcuseră din nou speranțe, dar încă o dată aveau să rămână dezamăgiți. Cei care au încercat să pună mâna pe platforma betonată, făcută de comuniști, au intrat ”la răcoare”, iar până la finalizarea procesului penal nu se poate nimeni atinge de ea, potrivit celor spuse de actualul primar.

”Situația portului încă nu s-a clarificat, iar până nu se termină procesul nu putem să facem nimic. Dosarul este în recurs la Înalta Curte, până nu se termină nu putem începe nimic. Odată ce nu avem o bază materială pe care să luăm în calcul, ce putem face? Portul nu este operațional, este doar o structură din beton, nu poate fi folosit în nici un fel. Așteptăm să ajungă din nou în proprietatea statului după care vom vedea cine îl va gestiona, probabil cei de la Apele Române”, ne-a mai declarat primarul Florin Crăciun.

Altfel spus, un obiectiv care ar putea aduce beneficii și ar putea dezvolta zona, atârnă într-un proces penal rezultat în urma unor abuzuri făcute în administrația publică locală, în urmă cu 10 ani. Zona ar fi la mare căutare, datorită zonei strategice, unde ar putea acoosta toate navele de croazieră care tranzitează Dunărea, unde turiștii ar putea fi întâmpinați cu grătare fumegând și cu preparate din pește, cu pensiuni și campinguri în care localnicii să aibă de lucru, fără a fi nevoiți să mai plece în alte părți pentru a găsi de muncă. Dar pentru toate astea este nevoie de un START corect, fără abuzuri și interese personale. Însă actualul primar, în acest moment, este legat la mâini și la picioare, întrucât totul are legătură cu portul, a cărei situație este încă incertă.

„Zona este nemaipomenită, se poate face ceva frumos aici. Turiștii au ce vedea. Încă mai avem casele tradiționale în stil bulgăresc, avem mănăstiri în zonă, cum ar fi Dervent. Dar trebuie să le și oferim și ceva concret turiștilor. Și localnicii ar avea de câștigat. Până acum s-au vândut o groază de loturi de teren, dar încă nu a construit nimeni nimic, momentan nu este vad. Cine să se ducă acolo să investească?”, a mai precizat edilul.

Întrucât vara se apropie, localnicii s-au pregătit să întâmpine puținii turiști care se aventurează prin acele locuri, pregătind bărcile și plasele de pescuit. Până când vor sosi investitorii, iar portul va deveni operațional, satul Izvoarele își așteaptă puținii turiști care vin în fiecare vară, la un pescuit și la o vacanță într-un mediu plăcut, departe de rutina zilnică și zgomotul orașului.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Frectii la picior de lemn.Bagam la inaintare port turistic si alte vrajeli.Asta a fost aruncata la vrajala pentru iubitorii de trandafiri , mici si bere.Au fost puse pe lista ca puncte de atractie turistica : Dervent, Sf.Andrei, Pacuiul lui Soare, Monumentul de la Adamclisi si poate multe altele dar realitatea era transportul de cereale de la afacerea fostului primar care dicteaza si in prezent in aceasta zona slugilor credincioase.Asa ca nu mai visati la porturi turistice si alte minuni pesedi-ste.Daca mergea proiecul acum ar fi stralucit la intrare in Izvoarele cateva silozuri ale lui Onescu
7
0
unul cate unul se va duce la puscarie, daca au furat, nu e simplu?
7
0
Acolo unde s-au bagat jigodiile politice de la PSD-ALDE-PNL-PMP , s-a lasat cu falimente urate ...
5
1
Vai ce zona! Mai trebuie doar 20 milioane de euro si totul este frumos!
5
1
Cred ca il luase cons jud, si nu nicu constantinescu, ca sa faca investitii in el. Ca nu pleca acasa vreunul cu betonul
4
6
ce nu ziceti asa,punem imediat de-o biserica cu manastire,uite acus,acus
5
2
Ce interese aveti cei de la Replica?
6
2
Tradatorilor de tara!!
11
1
atentie, sunt multe ciori borate in zona , cine plm sa stea acolo ?
11
4
Auuu ce a mai futat, nu se mai satura, parca ar fi sac fara fund!!
7
0
De taracila nu soptiti nimic,nimic?!!!Pai cum sa spui de siderca fara sa spui de taracila?
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108