REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
19.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Majoritatea utilizatorilor online nu se gândesc la consumul de energie atunci când urmăresc conţinut video sau audio

Majoritatea utilizatorilor online nu se gândesc la consumul de energie atunci când urmăresc conţinut video sau audio

Replica API 6 februarie 2020 | 00:00 298

Cei mai mulţi utilizatori online nu se gândesc la consumul de energie atunci când urmăresc conţinut video sau audio, potrivit unui sondaj realizat de E.ON şi Kantar EMNID.

Studiul arată că două treimi dintre germani nu consideră o problemă majoră pentru mediu consumul ridicat de energie electrică al centrelor de date, cauzat de streaming-ul video.

Potrivit acestuia, 71% dintre internauţii germani fie nu conştientizează, fie pur şi simplu ignoră consumul ridicat de energie electrică al centralelor de date.

Concluziile studiului dau un semnal de alarmă în legătură cu aspecte care tind să treacă neobservate şi care decurg din utilizarea platformelor de streaming. Nu sunt disponibile date specifice pentru România, însă pot exista similitudini, având în vedere că ţara noastră se bucură de viteze foarte bune de Internet. În consecinţă, este încurajat consumul de date online, fapt dovedit şi de popularitatea platformelor de streaming.

Atât compania E.ON, cât şi organizaţiile preocupate de energia verde şi chiar mediul academic sunt tot mai preocupate în ultimii ani să cuantifice impactul noilor tehnologii asupra mediului şi să semnaleze potenţialele pericole ascunse.

Sondajul realizat în Germania relevă faptul că, astăzi, vizionarea materialelor video reprezintă 80% din traficul global de date. Numai la nivelul acestei ţări, utilizatorii de platforme de streaming au urmărit, anul trecut, aproape cinci miliarde de ore de filme şi seriale.

În cazul germanilor chestionaţi, disponibilitatea de a face ceva pentru mediul înconjurător sau lipsa acesteia îi împarte în două grupuri aproape egale, atât pe cei conştienţi de consumul ridicat de energie, cât şi pe cei care au aflat despre acest aspect pe parcursul interviului.

Jumătate dintre cei chestionaţi s-au declarat dispuşi să îşi schimbe comportamentul în viitor, într-o manieră responsabilă faţă de mediu, cei din cealaltă tabără spunând clar că nu doresc să îşi limiteze în niciun fel consumul de Netflix, Sky sau Amazon Prime Video.

Printre posibilele motive ale lipsei de implicare s-ar putea număra două trenduri identificate de sondajul E.ON. Mai bine de jumătate dintre cei întrebaţi consideră că lucrurile nu vor evolua mai departe de atât la capitolul consum de date şi că a fost atins un maximum posibil. Tot majoritari sunt şi cei care subestimează nivelul consumului de energie.

Totodată, 54% dintre toţi respondenţii germani sunt convinşi că nu vor folosi în viitor internetul mai des decât o fac acum.

Când au fost îndemnaţi să estimeze consumul de energie al centralelor de date oferindu-li-se trei variante de răspuns, doar 41% dintre cei intervievaţi au ghicit valoarea corectă. Toţi ceilalţi au mizat pe cifre mai mici. Realitatea este că centrele de date din Germania consumă la fel de multă energie electrică ca un oraş de patru milioane de locuitori.

Din punctul de vedere al E.ON, există soluţii la îndemâna fiecăruia dintre noi pentru a reduce emisiile de CO2 atunci când urmărim filme sau videoclipuri. Streaming-ul nu trebuie întotdeauna să fie la calitate foarte ridicată (4K sau 8K). Pentru majoritatea materialelor video, o rezoluţie mai mică este suficientă, ceea ce duce la un consum semnificativ mai mic de energie în centrele de date.

Este atât o bună ocazie de a petrece timp împreună, cât un gest ecologic, atunci când întreaga familie se reuneşte pentru a se uita la un film. Consumul creşte semnificativ când folosim platformele de streaming individual.

Atunci când vrem doar să ascultăm muzică şi, în acelaşi timp, să protejăm mediul, ar trebui să alegem o altă platformă în locul YouTube. Site-ul web redă întotdeauna pe lângă sunet şi un videoclip, ceea ce creşte inutil transferul de date.

Preluarea conţinutului pe televizor, laptop, tabletă sau smartphone necesită, de asemenea, energie electrică. Regula este: cu cât ecranul este mai mare, cu atât consumul de energie este mai ridicat.

Oricine doreşte să vizioneze filme şi seriale şi să economisească energie ar trebui, prin urmare, să folosească un smartphone sau o tabletă, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272