REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Merișoarele: beneficii, întrebuințări și contraindicații

Merișoarele: beneficii, întrebuințări și contraindicații

Replica API 3 martie 2021 | 00:00 880

Merișoarele fac parte din familia afinelor și coacăzelor, iar cea mai cunoscută specie de merișoare este cea nord americană, cu denumirea științifică Vaccinium macrocarpon. Din cauza gustului foarte acru și înțepător, merișoarele nu sunt consumate în stare crudă, ci mai mult în sucuri, smoothie-uri sau în varianta confiată sau deshidratată. Se folosește, de asemenea, extractul sau pulberea de merișoare, de regulă în suplimente alimentare.

Merișoarele sunt bogate în vitamine și compuși vegetali benefici pentru sănătate, iar proprietățile lor medicinale sunt confirmate de către experții în sănătate. Merișoarele, dar și extractul de merișoare, sunt renumite mai ales pentru efectele benefice pe care le au în tratarea problemelor ce apar la nivelul tractului urinar, însă acestea au o mulțime de alte beneficii, mai mult sau mai puțin cunoscute, scrie doc.ro

Valorile nutriționale ale merișoarelor

Merișoarele proaspete conțin aproximativ 90% apă, iar restul de 10% este cuprins de fibre și carbohidrați. Mai jos, regăsește nutrienții principali din 100 grame de merișoare crude și neîndulcite:

- Calorii: 46

- Proteine: 0.4 g

- Apă: 87%

- Carbohidrați: 12.2 g

- Fibre: 4.6 g

- Zahăr: 4 g

- Grăsimi: 0.1 g

Pe lângă acestea, merișoarele sunt o sursă bogată de vitamine și minerale, în special de vitamina C. Cunoscută și drept acid ascorbic, vitamina C este unul dintre antioxidanții predominanți din merișoare. Aceasta este esențială pentru sănătatea pielii, a mușchilor și a oaselor.

Merișoarele conțin și mangan, un mineral important pentru dezvoltarea optimă a organismului, pentru funcțiile metabolice, dar și pentru menținerea sistemului natural antioxidant al corpului. Pe lângă acestea, merișoarele conțin și vitaminele E și K1. Vitamina E este o vitamină solubilă în grăsime foarte importantă, cu rol antioxidant, iar vitamina K1, cunoscută și drept filoquinonă, este esențială pentru buna coagulare a sângelui.

Nu în ultimul rând, merișoarele sunt o sursă bună și de cupru, mineral care se regăsește în cantități sărace în dieta țărilor occidentale. Un consum scăzut de cupru poate impacta sănătatea inimii și a întreg sistemului cardiovascular. În ceea ce privește fitonutrienții conținuți de merișoare, printre aceștia se numără: quercetină, peonidină, acid ursolic și miricetină.

Beneficiile merișoarelor pentru sănătate

Consumate ca atare, sub formă de suc sau sub formă de extract, merișoarele au foarte multe beneficii pentru sănătate. Iată care sunt principalele.

1. Previn și tratează infecțiile de tract urinar – infecțiile urinare sunt cauzate de pătrunderea și dezvoltarea bacteriilor în tractul urinar. Acest tip de infecții sunt dureroase și, netratate corespunzător, revin în mod frecvent. Potrivit specialiștilor însă, extractul de merișoare poate chiar și preveni infecțiile urinare, ajutând la vindecarea leziunilor mucoaselor și restabilind un pH adecvat, împiedicând astfel multiplicarea bacteriilor. Totodată, acest extract poate fi folosit și în paralel cu tratamentul cu antibiotice, odată ce infecția a apărut deja, pentru a accelera procesul de vindecare.

2. Combat bacteria Helicobacter pylori – H.pylori nu prezintă, de regulă, simptome, ci acționează lent, cauzând consecințe negative pentru sănătate pe termen lung, inclusiv ulcer la stomac. Potrivit cercetărilor recente, sucul de merișoare poate fi folosit cu succes ca tratament adjuvant în cazul infecției cu H. pylori. Așadar, oamenii de știință sunt de părere că un consum regulat (o dată pe zi) de suc de merișoare poate contribui la eliminarea bacteriei H. pylori, fiind ideal în timpul curelor terapeutice recomandate de gastroenterolog.

3. Au efect antiinflamator – merișoarele au proprietăți antiinflamatoare asupra sistemului cardiovascular, dar și asupra tractului digestiv. Fitonutrienții conținuți de merișoare sunt responsabili pentru reducerea inflamației. În plus, consumul de merișoare, sub orice formă, scade inflamația la nivelul gingiilor, prevenind astfel și anumite afecțiuni dentare, cum ar fi gingivita sau retracția gingivală. De asemenea, merișoarele consumate cu regularitate reduc riscul de inflamații la nivelul stomacului, la nivelul colonului și la nivelul vaselor de sânge.

4. Întăresc și protejează sistemul imunitar – studiile au dovedit că extractul de merișoare are efecte benefice asupra sistemului imunitar, însă specialiștii sunt de părere că și consumul de merișoare crude poate avea efecte asemănătoare.

5. Sunt o sursă excelentă de antioxidanți – potrivit specialiștilor, antioxidanții care se regăsesc în merișoare contribuie la procesele de regenerare ale mucoaselor din întregul organism, prevenind problemele de sănătate care apar în urma acțiunilor nocive ale radicalilor liberi.

Cum consumi merișoarele?

Merișoarele pot fi consumate ca atare, adică crude, dar gustul nu este neapărat plăcut, de aceea se preferă, de regulă, varianta deshidratată sau confiată de fruct. De asemenea, din fructele de merișor se pot prepara sucuri, sosuri, smoothie-uri, gemuri, prăjituri și dulceață. Fructele de merișoare deshidratate, dar și frunzele plantei se folosesc în prepararea de ceaiuri și decocturi. La recomandarea medicului tău, poți consuma merișoarele și sub formă de extract, mai ales dacă ai de-a face cu o problemă la nivelul tractului urinar. În ceea ce privește varianta confiată, este important de reținut că au un conținut foarte ridicat de zahăr, deci nu sunt recomandate persoanelor diabetice sau celor cu un nivel de glicemie în sânge mai crescut.

Contraindicații și posibile reacții adverse

Merișoarele, sucul și extractul de merișoare pot fi consumate fără probleme, întrucât nu cauzează reacții adverse. În cel mai rău caz, un consum exagerat din punct de vedere al cantității poate produce diaree sau disconfort stomacal.

Dacă bănuiești că ai o infecție urinară, nu o trata doar cu extract de merișoare pentru că nu va fi suficient. Acestea au efect preventiv mai ales în cazul cistitelor recurente la pacienții cu microlitiază, ajutând la regenerarea mucoasei tractului urinar lezat de eliminarea microcalculilor. Medicul îți va prescrie un antibiotic care îți va rezolva problema, în timp ce extractul sau ceaiul de merișoare acționează ca un adjuvant la tratament.

Copiii, femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să folosească extract de merișoare în scopuri curative decât la recomandarea medicului. În ceea ce privește interacțiunile cu alte medicamente, ar trebui să te consulți tot cu medicul tău dacă urmezi deja un tratament medicamentos și intenționezi să iei extract de merișoare. Acest extract ar putea interacționa cu mai multe tipuri de medicamente, cum ar fi aspirina, unele antibiotice, dar și cu statinele (n.r. medicamentele care scad nivelul de lipide în sânge, folosite de persoanele cu colesterol mărit).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920