REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Milionarul Liviu Ghebaur, implicat în evaziune fiscală cu cereale?

Milionarul Liviu Ghebaur, implicat în evaziune fiscală cu cereale?

Replica API 20 august 2012 | 00:00 5220

Ce se întâmplă, doctore? Soţul vedetei Oana Cuzino, asociat cu mafia libaneză din Portul Constanţa

Ce se întâmplă, doctore? Soţul vedetei Oana Cuzino, asociat cu mafia libaneză din Portul Constanţa

O dată la câţiva ani, Portul Constanţa este zguduit de câte un scandal monstru, în urma unor anchete care scot la iveală jafuri de zeci de milioane de euro. A fost scandalul externalizărilor din mandatul directorului Gheorghe Moldoveanu, a urmat mega-dosarul UCM Reşiţa şi al evaziunii de 60 de milioane de euro, din care s-a "aprins" scandalul şi mai mare al vameşilor corupţi, după care am asistat la acuzele legate de mafia petrolului din port, coordonată, spun unii, de foştii şefi ai ANAF. Lipsea o lucrare şi pe cereale, al doilea mare domeniu evazionist din economia neagră a României, iar aceasta a venit chiar la finele săptămânii trecute. Şi a venit cu sume ameţitoare: evaziune de 30 de milioane de euro, săvârşită de mafia cerealelor din Portul Constanţa în doar un an de zile, în perioada 2010-2011. Nu ştim cum se face, dar între toate marile dosare de evaziune şi grupări mafiote din port există o legătură strânsă, chiar dacă, aparent, ai spune că fiecare fură cât mai discret, de capul lui, pentru că aşa e mai sigur, dar şi mai profitabil.

"Replica" a descoperit însă, cu ocazia acţiunii recente a DIICOT legată de mafia libaneză a cerealelor din port, conexiuni incredibile între acest ultim mare dosar şi gruparea din cazul UCM Reşiţa, din 2010, în care capi de afiş au fost libanezul Said Baaklini şi fostul director portuar Eugen Bogatu. Liantul dintre cele două dosare este un personaj care nu apare în primul rând, nici lângă Baaklini, în cazul UCM Reşiţa, nici lângă El Khalil Jihad, din dosarul cu cereale. Procurorii DNA au făcut însă trimitere la el în 2010, când s-a spus că ar fi intermediat exportul fictiv al celor patru motoare de la UCM Reşiţa, operaţiune care urma să creeze un prejudiciu de 60 de milioane de euro bugetului de stat, iar cei de la DIICOT l-au dus la Bucureşti, pentru audieri, săptămâna trecută, pentru că ar fi băgat şi în exporturile ilegale de cereale. Este vorba despre controversatul om de afaceri Cătălin Trandafir, de 46 de ani, unul din patronii United Shipping Agency şi Umex SA, partener de afaceri al libanezilor din dosarul evaziunii cu cereale. Omul are un lipici incredibil la belele penale, dacă stăm să ne uităm numai la ultimele sale mari "realizări": evaziune cu cereale alături de libanezii lui El Khalil Jihad- 30 milioane euro, evaziune cu motoarele de la UCM Reşiţa, împreună cu Baaklini- 60 milioane euro, consumator de prostituate de lux în celebrul dosar din 2010, alături de politicieni şi afacerişti celebri- de nepreţuit. În dosarul UCM, procurorii DNA spuneau că Bogatu a cerut lui Baaklini, pentru el şi operatorul Umex, o şpagă de 20 de miliarde de lei vechi pentru a rezolva problema transportului celor patru motoare. Chiar dacă oficialii firmei Umex au negat atunci orice implicare ilegală în acea afacere, iar cursul ulterior al anchetei nu a mai făcut referire la reprezentanţii operatorului portuar, au existat voci care susţineau că afaceristul Cătălin Trandafir, unul dintre şefii Umex, era, de fapt, un interpus al lui Eugen Bogatu în această societate.

Evazioniştii libanezi cu cereale, prezenţi în acţionariatul operatorului Umex

În dosarul cerealelor, numele lui Cătălin Trandafir nu este menţionat, deocamdată, alături de capii reţelei evazioniste, libanezii El Khalil Jihad şi Youssef Laoun. Surse din rândul anchetatorilor ne-au declarat însă, că percheziţiile din port şi din municipiul Constanţa l-au vizat şi pe Cătălin Trandafir, care a şi fost dus la sediul central al DIICOT, pentru audieri. Chiar dacă circumstanţele implicării lui Trandafir în reţeaua evazionistă coordonată de El Khalil Jihad şi Youssef Laoun nu au fost deocamdată făcute publice de anchetatori, pot fi făcute câteva observaţii deosebit de interesante legate de relaţiile dintre afaceristul constănţean, libanezi, dar şi cu soţul uneia din cele mai cunoscute vedete TV din România. Astfel, până nu de mult, dar în perioada vizată de DIICOT, anii 2010-2011, când s-a produs evaziunea de 30 milioane de euro, Cătălin Trandafir administra operatorul Umex alături de George Dragoş Bîlteanu şi libanezul El Lakis Najib (cunoscut om de afaceri, mai ales în domeniul imobiliar, patron al unor firme de calibru, gen Romcarbon Buzău, Romenergo, IMGB- FECNE etc), asociaţi fiind off-shore-urile Wooshie Ltd şi Morattix Holdings Ltd. Coincidenţă sau nu, Morattix Holdings Ltd din acţionariatul Umex apare, din februarie 2010 şi în structura SC Maria Cereale SA, parte a grupului de firme Maria, deţinut de nimeni alţii decât El Khalil Jihad şi Youssef Laoun. În prezent, Umex are ca unic acţionar Wooshie Ltd şi este administrată de românii Răzvan Laurenţiu Stoica şi Maryo Cobala (fost angajat al lui El Khalil Jihad şi Youssef Laoun, tot în cadrul SC Maria Cereale SRL), alături de libanezul Khalil Ibrahim, de asemenea, aflat în conducerea grupului de firme Maria, prin care s-a realizat evaziunea cu cereale descoperită de DIICOT. Şi pentru că tot vorbim despre firmele cu un nume atât de neaoş românesc, deţinute de libanezi, iată şi care sunt acestea: SC Maria Trading SRL, Maria Cereale SRL, Maria Terminal Operators SRL, Maria Shipping Agency SRL, toate din Constanţa, cărora li se alătură surorile Maria Dorady SRL, Maria Fields SRL, Maria Group SRL şi Maria Invest Holding SRL, toate din judeţul Călăraşi. Împreună, acestea alcătuiesc imperiul agricol de zeci de mii de hectare de teren şi zeci de ferme de animale, deţinut de evazionistul libanez El Khalil Jihad, unul din cei mai mari moşieri români, alături de Culiţă Tărâţă, Adrian Porumboiu sau Ioan Niculae.

Soţul vedetei TV Oana Cuzino, milionarul Yoav Shtern, a "mirosit" şi el din Trandafirul evazioniştilor libanezi

Cătălin Trandafir nu învârte afaceri doar cu libanezii, deşi nu înţelegem cum de-i nimereşte numai pe cei băgaţi în furăciuni de atâtea zeci de milioane de euro. În cadrul celeilalte mari firme din port în care este implicat, SC United Shipping Agency SRL, Trandafir este, în prezent, asociat cu Mihai Felescu şi off-shore-ul Intermar Management Limited. Până în aprilie 2011, alături de cei doi, mai era asociat în United Shipping Agency, cu 33,33%, şi israelianul Yoav Shtern, nimeni altul decât soţul îndrăgitei vedete TV Oana Cuzino. Pe 7 aprilie 2011, Shtern s-a retras din firma constănţeană, vânzându-şi participaţia celor doi asociaţi contra unei sume frumuşică rău, respectiv 6.243.923 lei. Potrivit acordului încheiat cu această ocazie, soţul vedetei TV scapă de orice răspundere şi atribuţie în cadrul firmei, odată cu cesionarea părţii sale. Din nou, reamintim însă că intervalul de timp în care milionarul Yoav Shtern a fost asociat cu Trandafir-ul evazioniştilor libanezi concide cu perioada în care DIICOT spune despre gruparea infracţională că a derulat afacerile ilegale de 30 de milioane de euro. Dacă a ştiut Shtern să se retragă la timp sau nu, aflând de mişmaşurile asociatului său, ori dacă a fost şi el implicat în aceste afaceri, rămâne de văzut. Cert este că dosarul evaziunii libaneze cu cereale din Portul Constanţa rezervă multe surprize, cu nume sonore.

Anchetatorii, reţinuţi în declaraţii. Alţii - reţinuţi şi ei. De DIICOT

Dacă informaţiile legate de asocierea lui Cătălin Trandafir cu evazioniştii libanezi, precum şi prezenţa lui Yoav Shtern în peisaj sunt certe 100%, cele legate de reţinerea unui cunoscut milionar din Constanţa în acest dosar nu pot fi confirmate, deocamdată, fără nici un dubiu. Potrivit unor surse, alături de Cătălin Trandafir, ancheta DIICOT legată de evaziunea cu cereale de 30 de milioane de euro îl vizează şi pe bossul de la North Star Shipping (NSS), Liviu Ghebaur. Acesta ar fi fost săltat odată cu Trandafir şi mai multe alte persoane în urma descinderilor DIICOT şi dus pentru audieri la Bucureşti, însă momentan oamenii legii nu au confirmat. Însă, una din destinaţiile anchetatorilor a fost Dana 45, proprietatea operatorului portuar Minmetal, societate condusă tot de milionarul Ghebaur. Pe de altă parte, au existat numeroase voci în Portul Constanţa şi prin târg, auzite recent şi în scandalul din jurul fostului director general al APC, Andrei Aurelian Popa (angajat, de altfel, al milionarului de la NSS şi Minmetal), care vorbesc despre mafia cerealelor dezvoltată în timp de Liviu Ghebaur.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Astia au rupt tara in 2 la evaziune.
3
0
Let's do it!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272