REPLICA ONLINE CONSTANTA

10° Constanța Vin., 17 Mai 2024
Anul XX Nr. 6732
10° Constanța Vineri, 17 Mai 2024 Anul XX Nr. 6732
 

Lucian Heiuş: România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă

Lucian Heiuş: România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă

A.F. 18 mai 2023 | 23:47 828

Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a explicat, joi seară, că România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă. În același timp, Heiuș precizează că veniturile statului au fost supraestimate, iar Agenția Națională de Administrare Fiscală a atras atenţia că ţinta nu poate fi atinsă.

Lucian Heius: Romania nu este pregatita pentru impozitarea progresivaLucian Heiuş

Întrebat dacă este un adept al impozitării progresive, președintele ANAF a răspuns: „Dacă este să discutăm teoretic, impozitarea progresivă poate să funcționeze într-un stat care are deja o clasă de mijloc foarte bine stabilizată și într-o țară ca România trebuie să avem un milion de oameni pe care sa putem să-i încadrăm în clasa de mijloc. Să ai o economie care este pe un trend ascendent ca atunci când mergi pe o impozitare progresivă înseamnă că pentru cei cu venituri peste o anumită limită să-i impozitezi în plus, acei oameni să nu aibă de suferit, să nu fie afectați și viața lor să continue într-un ritm aproape normal. Eu cred că astăzi România nu e pregătită pentru impozitarea progresivă, doar din punct de vedere tehnic al agenției, pentru că dacă se dă o lege, agenția va face cumva și o va aplica”, a explicat Lucian Heiuș, scrie digi24.ro.

Președintele ANAF apreciază că „veniturile statului au fost supraestimate, lucru pe care l-a spus Consiliul Fiscal anul trecut în decembrie”.  „Ca președinte ANAF pot să discut doar pe partea de venituri. La partea de cheltuieli nu am acces, să văd cum a fost construită, unde se regăsesc, putem să avem surprize cu alte cheltuieli care poate nu au fost prognozate şi au apărut între timp. Politica bugetară este fluentă şi apar perturbaţii într-un timp foarte scurt. E clar că pe partea de venituri, veniturile au fost supraestimate, lucru pe care l-a spus Consiliul Fiscal anul trecut în decembrie.

Există raportul lor, noi am spus că nu se poate atinge oricâte eforturi am face, pentru că colectarea depinde de 3 factori clari, de puterea economiei unei ţări la un moment dat, de nivelul de impozitare şi de capacitatea administrativă. Puterea economiei României este cea care este, sistemul de impozitare este cel care este, adaptat perioadei prin care trece România astăzi, iar capacitatea noastră administrativă este cumva limitată şi de instrumentele pe care eu le am astăzi la ANAF. Coordonez de un an de zile Agenţia şi lucrăm cu sisteme de gestionare a creanţelor fiscale la persoane juridice pe care le-am implementat în 2005. Eram director la Hunedoara, la Finanţe şi atunci s-a implementat acest sistem şi de atunci funcţionează până astăzi”, a declarat Lucian Heiuş.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
veniturile statului, sint colectarea. atit timp cit la serviciile care trebuie sa faca acest lucru sint numiti membtii partidelor, care trebuie sa adune bani ptr partide, nu se aduna banii la stat.
1
0
Pai normal ca nu o sa se poate ,stie toata tara ca inspectori ANAF nu au fost in stare sa colecteze miliardele de euro de la datornici la stat,uni ar spune ca sunt incapabili dar eu cred ca de corupti ce sunt astia nu si-au facut treaba,probabil ei se inteleg cu datori la stat dupa principiul"dece sa plateasca datori datoria la stat mai bine da spaga si inspectori ii fac pe datori scapati de datorii prin tot felul de trucuri fiscale",ia sa se controleze inspectori ANAF ce venituri au si ce detzin,dar cine sa ii controleze pe astia care se ocupa cu controlul si recuperarea banilor de la cei care au datorii la stat.
1
0
Intr-o statistica de acum cativa ani romania avea cele mai polarizate venituri din ue magarule; ce vrei sa spui ca pana nu ajungem la nivelul germaniei cu o clasa de mijloc numeroasa nu are rost impozitul progresiv ? pai in ritmul ultimilor 30 de ani nu sa ajungem niciodata acolo; o sa ramanem un stat mafiot subdezvoltat ca rusia, ucraina, etc care au si ele cota unica ca si noi
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468