REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.9° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
21.9° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Medicii de familie nu vor să distribuie medicamente cu iodură de potasiu

Medicii de familie nu vor să distribuie medicamente cu iodură de potasiu

Replica API 1 aprilie 2022 | 19:35 1091

S-a creat vâlvă printre medicii de familie din cauza distribuirii medicamentelor de iodură de potasiu. Reprezentanții Asociației Medicilor de Familie, atât din țară, cât și din Constanța, sunt de părere că este o sarcină în plus, iar medicii de familie sunt deja destul de suprasolicitați, iar această atribuire nu ține de competența lor.

Odată cu izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina la granițele țării, printre români s-a creat o isterie cu privire la procurarea pastilelor de iodură de potasiu. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a precizat marți, 29 martie a.c., cum se administrează pastilele de iodură de potasiu către persoanele de până la 40 de ani, pentru a nu fi afectate în cazul unui atac nuclear în Ucraina.

Întreaga cantitate de pastile de iodură de potasiu a ajuns săptămâna trecută la direcțiile de sănătate publică și la Ministerul Sănătății.

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății

Administrarea de comprimate sau de pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgenţe doar la indicaţia autorităţilor. Nu trebuie luate în niciun caz înainte în mod preventiv şi doar dacă există un astfel de anunţ public că aceste pastile ar trebui luate, dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează şi cu creşterea nivelului de radiaţii în România şi există iod radioactive în cadrul acestei radiaţii, altfel nu trebuie luate. Dozajele se administrează în funcţie de fiecare grupă de vârstă. La copiii nou-născuţi, până la vârsta de o lună, 1/4 de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la 3 ani. Între 3 şi 12 ani – un comprimat, la copiii peste 12 ani şi adulţi – două comprimate. La fel femeile gravide sau cele care alăptează”, a spus Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Alexandru Rafila a mai adăugat că la adulţii peste 40 de ani nu se recomandă această profilaxie, cu excepţia cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare şi s-a întâmplat prin expunere directă, adică dacă adultul este exact în zona care se petrece incidentul nuclear, iar în România nu poate fi cazul.

Ce reprezintă pastilele de iodură de potasiu și la ce folosesc

Dacă în aer există iod radioactiv, el este introdus în plămâni prin inhalare și de acolo, o parte va pătrunde în sistemul circulator, de unde va fi absorbit de glanda tiroidă. O măsură eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de către tiroidă este administrarea pastilelor de KI, adică de iodură de potasiu.

Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă, ducând la oprirea acumulării de iod radioactiv de către această. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin funcțiile naturale ale corpului.

Ce spun medicii despre distribuirea pastilelor de iodură de potasiu

Președintele Asociației Medicilor de Familie, Sandra Alexiu, a precizat că medicii de familie sunt în criză de timp când vine vorba despre distribuirea pastilelor de iodură de potasiu. Aceasta susține că medicii au deja destule sarcini de îndeplinit.

Dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie

Nu mai putem consulta vârstnici, nu mai putem vaccina copii, nu mai putem să consultăm gravide, nu mai putem să consultăm nimic. Asta în condițiile în care avem creștere de număr de cazuri de Covid și creștere număr de cazuri de Gripă A. În fiecare zi avem în cabinet pacienți pe care îi testăm și sunt pozitivi și pentru una și pentru alta”, a declarat președintele Asociației Medicilor de Familie, Sandra Alexiu.

Vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie ”Tomis” Constanța, Dr. Zitta Popa, a declarat pentru reporterii Replica de Constanța că distribuirea medicamentelor de iodură de potasiu nu ține de competența medicilor de familie.

Dr. Zitta Popa, vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie ”Tomis” Constanța

În general, se consideră că această atribuție nu este compatibilă cu specialitatea noastră, mai exact distribuirea acestor medicamente, a niciunui medicament”, a declarat vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie ”Tomis” Constanța, Dr. Zitta Popa, pentru Replica.

Maria ONICĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
trintorii au fost inventati tocmai de asta,dupa revolutie mureau de foame,nu se ducea nimeni la ei,doar vreo baba .nu le place munca si nu stiu nimic!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212