REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
16.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

La Constanţa se nasc anual peste 500 de copii prematuri! Mărturisiri emoţionante ale mămicilor

La Constanţa se nasc anual peste 500 de copii prematuri! Mărturisiri emoţionante ale mămicilor

Replica API 18 noiembrie 2016 | 00:23 277

Ziua mondială a prematurităţii este marcată, anual, la 17 noiembrie. Iniţiată de Fundaţia Europeană pentru Îngrijirea Nou-născuţilor în 2010 şi marcată, oficial, începând cu 2011, această zi are rolul de a atrage atenţia asupra riscurilor pe care le presupune naşterea prematură. La Constanţa această a fost marcată la Centrul Medical Focus unde s-au asculta poveşti de suflet împărtăşite de părinţii copiilor prematuri şi drumul lor spre o viaţă normală, în ciuda condiţiilor neprielnice din spital. La eveniment, în afara părinţilor şi copiilor, au luat parte medicii de pe secţia de neonatologie şi reprezentanţii Asociaţiei Dăruieşte Aripi.

Poveşti emoţionante au învăluit joi, 17 noiembrie, a.c., Centrul Medical Focus. Cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurităţii, mai multe mămici care au născut la Spitalul Judeţean Constanţa au venit să îşi spună povestea. „Am născut două gemene, pe Maria şi pe Ioana. Ambele au avut 1,8 kg la naştere, asta pentru că au deschis ochii la 32 de săptămâni. Am stat cu ele în spital două săptămâni cu o fată, iar cu cealaltă am stat 46 de zile deoarece a suferit şi o intervenţiei chirurgicală. Acum au 1 an şi 3 luni şi sunt foarte bine, asta datorită şi personalului medical care a fost foarte primitor. Nici nu pot să îmi exprim recunoştinţa”, a declarat o mămică. O alta a explicat ce a simţit în momentul în care i s-a spus că micuţul ei cântăreşte doar 800 de grame. „Victor s-a născut la 28 de săptămâni şi a avut 800 de grame. Am stat cu el în spital 3 luni şi s-a luptat. Acum are 1 an şi 9 luni şi s-a dezvoltat normal şi nu a avut nici o problemă datorită doamnelor doctor. În prima lună jumătate am stat cu foarte mari emoţii pentru că nu lua în greutate, însă până la urmă a ieşit cu 2,5 kg din spital”, a declarat o altă mămică. În tot acest timp medicii au devenit foarte emoţionaţi, dar în acelaşi timp fericiţi. Şefa Secţiei de Neonatologie a explicat ce înseamnă să îngrijeşti un copil premature şi cât de importantă este reconstrucţia secţiei de Terapie Intensivă Nou-născuţi.

„În jur de 15% din copii născuți într-un an sunt premature. Cauzele sunt multiple, plecând de la cele social-economice, până la starea de sănătate a mamei. Cu toate acestea foarte rar se întâmplă să moară. În ultimii ani am început să purtăm mai multă grijă prematurilor, dar trebuie să și avem cu ce. Avem nevoie de multe echipamente, de mai multe medicamente, dar și de materiale sanitare specific copilului prematur. În fiecare zi îngrijim undeva între 12-20 de prematuri. Anul trecut la Constanța am avut 581 de copii prematuri. Este un număr destul de mare, însă nu toți au nevoie de terapie intensivă. În general cei născuți sub 34 de săptămâni au nevoie de îngrijiri mai speciale. Aceștia stau cel puțin 3 săptămâni la terapie intensivă, ori pentru așa ceva este nevoie de o secție care să permit îngrijirea copilului pe termen lung, să permit îngrijirea în condiții de securitate și să permit îngrijirea lui astfelt încât să nu existe urmări pe termen lung”, a explicat dr, Livia Frățima, șefa secției de Neonatologie.

Secţia de Terapie Intensivă Nou Născuţi va arăta cu totul altfel de la anul

Secţia de Terapie Intensivă Nou Născuţi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa este singură secţie care îngrijeşte în regim de terapie intensivă copiii nou-născuţi prematur sau cu afecţiuni medicale, din zona de sud-estul României. Realizarea acestui proiect înseamnă scăderea considerabilă a ratei morbidităţii şi mortalităţii infantile neonatale şi acordarea îngrijirilor specifice unei secţii dotate eficient pentru un debut sănătos în viaţă a copiilor născuţi sau transferaţi aici. Spațiile existente sunt insuficiente și improprii, sunt înghesuite incubatoare pe holuri și în sala de nașteri, aparatura este depășită. Echipamentele medicale sunt puține, vechi și suprautilizate, climatizarea este rudimentară, condițiile de sterilitate nu permit tratarea în siguranță a pacienților. Echipa medicală face eforturi uriașe să îngrijească acest număr mare de pacienți și să preia urgențele. „În acest moment suntem în decursul campaniei de strângere de fonduri și mai avem de adunat 20% din suma totală de 1.300.000 euro. Ne încredem în contribuția constănțenilor pentru că este secția Spitalului Județean. Noi vrem să creem o secție de Terapie Intensivă Nou-născuți modern care să deservească toată zona de sud-est a României. Suntem în decursul obținerii autorizației construcției și sperăm ca de la începutul anului să ne apucăm efectiv de construcție, construcție care va dura un an.” a declarat Alina Vasea, fondator Dăruieşte Aripi.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daria draga, habar nu ai ce insramna copil prematur, decat sa scrii tampenii mai bine te abtii.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272