REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.8° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
12.8° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Lucrările la blocul peste conductele Oil Terminal au fost suspendate! Video

Lucrările la blocul peste conductele Oil Terminal au fost suspendate! Video

Mirela PASCAL 13 martie 2023 | 00:00 6366

Garda de Mediu a suspendat lucrările executate de societatea Gec International Spedition SRL pentru ridicarea blocului pe strada Amurgului din Km 4-5, în regim D-P-4 etaje, peste conductele Oil Terminal. În plus, și autorizația de construire a expirat și sunt slabe șanse ca primarul Chițac să o prelungească. De ce? Motivele sunt multiple. În noiembrie anul trecut, au început săpăturile, moment în care muncitorii au dat peste niște conducte ale Oil Terminal. De atunci și până în prezent s-a creat o mobilizare de forțe formată din mai mulți reprezentanți ai instituțiilor din Constanța, precum Primăria Constanța, ISU Dobrogea, Garda de Mediu, ISC etc, având în vedere că vorbim despre o zonă de securitate națională. S-a format un grup de lucru, care a luat la puricat toate documentele, iar concluzia este cât se poate de simplă: există discrepanțe între documentele care au stat la baza emiterii autorizației și situația din teren.

Lucrarile la blocul peste conductele Oil Terminal au fost suspendate! Video

Pe strada Amurgului din Km 4-5 au început lucrările pentru construirea unui bloc în regim D-P-4 etaje. În noiembrie anul trecut au intrat pe teren primele utilaje atunci când au început și săpăturile, iar la scurt timp s-a constatat faptul că sub zona șantierului se află niște conducte ale Oil Terminal, care transportă produse petroliere. Dacă aceste conducte ar fi fost înțepate, atunci s-ar fi putut produce o tragedie. Societatea care investește în zonă, Gec International Spedition SRL, a alertat compania Oil Terminal, iar aceasta, mai departe, instituțiile abilitate, în special Prefectura Constanța și Primăria Constanța.

Aflat în studioul Replica, Silviu Coșa, prefectul Constanței, a declarat că lucrările au fost suspendate.  ”Situația a fost semnalată în două rânduri de către societatea Oil Terminal. La un moment dat, spre sfârșitul anului 2022, dezvoltatorul imobiliar încetase lucrările, ulterior le reluase. În momentul în care le-a reluat, și riscul ca acele conducte, în zona cărora se lucra, să fie afectate cu posibile riscuri de incendii, explozii, a crescut. În momentul în care acest risc a devenit foarte clar, am convocat o ședință cu organele implicate, bineînțeles Inspectoratul de Stat în Construcții, Primăria Constanța, Oil Terminal, care este proprietarul conductelor, ISU și cele doua organisme de mediu, Agenția de Mediu și Garda de Mediu, tocmai pentru a discuta atât situația juridică, cât și măsurile pe care le aveam la dispoziție, pentru a proteja în primul rând populația Constanței, care putea fi afectata de orice incident în zona respectivă. Nu pot decât să mulțumesc pentru deschiderea pe care instituțiile au manifestat-o. Lucrările, în momentul de față, sunt suspendate. Pentru că, în momentul în care Agenția de Mediu a dat avizul, nu existau informații  despre existența acelor conducte în subsolul viitoarei construcții. Garda de Mediu a dispus încetarea lucrărilor. ”, a declarat, pentru Replica, prefectul Silviu Coșa. 

Lucrarile la blocul peste conductele Oil Terminal au fost suspendate! VideoSilviu Coșa

A expirat și autorizația de construire

În plus, autorizația de construire a expirat pe 4 martie. ”Din câte știu, pe data de 4 martie a expirat și autorizația de construire. Nu cred că Primăria Constanța a prelungit sau a eliberat o altă autorizație. Rămâne ca mai departe, dezvoltatorul imobiliar să desfășoare ce măsuri consideră dânsul necesare, în legătură cu acea investiție. Agenția de Mediu a constatat că avizul a fost dat în baza unor condiții care nu mai sunt de actualitate. Au fost mai multe organisme care au decis încetarea lucrărilor, inclusiv Poliția Locală, care, ca urmare a dispoziției Primăriei Constanța, s-a deplasat în zonă și a monitorizat după întâlnirea pe care am avut-o 24 de ore din 24 acea zonă, pentru a se asigura că acele lucrări nu se mai desfășoară, utilajele sunt strânse în condiții sigure. Rămâne de văzut dacă existența acelor conducte a fost notificată Primăriei Constanța, la momentul 2007-2008, dar este atributul altor instituții. Atribuția noastră și a mea ca prefect și ca președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență este să mă asigur că nu mai există riscuri pentru constănțeni. În cazul în care autorizația de construire a ieșit din termen de valabilitate, acolo nu se mai poate construi. Doar dacă obține alta. Nu mai are cum să fie prelungită. A fost o relație comercială. Noi trebuie să veghem ca prevederile legale să fie respectate. S-a întâmplat acest lucru. Dacă prevederile legale nu sunt respectate, instituțiile în cauză trebuie să-și îndeplinească atribuțiile, așa cum normativele fiecăreia prevăd”, a încheiat Coșa.

Video:

Caraman: Voi merge în instanță

Nu m-am așteptat niciodată să am așa situație. Nu m-am gândit niciodată că voi avea probleme, dacă mă gândeam… nu cumpăram terenul. Pentru ce atât stres și pentru ce atâta bătaie de cap?! Conductele se află în lateral, nu se află pe teren, după cum puteți observa”, a spus, recent, pentru Replica, Georgian Caraman, investitorul proiectului.Întrebat dacă nu cumva fostul proprietar a vândut tocmai pentru că știa de aceste conducte și de problemele cu care avea să se confrunte, Caraman declara, recent, pentru Replica: ”Nu am de unde să știu, noi l-am cumpărat la vreo 2 săptămâni după ce a ieșit autorizația. O să ajungem în instanță, voi vorbi și cu avocata și voi demara toate demersurile legale. Luni suntem invitați la Garda de Mediu. Investiția noastră este de 800 mii euro, teren și toată desfășurarea de forțe. Tuturor a trebuit să le plătim în avans că așa se lucrează, acum vom vedea cum se va termina”, a conchis Caraman.

Lucrarile la blocul peste conductele Oil Terminal au fost suspendate! Video

Chițac: Nu voi prelungi decât după ce voi primi avizele de la Mediu și Oil Terminal

„Este o autorizație de construcție eliberată în 2019, care a avut toate avizele posibile, de la toate instituțiile statului. Autorizația era valabilă 2 ani, cu posibilitate de prelungire. În 2021, au venit și au cerut prelungirea. Nimeni nu își pune problema dacă să prelungească un an o autorizație care a fost dată, pentru că se prezumă că ea a fost eliberată în condițiile legii și cu toate avizele necesare. În 2022, în toamnă, s-au apucat să construiască. Am descoperit acele conducte și l-am chemat pe șeful de la Protecția Civilă și l-am întrebat dacă putem interveni la momentul acesta, în mod legal, pentru a stopa construcția, să nu se întâmple, ferească Dumnezeu, ceva. Mi-a spus că nu putem să intervenim decât dacă poluează, prin urmare avem și o lacună a legislației. Adică nu există posibilități de intervenție în momentul de față, să îl determine pe constructor, legal bineînțeles, să închidă lucrările, decât dacă se produce un dezastru. După care am constatat, din fericire spun eu, că autorizația este valabilă doar până la 4 martie 2023. Ei au cerut deja prelungire, în ianuarie au depus o cerere de prelungire, însă eu nu le-o voi acorda decât după ce voi primi avizele încă o dată de la Mediu și bineînțeles de la Oil Terminal”, a declarat Vergil Chițac.


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Un m******n rapanos ce blocheaza str.Pandurului cu masinile pe care le inchiriaza.Sa te fwtem in gura,Georgiane!
0
0
Lucrarile trebuie anulate nu suspendate !
1
0
Adica daca construia acum 2 ani era totul in regula si nimeni nu avea ce sa i faca lu Gecu. Voi va dati seama in ce tara traim , sau doar ne bucuram ca a murit capra vecinului ?
3
0
Agentia de Mediu da avize fara sa stie pe unde trec conducte?!
2
0
de ce suna sirenele ba ziareistilor ? de ce suna sirenele ba ziareistilor ? de ce suna sirenele ba ziareistilor ? de ce suna sirenele ba ziareistilor ? de ce suna sirenele ba ziareistilor ? de ce suna sirenele ba ziareistilor ?
0
1
Ce bine imi pare ca ai luat tzeapa! Sa moara si capra vecinului!
2
3
Anulati definitiv autorizatia de construie acestor investitori imobiliari turbati, care distrug municipiul Constanta.
12
0
Ttebuia sa isi ia avocat inainte sa cumpere. Ala care a vandut i-a dat tzeapa fraieru s a bucurat ca e mai ieftin
5
0
Si mokedonu ăsta la fel ca nenorocitul ăla te Bela care la fel construieste
9
1
Intrebarea este : ce cauta conductele de la Oil Terminal pe proprietate privata ? Cine despagubeste un investitor in astfel de situatii ? De ce a fost cazul sa se ajunga sa le descopere investitorul si nimeni nu stia de ele ? Daca se spargea o conducta cine raspundea? Tot investitorul ?
4
14
Curios, acest caraman, mai are o speta asemenea si pe strada Traian tot asa, cumparat de la cineva care nu a mai avut nervi sa construiasca. Din cate se observa, este aceasi metoda, ii pui bete in roate celui care vrea sa construiasca, il faci cu nervii, apoi il faci sa iti vanda tie terenul cu avize, autorizatii si consttuiesti tu, ca deh, armanlu nu ghiari. Poate se gandesc autoritatile cum se face ca acest dezvoltator, are probleme in a construi pe terenuri cu probleme, recent cumparate. O fi ghinion sau smecherie?
16
2
Sa l futem pe militeanul poponar cu adidasi rosiii ,de pe amurgului , huooooooooooooo
11
0
Caramane, nu te-ai gandit niciodata ca militianul ala de Dancu Constantin o sa iti opreasca lucrarile? Ati venit toti pe Amurgului sa construiti blocuri si i-ati invadat intimitatea vilelor construite de el pe juma de strada. Eee...!
17
0
Lasă chitacule ca dacă primesti un plic prin fiitu de la ei o sa le dai prelungirea autorizației!
15
4
Daca se da drumul la petrol se poate intampla o nenorocire
11
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272