REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.9° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
21.9° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Molnupiravir, un potențial tratament oral pentru pacienții cu forme ușoare și moderate de COVID-19

Molnupiravir, un potențial tratament oral pentru pacienții cu forme ușoare și moderate de COVID-19

Replica API 28 august 2021 | 00:00 712

Medicamentul antiviral Molnupiravir se află în prezent în studii de fază 3 pentru tratamentul pacienților cu o formă ușoară sau moderată de COVID-19. Spre deosebire de medicamentele aprobate, cum ar fi remdesivirul, administrate prin perfuzie, molnupiravirul este disponibil pe cale orală.

Sursă foto: Shutterstock

Numărul persoanelor infectate zilnic cu SARS-CoV-2 în întreaga lume este încă mare și varianta Delta a virusului, extrem de contagioasă, se răspândește rapid, însă opțiunile de tratament sunt limitate. Două dintre cele mai bune tratamente disponibile în prezent, anticorpii monoclonali și medicamentul remdesivir, sunt administrate cu succes, însă prin perfuzie; pacienții beneficiază de acestea numai în cadrul unui spital, când virusul este încă prezent și se reproduce în organism. Nu există, însă, medicamente de luat la domiciliu, scrie doc.ro.

De ce există această lipsă de antivirale împotriva COVID-19?

Experții indică mai mulți factori. Cercetarea antivirală a fost mult timp neglijată în general, iar coronavirusurile nu au generat niciodată în trecut atenția și finanțarea necesare pentru a dezvolta tratamente.

Majoritatea coronavirusurilor care au îmbolnăvit oamenii în trecut au provocat simptome ușoare, iar primul focar de SARS (sindromul acut respirator sever) și MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu) nu au fost considerate o amenințare globală. Pandemia de COVID-19 a făcut o prioritate din dezvoltarea de tratamente antivirale, însă generarea acestor terapii - în special medicamente cu acțiune directă, administrate oral, care inactivează virusul - necesită mult timp. Scopul unei pilule antivirale este de a opri agentul patogen de la replicare, dar găsirea de medicamente care pot face acest lucru fără a răni celula umană infectată nu este o sarcină ușoară.

Medicii au nevoie, însă, în prezent, de aceste variante de tratament simplificate, adică medicamente orale, pe care persoanele infectate să le poată lua la domiciliu atunci când apar simptomele de COVID-19 pentru prima dată. Oamenii de știință sunt de aceeași părere: antiviralele orale, simplu de distribuit pacienților cu COVID-19 în formă ușoară sau moderată, sunt extrem de necesare în momentul de față, pentru a preveni progresia către o formă severă de boală și, de asemenea, pentru a bloca transmiterea SARS-CoV-2.

Un astfel de tratament aflat în prezent în studii științifice este Molnupiravirul, o formă biodisponibilă pe cale orală, investigativă, a unui puternic analog ribonucleozidic care inhibă replicarea mai multor virusuri ARN, inclusiv SARS-CoV-2, agentul cauzal al COVID-19. S-a demonstrat că Molnupiravirul este activ în mai multe modele de SARS-CoV-2, inclusiv pentru profilaxie, tratament și prevenirea transmiterii, precum și pentru alte coronavirusuri (SARS-CoV-1 și MERS).

Molnupiravir, un antiviral promițător în tratarea bolii COVID-19

Merck Pharmaceuticals (MSD) și Ridgeback Biotherapeutics au anunțat că medicamentul lor oral de investigație pentru tratamentul COVID-19 ușor până la moderat, Molnupiravir, a prezentat rezultate intermediare promițătoare, ca parte a studiilor efectuate până în prezent. Aceste rezultate au fost prezentate și la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ECCMID).

Partea întâi a studiului MOVe-OUT a inclus 302 participanți care au avut debutul simptomelor în termen de 7 zile înainte de randomizare și cărora li s-au atribuit fie 200 mg, 400 mg sau 800 mg de Molnupiravir, fie un placebo.

Rezultatele din partea întâi a studiului au demonstrat că procentul pacienților care au fost spitalizați și/sau au decedat a fost mai mic în grupurile combinate tratate cu Molnupiravir comparativ cu brațul placebo. În plus, la acei participanți care au primit 800 mg de Molnupiravir ca terapie s-a observat cel mai mare efect antiviral global, în comparație cu cei care au primit 200 mg sau 400 mg.

Analiza SARS-CoV-2 în tampoane nazofaringiene și orofaringiene de la pacienți, utilizând reacția de polimerizare în lanț cantitativă și calitativă a indicat faptul că Molnupiravirul inhibă replicarea virusului, după cum a demonstrat scăderea mai mare de la valoarea inițială a ARN-ului viral comparativ cu placebo în ziua 5 și ziua 10 și o proporție mai mare de participanți cu ARN viral nedetectabil în ziua 10 și ziua 15 după terminarea tratamentului.

Cea mai mare amploare globală a efectului antiviral a fost observată, cum spuneam, la doza de 800 mg, comparativ cu dozele de 200 mg și de 400 mg. Aceste diferențe în obiectivele virologice au fost mai pronunțate la participanții înrolați la mai puțin de 5 zile după apariția simptomelor.

Partea a doua a studiului, porțiunea de fază 3, analizează o doză de 800 mg de Molnupiravir administrată de două ori pe zi. Faza în curs de desfășurare 2/3 (studiu randomizat, controlat cu placebo, dublu-orb) evaluează eficacitatea, siguranța și farmacocinetica molnupiravirului administrat oral la participanții nespitalizați, cu COVID-19 confirmat printr-un test RT-PCR. Cele două companii au estimat că datele din partea a treia vor fi disponibile în septembrie sau octombrie 2021.

„Continuăm să facem progrese în dezvoltarea clinică a candidatului nostru antiviral Molnupiravir. Datele din partea de determinare a dozelor din aceste studii sunt în concordanță cu mecanismul de acțiune și oferă dovezi semnificative pentru potențialul antiviral al dozei de 800 mg ”, a declarat dr. Roy Baynes, vicepreședinte senior și medic șef responsabil cu dezvoltarea clinică globală. Pe baza rezultatelor acestui studiu, s-a demarat un program de fază 3 de studiu cu pacienți nespitalizați.

A fost încheiat un acord cu guvernul SUA pentru a oferi pacienților acces la terapia cu Molnupiravir

În concluzie, până acum, Molnupiravirul este primul antiviral oral, cu acțiune directă, dovedit a fi eficient în reducerea virusului infecțios SARS-CoV-2 nazofaringian și a ARN-ului viral și are un profil de siguranță și tolerabilitate favorabil.

Acordul companiilor dezvoltatoare cu guvernul SUA prevede ca acesta să cumpere aproximativ 1,7 milioane de terapii cu Molnupiravir, după obținerea Autorizației de Utilizare de Urgență sau a aprobării de către Adminsitrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). MSD anticipează în prezent că, în așteptarea rezultatelor favorabile ale studiului, cererea pentru o autorizație de utilizare de urgență pentru molnupiravir va fi făcută în a doua jumătate a anului 2021.

MSD și Ridgeback Biotherapeutics intenționează să împărtășească descoperirile ulterioare ale programului în curs de dezvoltare a Molnupiravirului cu agențiile de reglementare pe măsură ce acestea devin disponibile. În plus, MSD intenționează să inițieze un program clinic de evaluare a acestui medicament pentru profilaxia post-expunere în a doua jumătate a anului 2021.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212