REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.3° Constanța Mie., 15 Mai 2024
Anul XX Nr. 6730
8.3° Constanța Miercuri, 15 Mai 2024 Anul XX Nr. 6730
 

Mitropolitul Chișinăului: „Republica Moldova se va reuni inevitabil cu România”

Mitropolitul Chișinăului: „Republica Moldova se va reuni inevitabil cu România”

Mariana MURAT 20 octombrie 2023 | 17:07 1286

Mitropolitul Chișinăului, Vladimir Cantarean, i-a trimis la începutul lunii septembrie o scrisoare Patriarhului Kirill al Rusiei, în care se plânge de felul în care Biserica Ortodoxă din Republica Moldova este tratată de „Biserica-Mamă”, adică Biserica Ortodoxă Rusă, care nu îi acordă niciun fel de sprijin și importanță. Prin contrast, acțiunile Bisericii Ortodoxe Române și ale autorităților române peste Prut fac ca bisericile și credincioșii din Moldova să se simtă tot mai apropiați de România, mai arată mitropolitul Chișinăului în scrisoarea sa. De altfel, el anticipează că unirea Republicii Moldova cu România este „inevitabilă”, „soarta Republicii Moldova fiind deja hotărâtă de marile puteri”. 

Mitropolitul Chisinaului: „Republica Moldova se va reuni inevitabil cu Romania”

Scrisoarea mitropolitului Vladimir al Chișinpului a fost publicată de fostul deputat Vlad Cubreacov pe blogul său. Scrisoarea este datată 5 septembrie 2023 și a fost tradusă „neoficial” î limba română, ea fiind transmisă în limba rusă. Pe de altă parte, secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, a confirmat pentru Deschide.md autenticitatea documentului. Scrisoarea mitropolitului Vladimir către Patriarhul Kirill al Rusiei este un lung șir de reproșuri la adresa felului în care Biserica Ortodoxă din Republica Moldova este tratată de „Biserica-Mamă”, adică Biserica Ortodoxă Rusă.

Acest fapt nu ar trebui să surprindă pe nimeni, deoarece soarta Republicii Moldova este deja hotărâtă de marile puteri – într-un timp relativ scurt ea se va reuni inevitabil cu România și desigur tot ceea ce susține Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române”, a scris mitropolitul Vladimir. Totodată, el mai avertizează că poporul moldovean și clericii, „care într-un procent de 80% dețin cetățenie română”, sunt preocupați de „dorința tot mai persistentă a Patriarhatului Moscovei de a absorbi Mitropolia Moldovei în așa-numita «Lume Rusă», care este străină aspirațiilor și valorilor noastre naționale. Din nefericire, această tendință reprezintă o continuare a politicii dure de denaționalizare promovată în perioada țaristă și ulterior în perioada sovietică, pe care Biserica Ortodoxă Rusă dorește să o «desăvârșească»”. Scrisoarea lui Vladimir Cantarean, deși criritcă și plină de reproșuri, nu este una de rupere a relațiilor cu Biserica Ortodoxă Rusă, ci una în care expune situația actuală a lumii bisericești din Republica Moldova, cerând, în același timp, un „grabnic și povățuitor răspuns” de la Patriarhul Kirill, conform digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
❤️ Fete fierbinți te așteaptă --- X18.FUN
0
0
da, lumea e in transformare. sa speram ca vom avea norocul din 1918! o sti popa ceva. cu transilvania cum ramane? ce i-a promis putin lui orban? astea ar fi subiecte de interes, nu ineptiile...
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407