REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Mie., 15 Mai 2024
Anul XX Nr. 6730
15.4° Constanța Miercuri, 15 Mai 2024 Anul XX Nr. 6730
 

Lămpi UV pentru prevenirea pestei porcinei africane

Lămpi UV pentru prevenirea pestei porcinei africane

Replica API 20 februarie 2020 | 00:00 470

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Direcția Sanitar - Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța au organizat miercuri, 19 februarie, o conferință cu tema „Responsabilitatea autorităților locale în cazul focarelor de Pesta Porcină Africană”. Prin acest proiect, se dorește montarea unor lămpi cu ultraviolete care dezinfectează în proporție de 99,9%, folosind doar energie. Astfel, se renunță la substanța costisitoare folosită până acum și așa se și evită poluarea solului.

Autouncles împreună cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Direcția Sanitar - Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța au organizat miercuri, 19 februarie, o conferință cu tema „Responsabilitatea autorităților locale în cazul focarelor de Pesta Porcină Africană” în sala de conferințe situată la etajul al doilea în cadrul Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie și Agricultură Constanţa. La conferință au fost prezenți reprezentanții autorităților locale la nivelul fiecarei comune a județului Constanța cu atribuții în prevenirea și combaterea PPA. Prin caracterul inovator, acest proiect aduce în prim plan o soluție cu eficiență și avantaje evidente și în același timp rentabilă din punct de vedere economic. Prezenți la eveniment au fost ingineri, specializați în acest domeniu, un reprezentant AFIR și reprezentanți ai DSVSA. „Pesta se extinde foarte repede. La nivel national, la momentul de față, ‘harta roșie’ se exinde în toată țara și nu este o situație pe care am constat-o noi, a constatat-o Uniunea Europeană și de aceea primăriile vor primi niște sume de bani. Pe lângă implicațiile sociale mai sunt și implicațiile economice care înseamnă omorârea porcilor din gospodării, a mistreților din fondurile de vânătoare, stoparea exportului de carne de porc și distrugerea firmelor mici care se ocupau de vânzarea produselor din carne. Măsura are implicații practice, astfel, oamenii au posibilitatea să îți pună stații de dezinfectare pe drumurile publice pentru a nu se mai extinde pesta” a declarat Corina Paraschiv, expert în accesarea fondurilor europene.

Evaluarea acestor proiecte va fi făcută de reprezentanții în teritoriu AFIR. Oamenii trebuie să conștientizeze despre ce este vorba, pentru că sunt 10 milioane de euro pentru pesta porcină. În județul Constanța, s-au identificat mai multe focare de pestă printre care și localitățile Mihai Viteazu, Adamclisi sau Cumpăna însă acestea au fost ținute sub control și închise. „În mai toată Dobrogea au fost descoperite focare. La Tulcea au fost identificate foarte multe, dorindu-se și finanțarea unei șalupe pentru a ajunge la focare. Vă pot spune că acolo apar focare de pestă zilnic. De aceea am venit cu această idee inovatoare, pentru a nu se mai pune problema de dezinfectant sau cine știe, de lipsa lui. Trebuie să vă mai spun că pentru dezinfectarea unei mașini se ajungeau și la costuri de 2.000 lei. Astfel, modelul stației pe care îl dorim este după un model des întâlnit în Europa, cu lămpi UV care își fac treaba inclusiv în apă, dezinfectându-se o proporție de 99,9% din bacteriile cunoscute. Așadar, se va consuma doar energie electrică, nemaifiind nevoie de acea substanță care intra în sol și îl și afecta” a mai adăugat expertul.

Autoritățile publice vor primi fonduri nerambursabile pentru investiții în prevenirea şi limitarea răspândirii pestei porcine africane (PPA). Astfel, prin investiţii în cresterea capacităţii operaţionale de prevenire a epizootiilor şi combaterea acestora, precum şi prin reducerea efectelor dezastrelor naturale, evenimentelor adverse şi evenimentelor catastrofale asupra potenţialului de producţie agricolă, conform Manualului Operaţional pentru Intervenţia în Focarele de Pestă Porcină Africană. Conform acestui manual, primăria locală are atribuții în: interzicerea mișcărilor de animale în cazul declarării unui focar de PPA; emiterea de dispoziţii de înştiinţare şi informare a cetăţenilor privind măsurile ce trebuie luate pentru limitarea răspândirii bolii; declararea PPA pe raza localităţii unde evoluează focarul; evaluarea animalelor pentru acordarea despăgubirilor împreună cu ceilalți factori implicați care gestionează PPA; creșterea capacităţii operaționale de prevenire a apariţiei epizootiilor şi combaterea acestora, inclusiv prin diminuarea timpului de reacţie din partea autorităţilor; reducerea efectelor dezastrelor naturale, evenimentelor adverse şi evenimentelor catastrofale asupra potenţialului de producţie agricolă.

Acest proiect aduce în prim plan o soluţie cu eficienţă dovedită şi avantaje evidente din punct de vedere economic. Astfel, consumabilele sunt produse de firme româneşti şi au certificări de calitate la cele mai înalte standarde. Orice particulă infectantă care conține acizi nucleici (ADN sau ARN) va fi astfel distrusă de acțiunea UVC, dacă este supusă unei anumite doze, practic, orice Microorganism Bacterian, Viral sau Fungic va fi distrus de ultraviolete.

Concluzia este că, primăriile la nivel de comună au posibilitatea să întreprindă acțiuni de prevenție pentru apariția și extinderea focarelor de pestă porcină africană prin montarea pe drumurile publice ce le au în administrare și care duc spre fonduri de vânătoare de stații de dezinfectare prin care să treacă toate autoturismele, căruțele sau utilajele ce ar putea sa fie purtătoare de virus PPA.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407