REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Mărturiile unor migranţi, ajunşi ilegal în România: ‘Am trecut prin furtună, toată lumea intrase în panică! La cârmă nu mai era nimeni!’

Mărturiile unor migranţi, ajunşi ilegal în România: ‘Am trecut prin furtună, toată lumea intrase în panică! La cârmă nu mai era nimeni!’

Replica API 13 februarie 2018 | 00:00 274

foto cu rol ilustrativ

La Tribunalul Constanţa a avut loc, luni, un nou termen de judecată în dosarul traficului de migranţi din luna septembrie a anului trecut, când 157 de persoane, aflate pe o ambarcaţiune, au încercat să intre ilegal în ţara noastră. În acest dosar au fost trimişi în judecată 3 indivizi dintre cei aflaţi la bordul navei, respectiv cetăţeanul iranian Gholamipour Mohammad, în vârstă de 32 ani, cetățeanul turc Esen Yusuf în vârstă de 27 de ani și cetățeanul irakian Shah Murad Bryar, în vârstă de 20 de ani, trimişi în judecată în stare de arest, pentru trafic de migranţi. Numai că, în urma audierii mai multor persoane din rândul pasagerilor, s-ar părea că situaţia a fost alta pe acea navă echipată sumar, care risca oricând să se scufunde cu toate persoanele aflate la bord.

Doi martori au fost audiaţi în cursul zilei de luni, pe fondul cauzei, fiind vorba despre doi pasageri, cetăţeni irakieni care au fugit, împreună cu familiile, departe zonele de conflict, în speranţa că vor ajunge în Europa. Aceştia au declarat faptul că, contrar celor menţionate în rechizitoriu, nu cei trei arestaţi ar fi traficanţii care le-au luat banii. Ei au argumentat acest aspect prin faptul că au fost înşelaţi încă de la început cu privire la condiţiile de drum şi de siguranţă, iar acum, în instanţă, nu ar avea nici un motiv să le ia apărarea. Prin urmare, se ridică întrebarea: cum anume a ajuns acea ambarcaţiune până aproape de România, fără dotările necesare pentru navigaţie, fără măsuri de siguranţă şi, mai ales fără cârmaci?!

Au plătit sume uriaşe pentru a-şi risca viaţa

Mai mult, martoriiau povestit şi prin ce au trecut, până să ajungă pe meleagurile noastre. „Am plecat din Turcia la ora 2 dimineaţa şi am făcut circa 48 de ore până în România. La un moment dat, pe mare s-au format valuri mari, un fel de furtună, iar toată lumea a intrat, atunci, în panică. La un moment dat, am văzut un elicopter zburând, iar noi toţi ne-am urcat pe partea superioară a navei şi i-am făcut semne să ne ajute.

Apoi am observat mai în depărtare un vapor comercial, care ne-a ancorat şi ne-a ajutat să ajungem într-o zonă sigură. Atunci, în momentele acelea de panică, am observat că nava nu era condusă de nimeni. La cârmă nu era nimeni. Ulterior, când eram aproape de România, am auzit de la alte persoane aflate la bord că cel care a condus nava a fugit cu o şalupă”, a declarat primul martor audiat.

Aceste aspecte au fost precizate şi de cel de-al doilea martor: „Am plătit în total 9 000 de dolari pentru a putea urca la bord cu soţia şi cei trei copii. Deşi am plătit o sumă mare de bani, nu am fost în siguranţă în nici un moment, tot drumul ne-a fost frică să nu ne scufundăm, mai ales că nava nu avea nici o siguranţă.

Nu am văzut cine anume a condus nava până aproape de România, dar am aflat de la ceilalţi că un cetăţean turc a abandonat vasul şi a fugit cu o barcă cu motor. Posibil să fi fost o înţelegere între el şi traficantul care ne-a luat banii, dar care nu a urcat cu noi pe navă”, a declarat al doilea martor.

Unii migranţi au dispărut din România

De remarcat că la acest termen de judecată ar fi trebuit să se prezinte mai multe persoane dintre cele aflate pe navă, însă nu toate se mai afla în ţară în acest moment. Instanţa a reţinut faptul că unii dintre ei, repartizaţi la adăpostul pentru refugiaţi din Timişoara, deşi au fost citaţi cu mandat de aducere, aceştia nu se mai află în România, întrucât au părăsit ţara pe data de 26 ianuarie, pe la vama Nădlac, plecând spre Germania.

Alţi martori au fost evacuaţi din acelaşi centru de la Timişoara, pe data de 20 decembrie 2017, din cauza unor absenţe consecutive, iar în prezent nu există date că s-ar mai afla în România. Şi de la galaţi au dispărut două persoane, luna trecută şi nu se ştie unde s-ar afla. Potrivit unor documente depuse la dosar, alţi doi migranţi au fost escortaţi în ţara de origine, Irak, iar ultimii doi martori citaţi au primit cereri de reprimire în Germania, acceptate de autorităţile române.

Astfel, instanţa a constatat că se află în imposibilitate de a audia persoanele respective. În schimb, avocaţii inculpaţilor au cerut emiterea unei adrese către Garda de Coastă, prin care să se solicite informaţii despre locul în care au fost repartizate restul persoanelor, pentru a putea nominaliza noi martori. De remarcat că, până în prezent, au fost audiaţi 11 dintre cei 154 de pasageri. Astfel, instanţa a stabilit un nou termen, pentru data de 12 martie, în vederea amiterii adresei respective, pentru a putea audia şi alte persoane, în vederea aflării adevărului.

Reamintim că în toamna anului trecut, în septembrie, poliţiştii de frontieră au interceptat o ambarcaţiune la bordul căreia se aflau 154 de cetățeni irakieni și iranieni (56 de copii și 98 adulți) care intenţionau să ajungă în mod ilegal în ţara noastră.

Ca urmare a celor constatate, trei persoane despre care se bănuieşte că ar fi călăuzele, sunt cercetate sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de trafic de migranţi, trecere frauduloasă a frontierei de stat, conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător și punerea în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lassti musulmani sa vina in tara avem nevoe de forta de munca
2
0
Dragi instante nu le.tineti partea acestor asa zisi migranti. Am lucrat si in Italia si in Grecia. Acolo seara metropola devine a migrantilor. Cetatenii tarilor nu mai ies noaptea pr strazi de frica. Nu permiteti asa ceva. Amaratul ala de parc Tabacarie injumatatit de Mazare nu l lasati sa devina al migrantilor. Luati atitifine pentru copii lor. Cinste politiatilor care au anketat aceste persoane neprietenoase cu Romania. Avem scursurile noastre nu avem nevoie de altele. Si asa si nu ne spune nimeni defapt cati migranti inghite Romania lunar din Germania pe cotele repartizate.
0
1
Afara din ue afara din ro salbatici
1
0
Treaba este ca migrantii nu at dori sa ajunga in Romania,locul de unde pleaca romanii cu milioanele. Orice om sanatos la cap,daca si asa isi risca viata,vrea sa ajunga unde e mai bine. Si asa romanii se omoara intre ei,incepand chiar din unele familii,la ce bun sa doresti sa stai intr-un loc asa de ostil?
1
1
Pacat ca nu ati crapat!!!!
4
1
Sa se duca de unde au venit aceste animale nu au ce cauta in tara asta astia sunt demoni nu oameni au in cap doar sa omoare si sa impuna religia lor dobitocii dracu
7
1
de unde au astia banii 9000 , 5000 sau cat o mai fi ca eu de la un salariu la altul nu adun 20 euro
9
1
Nu i-am pus sa faca aceste lucruri.Numai 2% sunt refugiati, majoritatea sunt imigranti economici.Nu stiu ca in timpul Razboaielor mondiale europenii sa imigreze in masa in alte lociri, nu au fost lasi si au luptat pentru supravietuire.Gesturile acestea lacrimogene sunt false.Nu mai lansati prostii.Ne vom face viata un iad prin acceptarea lor.
11
2
Haide emigranti. Veniti in Romania. Aiici nu e Suedia. aici o sa muriti in chinuri.
9
2
eu zic sa le taem coaele de pe acum,,,sa fim siguri.
10
2
Daca incepeti crime si violuri cum faceti in germania sau italia o sa muriti greu...o sa va taie romanii in bucati.
10
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218