REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

La secţia pentru prematuri a Spitalului Judeţean este nevoie de medici dedicaţi salvării de vieţi!

La secţia pentru prematuri a Spitalului Judeţean este nevoie de medici dedicaţi salvării de vieţi!

Replica API 2 noiembrie 2017 | 00:29 408

Nu doar pereţii sau aparatura contează, cât mai ales echipa medicală!

Nu doar pereţii sau aparatura contează, cât mai ales echipa medicală!

Reabilitarea Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Spitalul Județean Constanța nu înseamnă doar renovarea unor încăperi sau dotarea cu aparatură modernă a secției. Pe lângă acestea, Asociația „Dăruiește Aripi” știe că este foarte importantă și „construirea unei echipe însuflețite de dorința de a salva vieți”. Drept pentru care, echipa de medici și asistente medicale de la ATI Pediatrie din Constanța fac un training cu profesioniștii de la Spitalul „Marie Curie” București.

Prematurii care vin pe lume în Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța au nevoie de sprijin. Asociația „Dăruiește Aripi”, cu ajutorul Fundației „Vodafone” reabilitează, în prezent, Secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți, locul unde acești micuți, veniți pe lume înainte de vreme, își petrec primele zile din viață, dar și locul unde un singur gest, o singură clipă poate face diferența dintre viață și moarte pentru ei. „Sunt mai mult suflet decât copii, cu o greutate sub limita de supraviețuire, pentru care medicii de la Constanța fac eforturi imense să îi țină în viață, să îi ajute să crească și să îi ferească de toate pericolele la care sunt expuși din cauza prematurității”, spun reprezentanții Fundației „Dăruiește Aripi”.

Fetiță născută la 27 de săptămâni, salvată de medicii din Constanța

„Plâng de peste 15 săptămâni. Mi-e tare greu să o văd singurică, acolo”, povestea mama lui E., un suflet venit prea devreme pe lume. „Eu îmi trăiesc zilele pentru acea jumătate de oră, o oră, când pot intra să o văd, să o ating, să o hrănesc. Știu că medicii fac tot ce pot, dar asta nu mă împiedică să stau într-o stare de tensiune continuă. E atât de mică și a trecut prin atât de multe deja. Știu că este o luptătoare și știu că trebuie să fiu tare pentru ea”, a continuat femeia.

E. este o fetiță mititică, născută la 27 de săptămâni. Mult prea devreme, spun medicii. La naștere a avut nevoie de resuscitare timp de 30 de minute. Dar cu ajutorul medicilor, fetița a început să crească și să se întremeze. „Călătoreşte mult (o urmărim pe Facebook) şi se bucură de atenţia şi iubirea surorii ei mai mari. Este ceea ce ne dorim pentru toţi copiii născuţi prea mici şi prea devreme. Să ajungă cu bine, acasă! Însă bebeluşii aceştia speciali nu au nevoie numai de miracole, ci de condiţii moderne de tratament, de aparatură şi tehnologie nouă, care pot face diferenţa în lupta pentru viață.

În prezent proiectul de reconstrucție a Secției de Terapie Intensivă nou-născuţi din cadrul Spitalului Județean Constanța este în derulare. Însă știm că finalizarea proiectului este posibilă prin implicarea unor oameni frumoși la suflet, care îndrăznesc să creadă în obiective, aparent de neatins. Până la urmă, renovarea secției de Terapie Intensivă Nou-născuţi şi a Compartimentului de Prematuri din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa este despre lupta pentru viață și despre încrederea că „mai binele” este posibil”, au subliniat reprezentanții „Dăruiește Aripi”.

Training cu profesioniștii de la Spitalul Marie Curie din București

Pentru ca proiectul să fie unul de succes, dincolo de reabilitarea unor încăperi și dotarea cu aparatură modernă, fundația s-a implicat și în construirea echipei de medici și asistente medicale. „În urmă cu două săptămâni am demarat împreună cu profesioniștii de la spitalul Marie Curie din București un proces îndelungat de training pentru medicii şi asistentele medicale ce vor activa în secţia de terapie intensivă nou-născuţi a spitalului din Constanţa.

Poate părea un proces de training absolut normal în contextul în care vrem să oferim condiţii similare de îngrijire copiilor prematuri din Bucureşti şi Constanţa. Însă ceea ce pare este departe de realitatea încrustată adânc în proiectul nostru. Acest proces de training este în acelaşi timp un proces de analiză a echipei. Un proces de selecţie şi construcţie a unei echipe pe care o dorim însufleţită de dorinţa de a salva vieţi. Acest training este o experienţă a bunului simț. Este primul pas în posibilitatea fiecăruia de a dovedi cât de mult şi cât de adânc se va implica în acest proiect care va dura mult mai mult decât simpla construcţie a unei secţii moderne.

Aşa cum am prevăzut încă de la început, succesul acestui proiect stă atât în construcţia lui, cât şi în funcţionarea lui. Dacă Centrul Focus nu ar fi avut personalul extrem de dedicat, dacă aceşti oameni nu ar fi înţeles că li s-au creeat condiţiile visate pentru confortul pacienţilor în aceeaşi măsură cu confortul personal, ambulatoriul secţiei de oncologie pediatrică ar fi încetat să existe cu adevărat la scurt timp de la deschidere. Ceea ce a făcut ca Centrul Focus să fie un succes este chiar dedicaţia celor de acolo, pasiunea pe care o pun în fiecare zi în felul în care tratează copiii.

Învăţând din această lecţie – din fericire reuşită – vom face tot posibilul să replicăm succesul în noul proiect. Din acest motiv, ne implicăm direct, chiar din timpul primului program de training, în a transmite pe toate canalele un lucru extrem de important: felul în care va funcţiona secţia de terapie intensivă nou-născuţi depinde în mod absolut de felul în care echipa implicată va înţelege mesajul încă de la început.

Nu suntem aici să cerem, suntem aici că să dăm. Să dăruim efortul de a învaţa, să dăruim în fiecare amănunt care ne înconjoară, pentru că această atenţie asupra lucrurilor esenţiale, asupra copiilor pe care îi îngrijim, va face toată diferenţa. La urmă urmei, este singurul aspect important al acestui proiect. Şi ne vom implica cu toate resursele disponibile pentru a-i asigura succesul”, au adăugat reprezentanții asociației.

Lucrările continuă în cadrul secției

Cât privește partea tehnică, concretă, a lucrărilor, în luna octombrie s-a încheiat prima parte a proiectului, au anunțat reprezentanții Asociației „Dăruiește Aripi”: demolarea și pregătirea pentru consolidarea pereților. „Constructorii lucrează cot la cot cu inginerii, arhitecţii şi experţii tehnici pentru a lua cele mai bune decizii în timp util. Unii pereţi trebuie păstraţi şi vor fi consolidaţi pentru a nu afecta structura existentă a clădirii. Este o muncă imensă în spatele fiecărei decizii, dar suntem conştienţi că doar ascultând de toţi cei care ştiu să îşi facă meseria vom avea un proiect durabil, construit cu simț de răspundere şi cu multă pasiune din partea tuturor”, au afirmat cei de la „Dăruiește Aripi”.

Cei care doresc să susțină acest proiect, pentru copiii județului Constanței, a pot face donând. Companiile, de exemplu, pot contribui cu 20% din impozitul pe profit sau cu donații în lei sau euro, în conturile asociației.

Titular cont: Asociația DĂRUIEȘTE ARIPI

CUI: 314 827 67

IBAN LEI: RO 70 BTRL RON CRT 020 750 3901

IBAN EURO: RO 20 BTRL EUR CRT 020 750 3901

Banca: BANCA TRANSILVANIA, sucursala Constanța

COD BIC/SWIFT: BTRLRO22

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
asa arata tara pe care nu mi-am dorit-o, datorita unor nemernici cocotati in varf , in urma minciunilor si a promisiunilor -- nu ar mai fi nevoie de donatii, acesti borfasi care si-au facut salarii si pensii lunare cat zeci si sute de salarii ale saracilor ce i-au votat ptr un trai mai bun, au parte de cea mai mare dezamagire din viata lor. Sunt imuni la necazurile semenilor lor, la suferinta parintilor ce nu-si pot ajuta micutii din lipsa banilor. Nemernicii astia s-au imbuibat, traiesc cu capul in nori, calca pe cadavre- sfarsitul guvernarii voastre, se intrevede, nici puscaria nu va v-a sa
1
0
Construiti renovati mai repede ce drac faceti de atata timp . Daca nu poti sa termini o treaba nu o mai incepe nu te apuca sa strici sa darami daca n ai bani sa terminu
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218