REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

MONUMENT ISTORIC din centrul Constanței, SCOS LA VÂNZARE pentru aproape UN MILION DE EURO

MONUMENT ISTORIC din centrul Constanței, SCOS LA VÂNZARE pentru aproape UN MILION DE EURO

Replica API 3 iunie 2019 | 16:15 2683

O plăcuță pe care scrie „Hanul Balcan” și una care menționează că ne aflăm în fața unui monument istoric, construit la începutul secolului XX, cu destinația de spațiu comercial. Doar aceste două elemente, cât și amintirile celor care au prins localul în anii lui de glorie mai stau mărturie pentru frumusețea de altădată a clădirii dărăpănate. De câteva luni, „Hanul Balcan”, cândva prestigios local al Constanței, este pus în vânzare, iar proprietarii cer pe el aproape un milion de euro.

Clădiri vechi, adevărate bijuterii arhitecturale, în care s-a scis istoria Constanței, pot fi văzute la tot pasul în centrul municipiului Constanța. Multe dintre imobile, însă, au ajuns doar o umbră a ceea ce au reprezentat cândva. Niște ziduri dăpărănate, cu ornamente ce stau să cadă, cu ferestre lipsă. Niște ruine. Este și cazul hanului Balcan, situat chiar în buricul municipiului, pe strada pietonală Ștefan cel Mare. Încadrat la categoria „monumente istorice”, hanul Balcan nu mai demult strălucirea de altă dată.

Pe hanul Balcan, astăzi este pus lacătul pe ușă. De fapt, este închis de prin anii 2000, de când a fost lăsat să se dărăme, câte puțin din zi în zi. E drept, autoritățile din domeniu l-au inclus pe lista monumentelor istorice, dar acest fapt nu i-a adus vreun beneficiu. Despre istoria acestei clădiri nu se știu prea multe. Unii spun că ar fi aparținut unui bancher albanez, care a cedat clădirea statului și a plecat din țară. Este o variantă. Cert este că, presa vremii consemnează că, după Revoluție, hanul a fost retrocedat familiei Sobieschi, în ultimii ani mai mulți moștenitori disputându-și dreptul de proprietate asupra clădirii din centrul Constanței.

De vreo două luni, Hanul Balcan este scos la vânzare. Iar anunțul postat pe site-urile de specialitate menționează că imobilul aflat pe strada Ștefan cel Mare, la numărul 84, are o deschidere de 25 ml la artera pietonală și 25 ml la strada Griviței, se compune dintr-o construcție cu regim de înălțime S+P+1E, după cum urmează: un corp amplasat spre strada Ștefan cel Mare, având subsol parțial, parter și etaj, un corp amplasat spre strada Griviței, având subsol parțial și etaj și două corpuri de legătură la parter.

Structura de rezistență este alcătuită din fundație din zidărie de piatră subzidită; zidărie portantă, cu grosime de 50 cm la exterior și 37 și 25 cm la interior, planșee din beton armat la corpul dinspre str. Ștefan cel Mare și corpurile de legătură și planșee din lemn la corpul dinspre str. Griviței. Imobilul care cuprinde 40 de camere și alte încăperi a fost pus în vânzare pentru suma de 980.000 de euro.

F.B.

Citește și: Încă un monument istoric lăsat în paragină în Constanţa: Hanul Balcan!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pretul corect este de 50000 de Euro
2
0
De spalare de bani cunoasteti ceva? Se vor albi niste bani in afacerea asta si locul deosebit care era cand l-am omorat pe Ceausescu tot o hazna o sa ramana.
2
0
din zona aia!!!
1
0
1 milion pt mizeria aia???..o constructie moarta intr-o zona moarta total...o iei,si ce faci cu ea??..nimic!
2
2
Furaciuni acei propietari sun interpusi de mazare care a vandut tot terenu din ct parcare rusi vanduta zona sucevei cu city printre blocuri blocuri parc tabacarie vandut
4
0
de ce ati blocat comentariile de la postarea cu constructia din mamaia de la neo?
11
0
De ce nu adresati aceste intrebari pe siteul primariei? Nu.. E mai bine sa latram sub identitati false
5
2
Si cine e nebun sa dea atatia bani si pt ce pt o ruina care se degradeaza continuu? Sa fim seriosi! Afaceri imobiliare Fagadau SRL!
7
6
Numai sa injurati stiti. Sa ca fie rusine !
3
10
Pot sa fac bloc acolo? Vreau sa-mi fac un penthouse la etajul 11. Se poate? Platesc cash.
5
5
Sa va fie rusine tuturor pentru vulgaritate. De aia se duce tara asta de rapa. Din cauza mitocanilor care nu stiu sa si exprime parerea cu bun simt.
3
8
Vechiul propietar ocuieste la RAMALA iar noul va locui la TEL AVIV. Aici sunt bani lor.
9
0
Fagadau un primar de cacat.Huoooo...Primaria ,nu sunteti in stare sa administrati un oras.Mama voastra de nemernici !Nu are voie sa stea in paragina o cladire indiferent care ar fi ea.
12
4
Daca nu injurati PSD injurati alt partid, de altceva nu sunteti in stare. In ritmul asta, nu ne mai facem bine.
6
10
intai trebuie asanate strazile adiacente : atelierelor,olteniei,avram iancu,etc. Cand acolo nu mai sunt ciori borate se poate vinde. Asa nu cumpara nici dracu !!! Muie fagadau, muie pesede !!!
16
4
De ce nu va informati inainte de a comenta? Ce simplu e sa ne dam cu parerea, in special cand suntem ignoranti.
2
9
Dar oare de ce se vinde? Se intreaba cineva? Nu. Nici nu conteaza. Important este ca mai avem un motiv sa aruncam cu mizerii si sa aratam ce rai suntem.
2
3
E ceva pt care nu e Psd ul de vina? Eu dau vina pe oameni.
3
6
Omu sfinteste locul. Asa ca se poate face ceva care sa ridice zona si se poate incepe cu acest han. Culmea, toti constantenii stiu ca zona este foarte dubioasa si intmaplarea face ca la nici 200 m sa fie o sectie de politie. Constanta a decazut f mult , defapt nu a decazut ci a ramas asa nebagata in seama, jefuita si uratita. Va invit , daca nu ati fost deja, samergeti in Cluj, Iasi, Brasov sa vedeti cum se face treaba.
18
2
Dintre orasele mari, Constanta a ajuns cel mai jegos, iar a acea zona este JALE
23
2
sa te impinga sfantul sa ierzi banii acolo, plin de ciori dubioase in zona
10
2
Cat timp tu cumparatorule O restaurare tu vei face La cultura nu ai de ce Probleme a iti face. Doar un turn de vei ridica Si de lumina vei priva Atunci in cap Cultura iti va da. Pavel
4
6
De vina sunt cei care l-au confiscat de la proprietari si l-au exploatat atatia ani .Asta faceau comunistii .
10
2
Actualii proprietari daca au tinut cu tot dinadinsul sa intre in posesia Hanului Balcan, sa il intretina ! Primaria sa le impuna acest lucru, nu sa trimita somatii pentru taiat iarba !
23
3
Cu atitea psdisti ani la rind in constanta nu vom reusi sa Curatatm orasul de balegar .sa-i trimitem inapoi la cap-Uri .nu au ce cauta in orasul nostru.
19
3
Sa l ia cineva care are posibilitatea si sa faca un club pt persoanele LGBT ca sunt multi d astia in c ta .. .sa se arda in bostana intr un monument
13
13
Sa spanzuri atatia bani si sa te legi la cap cu buimacii aia de la Cultura, intr-un loc fara nici-o dotare urbana si plin de ciori. Nu-ti scoti investitia nici intr-o suta de ani.
39
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614