REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Lecţii pentru elevii din Constanţa despre cât de periculoase sunt etnobotanicele

Lecţii pentru elevii din Constanţa despre cât de periculoase sunt etnobotanicele

Replica API 7 mai 2018 | 00:40 388

Vineri, 4 mai, elevii claselor a IX-a și a XI-a de la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga” Constanța au participat la prima activitate a proiectului ,,Etnobotanicele, un pariu greșit”. Proiectul este inițiat de Centrul Regional pentru Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța în parteneriat cu I.P.J. Constanța și I.S.J. Constanța în scopul prevenirii consumului de etnobotanice în mediul liceal.

Astfel, reprezentantul CREPCA a oferit informații despre efectele consumului de etnobotanice asupra organismului pe termen scurt și lung, dar și despre consecințele legale precizate de legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Elevii au aflat că așa-zisele etnobotanice de acum nu mai conțin nimic din ce ar avea legătură cu denumirea propriu-zisă de etnobotanice. Dealerii, în goana lor pentru profit, le combină cu alte substanțe chimice, toxice, și se formează un cocktail care devine extrem de puternic din două, trei fumuri, iar efectele asupra organismului tânărului sunt: pupile modificate, mișcări involuntare ale ochilor, un puls crescut, transpirații puternice, încleștarea maxilarulului, insomnie, lipsa poftei de mâncare, greață sau vărsături. În plus, din punct de vedere psihic, efectele sunt chiar devastatoare: euforie, perceperea distorsionată a culorilor, halucinații, tulburări comportamentale, atacuri de panică, anxietate, momente de paranoia și tendințe sinucigașe. Se adaugă și violența sub diverse forme: scandaluri pe stradă sau în familie, vătămări corporale, ajungându-se, în final, chiar la omoruri.

Toate aceste informații au fost prezentate elevilor cu cazuri concrete de consumatori din realitate, într-o activitate interactivă menită a ridica nivelul de educare și de conștientizare a tinerilor în privința prevenirii consumului de etnobotanice. Directorul Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga”, prof. Iuliana Linea, a subliniat importanța unei asemenea activități. ,,Considerăm că acţiunile iniţiate de Centrul Antidrog şi de I.P.J. Constanţa sunt binevenite, deoarece sunt menite să prevină consumul de substanţe halucinogene şi, în acelaşi timp, să îi facă pe adolescenţi să conştientizeze riscurile la care se expun în momentul în care acceptă să intre în capcana întinsă de cei pentru care nu sănătatea este prioritară, ci profitul. Prin aceste informări şi acţiuni de prevenţie, adolescenţii nu se mai transformă într-o marfă traficată de indivizi care preţuiesc mai mult câştigul decât viaţa!”, a afirmat prof. Iuliana Linea.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cu ajutorul politiei se prepara etnobotanicele . Si pun copii sa vanda le ogera protectie o perioada si after poarta alba
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218