REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
16.3° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Ministrul Economiei: Perioada de risc din sectorul energetic nu s-a terminat; prețul mare de pe bursă se va regăsi în factura consumatorilor

Ministrul Economiei: Perioada de risc din sectorul energetic nu s-a terminat; prețul mare de pe bursă se va regăsi în factura consumatorilor

Replica API 27 ianuarie 2017 | 00:20 366

Perioada de risc din sectorul energetic nu s-a terminat, întrucât se așteaptă noi episoade de ger, iar prețul mare de pe bursă din această perioadă se va reflecta în factura consumatorilor, a declarat, joi, ministrul Economiei, Alexandru Petrescu.

"Impactul întotdeauna se regăsește în factura finală la consumator, dar ceea ce este important pentru noi este ca, în aceste momente de criză, să facem o retrospectivă cum am ajuns aici. Dacă, din perspectiva celor doi operatori de transport, Transgaz și Transelectrica, noi ne-am făcut foarte bine treaba și am asigurat integritatea sistemului pe ambele zone, politica de stocare sau lipsa de coerență în această politică din vară, cu impact in iarnă, poate ne-a adus într-o zonă de risc mai ridicat decât de obicei", a spus Petrescu.

El a subliniat că perioada critică nu s-a terminat, întrucât sunt așteptate noi episoade de ger.

"Așa că, odată ce trecem de această perioadă de risc, care nu s-a terminat, am înțeles că mai sunt episoade de vreme cu temperaturi foarte scăzute, deci, odată ce trecem de această perioadă, deja trebuie să stabilim o politică foarte clară în ceea ce privește stocul vizavi de perioada următoare de iarnă", a arătat Petrescu.

Prețul energiei pe piața spot a bursei OPCOM a depășit, joi, 600 de lei pe MWh, record absolut, nivelul fiind dublu față de începutul acestui an. Consumul de energie a atins și el în această lună cote-record de peste 9.000 de MW.

Pe 12 ianuarie, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că a observat o proastă pregătire a perioadei de iarnă realizată de fostul guvern, precizând că a cerut Corpului de control să facă verificări în acest sens la complexele energetice Hunedoara și Oltenia, precum și la Ministerul Energiei.

"Am observat în acest timp o proastă pregătire în prealabil a perioadei de iarnă de către fostul guvern. În primul rând, stocurile de cărbune la centralele termoelectrice. Aici m-aș referi la CE Oltenia, unde avem la ora actuală 357.000 de tone. Cu un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 de tone, ne-ar asigura o durată de funcționare doar pentru patru zile. La CE Hunedoara avem la ora actuală în stocuri 30.000 de tone. Cu un consum zilnic de 6.100 de tone pe zi, asta înseamnă o funcționare de maxim patru zile", a declarat Petcu, în cadrul unei ședințe de Guvern, relatează agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Alo domnul postac, poate nu stiti ca acest guvern a fost investit de doua saptamni. Cand sa iti rezolve problema energetica si toate celelalte lasate de tehnocacati?!
0
0
pai cum sa furati mai bine de la populatie ??? cu minciuni si tupeu, ca nu are nimeni control pe baza de calcul, cand calitatea gazului este foarte proasta si se produce consum enorm, iar indicele declarat de distribuitor este mare. Cat de prosti ne credeti ??
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272