REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Locuitorii oraşului Năvodari ar putea beneficia de pensionare ANTICIPATĂ din cauza POLUĂRII!

Locuitorii oraşului Năvodari ar putea beneficia de pensionare ANTICIPATĂ din cauza POLUĂRII!

Replica API 30 ianuarie 2019 | 23:53 490

Ce anume ţine în loc o astfel de măsură

Ce anume ţine în loc o astfel de măsură

Pensionarii care locuiesc în aproprierea fostelor situri, unde au fost combinatele mari, combinatele chimice, unde există poluare și poluarea este remanentă în aceste zone, pot beneficia potrivit prevederilor actualei Legi a Pensiilor de o pensionare anticipată, mai precis de reducerea cu doi ani a vârstei de pensionare. Mai rămâne ca textul de lege, care urmează să intre în vigoare, să poată fi respectat. Momentan, se caută soluţii în acest sens.

Problema este că nu există la nivel judeţean măsurătorile de la fostul combinat de îngrăşăminte din oraşul Năvodari. Ne-am adresat în scris Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) să vedem ce se întâmplă cu buletinele cu măsurători de la fostul combinat de îngrăşăminte din Năvodari şi dacă există aceste măsurători în arhiva APM. De asemenea, ne-a interesat să primim răspuns din partea APM la următoarea întrebare: “La Constanţa s-a solicitat APM căutarea acestor măsurători şi nu au fost găsite. Ce s-a întâmplat cu acestea?”.

Cei de la APM ne-au răspuns că au doar măsurătorile pentru sol, ceea ce nu ajută cu nimic. “În arhiva electronică a APM există măsurători numai pentru solul de la combinatul de îngrăşăminte chimice din Năvodari. Datele existente în Arhiva APM Constanţa privind măsurătorile pentru solul de la combinatul de îngrăşăminte chimice din Năvodari pot fi depuse la dispoziţia celor care le vor solicita”, ne-au răspuns reprezentanţii APM Constanţa.

Lipsesc măsurătorile pentru aer

Deputatul PSD Constanţa. George-Gabriel Vişan, unul dintre susţinătorii acestui demers privind găsirea măsurătorilor de la fostul combinat de îngrăsăminte din Năvodari, afirmă că necesare sunt măsurătorile pentru aer, nicidecum cele pentru sol.

“Nouă ne trebuiesc cele pentru aer, pulberele pentru aer pe care le-au inhalat cetăţenii, locuitorii din zonă. Cei de la APM trebuie să caute prin arhivă şi aici este situaţia mai complicată. Am discutat şi cu domnul Ion Caraignat de la Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Afla şi nici dânsul nu a reuşit să le găsească. Mai făcusem nişte solicitări la Bucureşti să vedem dacă le găseşte Ministerul Economiei”, a explicat deputatul constănţean. Cei de la APM nu deţin măsurătorile pentru aer. Cel puţin aşa i s-a răspuns deputatului constănţean.

“Nu deţin date. Sper să nu greşesc, dar aşa îmi amintesc, că nu aveau niciun fel de date să ne pună la dispoziţie. Am încercat şi pe la Prefectură, că poate aveau la nivel de Prefectură ceva”, a subliniat deputatul PSD, George-Gabriel Vişan. A rămas ca problema să fie rezolvată la nivel naţional de către Ministerul Economiei, instituţie căreia ne-am adresat de asemenea în scris conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, şi de unde aşteptăm un răspuns în acest sens.

Casa Judeţeană de Pensii aşteaptă publicarea Legii Pensiilor în Monitorul Oficial

Întrebată cu privire la acest subiect, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Constanţa, Kristina Mutiş, a precizat că nu poate, momentan, formula un punct de vedere oficial pe acest subiect. Se aşteaptă publicarea în Monitorul Oficial a noii Legi a Pensiilor. “Până nu este o lege publicată în Monitorul Oficial, Casa Judeţeană de Pensii nu poate oferi un punct de vedere”, a afirmat Kristina Mutiş.

Citeşte şi https://www.replicaonline.ro/rea-vointa-dezinteres-sau-ghinion-drepturile-pensionarilor-ratacite-prin-arhive-377844/

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Care sindicalist, Caraignat, ala cu 2 vile pe malul lacului la Ovidiu si inca una in constructie pe varianta Ovidiu ?!? E bine la Cartel ...
2
0
ca sa fie pensionati anticipati...toti trag pisoiul de coada.. si asteapta...AJUTORUL SOCIAL....
1
3
caut aici?
0
2
Lasati vrajelile astea de 2 bani..pisamas pe mortii vostri de slugi...
0
2
Caraignat, sindicalistul cu 2 vile la Ovidiu, pe malul lacului ... asa sindicalist sa tot fii ...
3
0
Cocalarii sa comenteze in zona lor de activitate. Toata stima si respectul pentru DOMNUL CARAIGNAT.
2
3
Sunt un alt sindicalist reprezentantul la multi sindicalisti. Cacatul acela de Caraignat , a schimbat multe legi in favoarea noastra si va sta alaturi de noi pt ca noi vrem si il votam.
1
5
Ce dracu, pe cacatul ala de Caraignat nu-l poate schimba nimeni? E o javra pesedista ales sau numit pe viata? Oare va reprezinta pe voi sau reprezinta puterea?
3
2
Un cacat in ochi.A inceput campania si il doare de Navodari in pix.
8
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218