REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

‘Miros de cadavre în tot Schitu’! IRIDEX, amendată de Garda de Mediu pentru groapa de deşeuri de la Costineşti

‘Miros de cadavre în tot Schitu’! IRIDEX, amendată de Garda de Mediu pentru groapa de deşeuri de la Costineşti

Replica API 7 august 2019 | 00:00 1022

„Bomba ecologică” de la Costinești, inaugurată cu mare fast în anul 2004, continuă să revolte cetățenii! Locul de depozitare a deșeurilor care, mult timp, a funcționat fără autorizație de mediu, este situat la 600 de metri de casele oamenilor. De câteva zile, plutește în aer un miros greu de suportat, se plâng locuitorii din Schitu. În timp ce primarul Traian Cristea susține că algele sunt de vină, Garda de Mediu confirmă plângerile oamenilor, fapt pentru care societatea Iridex Group Salubrizare SRL a fost sancționată contravențional. Din nou!

Un val de indignare continuă să plutească în jurul subiectului legat de groapa de gunoi pe care o gestionează Iridex Group Salubrizare SRL în Costineşti. Locuitorii din zonă continuă să se plângă de mirosul neplăcut, iar sesizările la Garda de Mediu curg într-una. ”Mirosea aseară a cadavre tot Schitu de la groapa de gunoi”, a spus un locuitor. Primarul Traian Cristea spune că mirosul ce se resimte este de la...alge. ”Oamenii se plâng, dar mirosul este de la alge, au intrat în putrefacție. Eu nu exclud posibilitatea să vină și de acolo, dar mirosul s-ar duce către 23 August. Eu am un simț olfactiv foarte bun, nu miros. Dar se plâng mofturoșii, vor parfum....”, a spus alesul local șef.

Urmare a sesizărilor făcute la Garda de Mediu, inspectorii au sancționat, pe 29 iulie a.c. contravențional societatea, pentru încălcarea prevederilor Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător și Legii 278/2013 privind emisiile industriale. În urma verificărilor efectuate în teren, s-a constatat că societatea lucrează la montarea conductelor de extracție a gazului de depozit,a cestea fiind scoase pentru aplicarea stratului de impermeabilizare cu pământ vegetal, existând astfel posibilitatea degajării mirosului specific de catran. S-au impus măsuri privind punerea în funcțiune a forajelor de captare a gazului de depozit și montarea sistemului de odorizare în cel mai scurt timp posibil.

Firma SC IRIDEX a fost sancționată și în trecut. În 2016, de exemplu, a fost amendată cu 30.000 lei pentru funcționarea fără autorizație integrată, amenda pe care însă au contestat-o în instanță. În timp ce Garda de Mediu a relatat judecătorilor că procesul verbal de contravenție a fost încheiat întrucât s-a constatat că societatea funcționa fără a deține autorizație integrată de mediu valabilă, în condițiile în care necesitatea obținerii autorizației de mediu este prevăzută pentru depozitarea deșeurilor nepericuloase mai mult de 10 tone pe zi sau pentru o capacitate mai mare de 25 tone, pe amplasamentul punctului de lucru, apărătorii firmei au suisținut altceva. Că depozitul ecologic de deșeuri menajere, stradale și industriale asimilabile acestora funcționează în baza autorizației integrate de mediu nr. 25/02.11.2006 revizuită în data de 20.03.2013. A mai arătat societatea că, la data de 01.09.2016, a depus solicitarea de prelungire a valabilității autorizației integrate de mediu ce urma să expire la data de 01.11.2016. Judecătoria Mangalia a admis, în octomrbie 2017, plângerea și a dispus înlocuirea amenzii în cuantum de 30.000 lei, aplicate prin procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor seria AB nr. 10121 din 23.11.2016, cu sancţiunea avertismentului. A fost exonerată de la plata amenzii în cuantum de 30.000 lei. Numai că, la Recurs, Tribunalul Constanța a schimbat sentința apelată, în aprilie 2018, în sensul că a respins plângerea contraventională ca nefondată, decizia fiind definitivă.

După ce a fost amendată pentru lipsa autorizație, în iunie 2017 a fost obținută și autorizația pentru activitatea care o desfășoară în localitatea Costinești, sat Schitu. Autorizația are o valabilitate de 10 ani, până pe data de 26.06.2027. Categoria de activitate pentru care a fost emisă autorizația, conform Anexei 1 la Legea nr. 278/2013 privind emisiile indistriale, se încadrează la următoarele puncte: 5.4.depozite de deșeuri, astfel cum sunt definite la lit. b) din anexa nr. 1 la Hotărârea de Guvern nr. 349/2005 privind depozitarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare, care primesc peste 10 tone de deșeuri pe zi sau cu o capacitate totală de peste 25.000 de tone, cu excepția depozitelor pentru deșeuri inerte, 5.3. valorificarea sau o combinație de valorificare și eliminare a deșeurilor nepericuloase cu o capacitate mai mare de 75 de tone pe zi, implicând, cu excepția activităților care intră sub incidența prevederilor anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 188.2002, cu modificările și completările ulterioare, una sau mai mult din activitățiile următoare: (i) tratarea biologică – colectarea deșeurilor nepericuloase, tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase, recuperarea materialelor sortate, comerț cu ridicata al deșeurilor și resturilor.

Locuințe, la 600 de metri distanță de groapa de gunoi

De precizat faptul că, potrivit legislației în vigoare, nu se poate construi la mai puțin de 1 kilometru de către o stație de colectare a deșeurilor. Pe lângă gropile de gunoi, precum spune actul normativ, nu au voie să se ridice nicio construcție la mai puțin de 1.000 de metri de depozitul de gunoi. Însă, de jur împrejur, sunt cartiere și cartiere construite la o distanță de 600 de metri. Primăria a dat autorizația pentru aceste construcții, deși se cunoștea situația. ” După ce s-a amplasat groapa, oamenii și-au făcut case, sunt și 600 de metri până la groapă. Noi i-am dat autorizație, omul este proprietarul terenului, i s-a pus în vedere acest aspect. Ce era să fac? Să nu le fi dat autorizație pe terenurile proprietate privată?!”, a conchis primarul.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fac vize de flotant de mic copil
1
1
miroase poate si fatuca din tuzla disparuta din 13 iulie dar care abia ieri a fost semnalata,copilul unde mai putea dispare daca nu in costinesti,doar nu s-ar fi dus in eforie sa piarda timpul cu mosnegii
2
0
La techirghuol iridex are cosuri de gunoi selective, dar cand vine masina baga tot in aceiasi masina...deci noi selectam degeaba ca prostii
1
0
Shimbati primarul.Ala pute.E vechi rau de tot.A iesit din garantie.Este o mumie de prin secolul XX.Vai de mama lui.Asa am patit si noi cu Mazare la Constanta.A stat pe functie pana a inceput sa miroasa.Si azi pute prin Constanta.
14
0
Pute rau de tot !Nimeni nu ia nici o masura decat spaga.Interesele predomina .Garda de Mediu a dayt o amenda de gura lumii care va fi contestata,iar noi ramanem cu mirosul!
17
0
tot costinestiul este o groapa de gunoi unde misuna fel de fel de lighioane infractoare chiar si traficanti de copii,opcul lui constantin doar se stie ocoleste vizuina precum dihorul
16
0
ma mir ca inutilii de la garda de mediu au facut ceva in viata asta, niste incompetenti cu interese, in frunte cu rasnoveanu marian si cu inspectorii care anunta inainte cand vin in control
13
1
nu il poate amenda si pe numitul Stroe? Pute canalizarea in tot orasul!
18
2
Da, bai nea Crsitea, tractoristule! Sa nu le fi dat Autorizatie de Construire! Nu tot ce e teren proprietate privata e si construibil! Unele nu sunt, din motive legale, ca sa nu mai spun de strainatatea tie de bun simt! Aidar si Cristea, ati auzit?
16
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614