REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
17.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

La Căminul de bătrâni, „MORŢII de COVID stau în camere cu bătrânii sănătoși“

La Căminul de bătrâni, „MORŢII de COVID stau în camere cu bătrânii sănătoși“

Replica API 14 noiembrie 2020 | 08:58 9489

ACUZAŢII

ACUZAŢII

Angajații de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Constanța aduc acuzații grave directoarei Maria Roșu și spun că sunt înjosiți și înjurați de către aceasta. Totodată, aceștia mai acuză faptul că decedații de coronavirus au stat în aceleași camere cu beneficiarii sănătoși. Directoarea a infirmat acuzaţiile, cu lacrimi în ochi, și se declară terifiată de ce acuze îi pot fi aduse.

Acuzații de neînchipuit vin de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Constanța, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială (DGASC) Constanța. O persoană o reclamă, în numele mai multor angajați, pe directoarea căminului, Maria Roșu, pentru rele tratamente aplicate atât acestora cât și bătrânilor. Aceasta a transmis și primarului Vergil Chiţac aceste informații.

Mesajul de disperare al angajaților

„La Căminul pentru Persoane Vârstnice Constanța domnește hărțuirea și discriminarea salariaților. Doamna Director Roșu Maria a trimis îngrijitoarele să stea în genunchi și să curețe iarbă dintre micile dale din curtea căminului. Acest lucru a cauzat sănătății articulațiilor genunchilor, iar îngrijitoarele s-au simțit umilite. Această directoare agresează verbal întreg personalul și l-a forțat să vină în izolare (cca. 2 săptămâni) la locul de muncă, în afara perioadei legale (instituită de guvern că stare de alertă). În acest timp alte categorii de personal (administrativ și asistență socială) au stat acasă și în continuare au beneficiat de concedii de odihnă). Unor categorii de salariați li s-a interzis luarea de concedii de odihnă în lunile decembrie și ianuarie. (…) Bătrânii sunt nemulțumiți de calitatea mâncării. Bătrânii au văzut cum se cară sacoșe cu alimente în portbagajele autoturismelor conducerii (directoare, șefa bucătar, administrator ETC)”, a acuzat o persoană angajată la Căminul pentru persoane vârstnice.

Decedații de COVID au stat în camere cu cei bolnavi

Mai mult, “Se iau decizii fără a se ține cont de fișa postului salariaților. Asistentele medicale au fost puse să facă curățenie în cabinetele medicale în uniformele cu care făceau tratamentele medicale în condițiile în care personalul autorizat (îngrijitoarele) făcea curățenie la toate birourile. De asemenea au fost obligate să transporte pachete de la poarta căminului (aparținători) la camerele bătrânilor. De asemenea, directoarea se comportă preferențial, discriminator, față de angajați; iar unii angajați se laudă că i-au făcut curățenie acasă. Decedații cu COVID au stat în camere, printre bătrânii sănătoși, peste 24 ore, cu toate că în curtea căminului sunt containere achiziționate special pentru situații COVID (lipsa de proceduri pentru decedații COVID). (…)

Angajații sunt epuizați

Condițiile muncă sunt speciale/grele în costum de protecție pentru COVID, fără aer, ca în saună, ore întregi de muncă zilnic, pauzele masă pentru salariați nu se respectă sau de multe ori nu există! Față de aceste condiții de muncă, doamna directoare solicită lucruri în plus ce nu se regăsesc în fișa postului de lucru, în condițiile în care numărul salariaților ce îngrijesc pacienții este mult redus față de necesar (parte din salariați sunt în concedii medicale din cauza de contact/infecții COVID). Lipsa unui management adecvat condițiilor normale și mai ales de pandemie, lipsa personalului calificat, pentru a se acorda liberele lunare cuvenite și concediile de odihnă, a creat o atmosfera tensionată pentru salariații care sunt la limita epuizării. Va rugăm să luați în considerare această sesizare pe care nu am avut îndrăzneala să o semnăm olograf” ne-a mai declarat vocea ‘grupului salariaților de la Căminul pentru Persoane Vârstnice’.

Directoarea căminului dezminte acuzațiile

Contactată, Maria Roșu, directoarea Căminului pentru Persoane Vârstnice Constanța, a ținut să dezmintă aceste acuzații, cu lacrimi în ochi. Totodată, aceasta consideră că persoana care a trimis această înștiințare către primărie și către redacție nu ar fi angajat al căminului pentru că, spune ea, toți sunt uniți, mai ales în aceste vremuri. „Nu pot să vă vorbesc, sincer. Eu vă invit la Căminul pentru Persoane Vârstnice de pe Unirii, 104, să vă arăt că tot ce se spune nu este real. Eu nu cred că un angajat a trimis așa ceva. Nu cred.

Beneficiarii confirmați cu coronavirus stau izolați

Legat de beneficiarii pozitivi, nu există beneficiari pozitivi și negativi în cameră. Toți sunt separați, izolați, din momentul în care un beneficiar este depistat pozitiv. Avem camere și se izolează. De acum două săptămâni, de când metodologia s-a schimbat, rămân la cămin dacă sunt asimptomatici. Nu au simptomatologie de COVID. Decedații, doi la număr, în cămin au venit în momentul în care au decedat cei de la ambulanță și au constatat decesul și după aceea a venit firma de pompe funebre și i-a ridicat. Tot acest protocol a durat câteva ore. Oricând putem să dovedim că nu este adevărat faptul că o persoană decedată a stat în cameră cu o alta, în orice moment” a declarat Maria Roșu, directoarea căminului.

„Nu îmi permit să îmi înjur angajații”

Totodată, directoarea a ținut să explice și acuzațiile legate de injurii, despre cele legate de faptul că unii merg la ea acasă pentru a-i face curat, dar și de concediile de odihnă. „Angajații mei nu știu unde stau eu. Nu vine nimeni la mine acasă. Eu țin la intimitatea mea foarte mult. Eu locuiesc cu mama și cu copilul meu mic, adică nu aș avea de ce să aduc eu pe cineva acasă la mine. Cât despre injurii, nici nu pot să îmi permit așa ceva.

Pot dovedi cu situația de la Resurse Umane că suntem la zi cu concediile, cu mici excepții. Aproape toată lumea și-a luat concediile de odihnă. Au fost pe alocuri și concedii medicale, adică, nu există așa ceva, că nu le dau eu concedii, Doamne ferește. De la începutul pandemiei am avut aproximativ 8 - 10 angajați confirmați cu coronavirus, din totalul de aproape 80 de salariați. Beneficiari sunt 250” a mai spus directoarea.

„Nu cred că cineva din cămin ar putea să spună asemenea vorbe”

În încheiere, aceasta a ținut să declare faptul că în cămin sunt ca o familie și refuză să creadă că acuzațiile au fost făcute de unul dintre aceștia. „Eu am încercat să fiu aproape de oamenii mei, de fetele mele, de toată lumea. Nu înțeleg de unde a apărut așa ceva. Eu am încercat să sprijin și să ajut pe toată lumea. În aceste momente grele, în bătălia cu acest virus, le doresc colegilor mei sănătate, putere să trecem de această încercare grea. O încercare grea pentru noi, toți angajații căminului, pentru că toți mergem la persoanele pozitive. Nu putem să îi ținem închiși și să uiți de ei. Nu este simplu să stai izolat, singur într-o cameră. Și revin, eu nu cred că cineva din cămin ar putea să spună asemenea vorbe…” a declarat Maria Roșu.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ura,jignirile, fatarnicia,etc. fata de semenii tai sunt caracterisice prioritare societatii in care traim , unde educatia, bunul simt , civilizatia , respectul etc. au disparut aproape !Mas media da curs si incurajeaza tot ce e mai rau , publica orice pentru reting si lupta de popularitate bolnava!
0
0
ce face un politist local care nu purta masca?! pe iutub, Amenintat de politistul local
0
0
Nu poti sa te comporti cu oamenii batrani ca o CATEA, toti acei oameni institutionalizati au PENSII pt ca au muncit toata viata , deci nu stau pe gratis, au munit pt voi ca sa-i respectati pt ca daca nu aveau bani sa va plateasca nici nu-i primeati. Oamenii batrani pe care-i aveti in grija nu primesc nimic pe gratis si merita respect.
9
0
Si la noi este un isteric spagar,Mosnianu cristian de la resurse umane
1
1
Cine a trimis scrisoarea are dreptate. Maria Rosu, nevasta lui Adrian Rosu, teparu de la vectra, este chiar mai rau decat spune acolo. Tipa ca descreierata la toti angajatii si are un comportament mai mult decat abuziv atat cu angajatii cat si cu beneficiarii. O singura chestie, nu ea a luat o angajata sa ii faca acasa curat, ci o alta directoare din dgas. Mai sapati ca mai aflati.Si cu ocazia asta poate se sesizeaza si primarul
8
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272