REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Nava-şcoală 'Mircea' a revenit acasă! Câte EMOŢII! GALERIE FOTO

Nava-şcoală 'Mircea' a revenit acasă! Câte EMOŢII! GALERIE FOTO

Replica API 8 august 2019 | 03:19 287

Nava-școală „Mircea” a revenit acasă! Timp de trei luni, velierul a străbatut mai multe mări, dar și apele Oceanului Atlantic. La începutul lunii mai, bricul a plecat în marș până la Hamburg, Germania, acolo unde a fost lansat la apă, apoi a pornit spre casă refecând primul voiaj. În cele trei luni, a traversat Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic și Marea Nordului, cu escale în porturile Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almeria (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franța), Rouen (Franța), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) și Istanbul (Turcia).

Ieri, bricul şi-a încheiat marșul istoric dedicat împlinirii a 80 de ani de la intrarea sa în serviciul activ al Marinei Militare Române. Ceremonia de întâmpinare a navei-școală la revenirea din voiaj reprezintă momentul de debut a celei de-a 117-a ediţii a Festivalului Mării, eveniment organizat în perioada 7-15 august ca prolog la Ziua Marinei Române.

Cei 179 de membri, dintre care 57 de studenți de anul II ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și 32 de elevi din anul I de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” au fost așteptați în Portul Constanţa cu acorduri de fanfare. Familiile şi prietenii i-au întâmpinat cu emoţie şi lacrimi de fericire! La ceremonia de bun-venit acasă au fost prezente şi autorităţile urbei.

Tinerii au fost aşteptaţi în Portul Militar de familii, prieteni, cu toții, vizibili emoționați, urându-le bun sosit viitorilor ofiţeri de marină. ”N-am trăit așa emoții în viața mea. A mai fost plecată, în concedii, dar așa mult timp, nu”, a declarat mama unei absolvente. ”A fost un voiaj lung. Este un moment emoționant”, a declarat mama unui alt cadet. ”Mi-a fost dor de tati. Mă bucur că a venit”, a spus o fetiță de trei ani jumătate, care-și aștepta tatăl cu nerăbdare, după ce timp de trei luni nu l-a văzut.

Reprezentantul Ligii Navale, filiala Constanța, contraamiralul Aurel Constantin, a declarat: ”Bine ai revenit, Mircea, în Portul Constanta! (...) Mircea a înfruntat multe furtuni, dar a avut parte de comandați destoinici. Mircea reprezintă o adevărată universitate a mării, a purtat cu mândrie tricorolul țării pe mări și oceane, a traversat de trei opri Oceanul Atlantic, a participat la zeci de evenimente, a concurat în regate, onorând cu cinste pavilionul țării. Este o emblemă pe harta României. La bordul său au fost oaspeți de seamă, președinți de state, miniștri, prim miniștri, a fost și este un ambasador al României în lume. La mulți ani Mircea și drum bun în toate direcțiile!”.

Construită în Germania, nava este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, având o înălțime de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafaţă totală de 1.750 metri pătraţi. Aceasta a fost construită în perioada 1938-1939 la Şantierul Naval „Blohm & Voss” din Hamburg, Germania. Certificatul de naștere al noii nave-școală s-a semnat la 26 ianuarie 1938, iar la 22 septembrie, același an, a fost lansată la apă. La 27 aprilie 1939, a avut loc ceremonia ridicării pavilionului național, iar pe 1 mai 1939, a intrat în serviciul Marinei Militare.

În perioada 5 mai – 7 august, nava-școală ”Mircea” a parcurs peste 8.500 mile marine în 93 de zile de marș și a primit la bord peste 12.000 de vizitatori.

Considerat de către Forţele Navale Române drept cel mai longeviv ambasador maritim al ţării, velierul va începe din toamna acestui an pregătirile unui marș în jurul lumii pentru anul 2021 și va purta stindardul României în traversarea nu numai a Atlanticului ci și a Pacificului și Oceanului Indian.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Frumos, frumosi, frumoase, cu exceptia caschetelor, care pe langa ca au aer Rusesc, nu prea merg la tricou, care si el are damf Rusesc, chiar nu aveau o sepcuta sau ceva asemenator
0
0
pentru cei insurati ,,sa schimbat lenjeria cu o zi inainte,,ia vedeti cine va purtat camasile..
1
1
Bine ati venit copii!!
1
0
Mandria flotei romanesti. S a refacut echilibrul militar din marea neagra
0
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272