REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
21.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Medicul dermatolog Smadea ne învaţă cum să ne protejăm de razele solare!

Medicul dermatolog Smadea ne învaţă cum să ne protejăm de razele solare!

Replica API 31 mai 2022 | 13:42 1379

Vara deja se simte în termometre, iar constănțenii sunt mai nerăbdători ca oricând să se bucure de razele soarelui. Totuși, această acțiune implică riscuri, medicii trăgând un semnal pe această cale. În rândurile de mai jos puteţi regăsi câteva sfaturi pentru a vă proteja.

Smadea Irena, medic primar dermatologie

Protecția solară este esențială pentru prevenirea ridurilor, a deshidratării pielii, a apariției pistruilor, precum și pentru reducerea riscului de cancer de piele. Este într-adevăr minunat să petrecem timpul afară în perioada călduroasă, însă riscurile la care ne expunem sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră. Vârful acțiunii radiațiilor, în timpul amiezii, nu este deloc benefică, iar constănțenii şi turiştii trebuie să evite razele puternice deoarece formează arsuri solare. Acestea pot duce la cancerul de piele.

De altfel, insolațiile sunt urgențe medicale, cea mai gravă reacție poate fi chiar și decesul pacientului. Starea de epuizare după expunerea îndelungată la razele puternice prezintă simptome precum greață, cefalee, deshidratare, crampe și vărsături.

Totuși, acestea pot fi evitate prin protecție la nivelul vestimentației, respectiv pălării, șepci, ochelari, umbrele de soare și protecția pielii, utilizând și cremele cu fotoprotecție. Însă, nu trebuie ca cetățenii să își pună baza întru-totul în aceste creme, deoarece protecția oferită este pe o perioadă de maxim 4 ore și, de regulă, mai slabă.

”Pentru a ne feri de consecințele radiațiilor, trebuie să avem protecție pe cale mecanică, respectiv haine, pălării, șepci, umbrele de soare, și trebuie revenit cumva cu o educație ca în zona aceasta de însorire să se folosească pălăriile și șepcile. Am văzut că se ia în derâdere și este dusă în derizoriu purtarea acestora, chiar și la vârste mai mari. Apoi, ochelarii de soare sunt de asemenea necesari, pentru că și ochiul este afectat de căldură și de radiția UVA în special. Cremele de fotoprotecție sunt de asemenea indicate, în special pentru fototipurile 1 și 2 care sunt foarte sensibile la lumină… adică blonzii cu ochii deschiși, cu piele deschisă care se ard foarte repede… unii nu se bronzează niciodată, pistruiații, roșcații… să nu se pună însă foarte mult preț pe protecția dată de creme, pentru că deși se scrie 50P și lumea se așteaptă să protejeze 100% , protecția este mult mai slabă, pe o perioadă determinată de maxim 4 ore. Trebuie să se aplice din nou după aceste ore sau după ce iese din apă, pentru că, deși scrie pe ele că sunt rezistente la apă, nu au un efect atât de mare… Hidratarea este foarte importantă de asemenea. Mare atenție la cei care au boli de piele pentru că sunt accentuate, agravate din cauza soarelui. Să nu se stea între ora 11:00 – 16:30 la soare. Nu e sănătos sub nici o formă ca cei mici să fie duși la plajă între 13:00 – 15:00” , a declarat pentru ziarul Replica, Smadea Irena, medic primar dermatologie.

Totuși, nu trebuie evitată complet expunerea la soare deoarece aceasta prezintă și efecte pozitive pentru corpul uman. ”Bineînțeles că nu trebuie evitată complet expunerea la soare, deoarece prezintă și efecte benefice cum ar fi fotosinteza de vitamina D3 și îmbunătățirea stării de spirit. Activitățile recreaționale sau ocupaționale în aer liber favorizează expunerea zilnică la lumina solară, mai ales în timpul sezonului estival. Trebuie astfel evitate efectele nedorite. Arsura solară și întârzierea instalării bronzului reprezintă efectele acute ale expunerii la soare, iar pe termen lung se asociază frecvent fotoîmbătrânirea cutanată” , a declarat Anca Răducan, medic primar dermatologie, pentru Replica Constanța.

Anca Răducan, medic primar dermatologie

Potrivit acesteia, principalele măsuri de fotoprotecție sunt evitarea expunerii directe la soare în intervalul orar 10-14 și folosirea cremelor cu factor de protecție, pălăriilor și ochelarilor. ”Principalele măsuri de fotoprotecție sunt evitarea expunerii directe la soare în intervalul orar 10-14, în care se înregistrează un vârf al acțiunii radiațiilor UVB, folosirea cremelor cu factor mare de fotoprotecție, îmbrăcăminte adecvată, pălării cu boruri largi și ochelari de soare. Pacienții cu afecțiuni cutanate induse sau agravate de soare vor trebui să evite expunerea direct la soare și să utilizeze creme de fotoprotecție special pentru piele sensibilă. SPF reprezintă factorul de protecție solară, iar acesta se aplică cu 30 min înainte de expunerea la soare, în strat gros, în general, pe zonele fotoexpuse. Se aplică pe durata întregului sezon estival, dar și la ski, iarna, atunci când zăpada reflectă radiațiile solare. Cantitatea de cremă aplicată pentru obținerea unei fotoprotecții eficace trebuie să fie de aproximativ 2mg/cm2, echivalentul a 30 ml” , a declarat Anca Răducan, medic primar dermatologie, pentru ziarul Replica.

Andrada SCRIPCARU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212