NICI o TOXIINFECȚIE ALIMENTARĂ pe LITORALUL ROMÂNESC
NICI o TOXIINFECȚIE ALIMENTARĂ pe LITORALUL ROMÂNESC
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestComandamentul Sezon Estival 2020 și-a prezentat bilanțul activității, sâmbătă, 22.08.2020, la Costinești, în prezența președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) dr. Robert Chioveanu și a reprezentanților din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța.
Nu s-au înregistrat toxiinfecții alimentare care să pună în pericol sănătatea publică
Principalul obiectiv al acțiunilor întreprinse de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care au activat în cadrul Comandamentului, respectiv protejarea sănătăţii publice a fost atins: nu s-au înregistrat suspiciuni sau episoade de toxiinfecții alimentare care să pună în pericol sănătatea publică. ANSVSA supraveghează în permanență operatorii din industria alimentară, prin derularea activităţilor specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure, contribuind la protejarea sănătăţii publice și implicit, la desfășurarea unui turism sigur.
Au fost verificate 1.341 de unități de alimentație publică
Odată cu deschiderea Comandamentului Sezon Estival 2020, medicii veterinari oficiali au demarat activități de verificare privind modul în care operatorii din industria alimentară au respectat condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare în unitățile de alimentație publică de pe litoral. Astfel, în perioada 13.07-22.08.2020 au fost verificate 1.341 de unități de alimentație publică: 117 baruri, 2 café baruri, 18 snack baruri, 42 de braserii, 105 unități tip bufet, 8 bistro-uri, 163 de fast food-uri, 57 de rulote, o carmangerie, 464 de restaurante, 21 de pizzerii, 3 pensiuni, un depozit, 7 cofetării/patiserii, 80 de laboratoare patiserie/cofetărie, 216 magazine alimentare, 4 supermarketuri, 12 tonete, un magazin de pește, 5 autoutilitare, 8 gelaterii, 3 standuri cu produse alimentare și 3 unități cu produse congelate.
Au fost aplicate 343 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.163.800 de lei
Principalele neconformități constatate au fost: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare și depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neînregistrate sanitar-veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile unde se manipulează și prelucrează alimente, ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea materiilor prime sau semipreparatelor în același spațiu cu produsele finite care nu mai suferă un tratament termic, nerespectarea condițiilor de depozitare și păstrare a peștelui, ouălor și cărnii de pasăre. Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost aplicate 343 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.163.800 de lei. De asemenea, au fost emise 2 Ordonanțe de interzicere a activității și 8 Ordonanţe de suspendare a activităţii la unități de alimentație publică. În această perioadă, au fost confiscate şi retrase de la vânzare peste 292 de kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare. Au fost recepționate și soluționate 3 apeluri Call Center, dintre care un singur apel a fost legat de sesizarea unei neconformități, care a implicat o unitate de alimentație publică de pe litoral, restul sesizărilor făcând obiectul investigațiilor a două unități de comercializare a alimentelor din municipiul Constanța.
Acțiuni de control oficial la fiecare final de săptămână
Pentru asigurarea respectării măsurilor Guvernului României privind prevenirea transmiterii virusului SARS CoV-2, măsuri prevăzute în Ordinul Comun al Ministerul Sănătății/Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de afaceri/ANSVSA, au fost constituite echipe mixte de control cu reprezentanți din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, Direcția de Sănătate Publică Constanța și ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului. În acest sens, s-au desfășurat acțiuni de control oficial la fiecare final de săptămână, respectiv în zilele de vineri și sâmbătă și care au vizat în special zone și obiective unde în mod curent se produc aglomerări de persoane. Controalele au vizat atât respectarea normelor și cerințele de igienă alimentară, cât și a celor privind distanțarea fizică a clienților aflați la terase și în alte unități de alimentație publică, a purtării măștilor de protecție pentru personalul angajat și realizarea de dezinfecţii şi igienizări cu substanţe virucide care să asigure atât dezinfectarea mâinilor clienţilor, dar şi a echipamentelor care sunt în unitatea respectivă.
Virgil STOIAN
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News