REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.1° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Liderii instituţiilor UE subliniază importanţa mass-media în contextul pandemiei

Liderii instituţiilor UE subliniază importanţa mass-media în contextul pandemiei

Replica API 4 mai 2020 | 00:00 762

Liderii Comisiei, Consiliului şi Parlamentului European au subliniat duminică importanţa jurnalismului în contextul pandemiei de COVID-19, mesaje transmise cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

''În timpul crizei COVID-19 nu este o exagerare să spunem că o informaţie credibilă, bazată pe fapte, poate salva vieţi. De Ziua Mondială a Libertăţii Presei aduc un omagiu special tuturor ziariştilor care în fiecare zi ne ţin mai bine informaţi şi mai în siguranţă'', a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a descris jurnaliştii drept ''piatra de temelie'' a democraţiei.

La rândul ei, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menţionat pe aceeaşi reţea de socializare că în faţa coronavirusului, a schimbărilor climatice şi ''tuturor provocărilor noastre'' oamenii doresc să se bazeze pe ''fapte şi adevăr''. ''Libertatea de exprimare şi informaţia sunt baza democraţiei. Europa sprijină şi apără libertatea presei pentru jurnalişti în întreaga lume. Libertatea presei este libertatea noastră'', a adăugat şefa executivului comunitar.

Şi preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a apreciat, tot pe Twitter, că garantarea unei informări ''transparente şi precise'' este ''vitală în momentele de criză''. ''De Ziua Mondială a Libertăţii Presei să ne amintim de acei jurnalişti care şi-au sacrificat viaţa apărând adevărul şi justiţia. Democraţiile noastre depind de o presă independentă, liberă de interferenţe politice şi economice'', a completat David Sassoli.

Dar organizaţii ale jurnaliştilor din lumea întreagă au avertizat cu prilejul acestei zile aniversare că libertatea presei este pusă la încercare. ''Intrăm într-un deceniu decisiv pentru presă, date fiind crizele simultane care afectează viitorul presei'', avertizează secretarul general al Reporteri fără Frontiere (RSF), Christophe Deloire, în opinia căruia coronavirusul a devenit un ''factor multiplicator'' al problemelor cu care se confruntă mass-media şi care poate condiţiona viitorul acestora.

Reporteri fără Frontiere evidenţiază constrângerile economice, criza de încredere faţă de mass-media suspectate că răspândesc aşa-numitele ''fake news'', dar şi ''ostilitatea şi chiar ura faţă de ziarişti'' manifestată de unii politicieni sau situaţia din ţări cu regimuri autoritare care limitează libertatea presei şi impun acesteia viziunea lor despre lume.

Reporteri fără Frontiere include aici China, unde informaţia este controlată excesiv, Arabia Saudită şi Egiptul, ţările cu cei mai mulţi ziarişti încarceraţi, Rusia şi India, acuzate că cenzurează internetul, şi multe altele. De pildă, ziarişti din Turcia au denunţat duminică arestarea în ultima lună a 12 jurnalişti în urma relatărilor acestora despre COVID-19 care nu au convenit autorităţilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272