REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Mie., 15 Mai 2024
Anul XX Nr. 6730
7.4° Constanța Miercuri, 15 Mai 2024 Anul XX Nr. 6730
 

Nicolae-Florin Dinu candidează, din partea PNL, pentru un nou mandat de primar al comunei Lipnița

Nicolae-Florin Dinu candidează, din partea PNL, pentru un nou mandat de primar al comunei Lipnița

Andreea CONDURACHE 29 aprilie 2024 | 11:10 336

De la sfârșitul anului 2020, în fruntea comunei Lipnița se află Nicolae-Florin Dinu, primar liberal, la primul mandat. Preluarea atribuțiilor de primar al comunei Lipnița a fost un adevărat act de curaj, ținând cont de situația deloc frumoasă, în care se afla comuna Lipnița.

Nicolae-Florin Dinu candideaza, din partea PNL, pentru un nou mandat de primar al comunei LipnitaNicolae-Florin Dinu

Localitatea este formată din șapte sate: Lipniţa – reședința comunei, Coslugea, Canlia, Izvoarele, Goruni, Carvăn și Cuiugiuc și este una dintre comunele dobrogene care au nevoie de finanțări majore pentru investiții în infrastructură, întrucât la momentul preluării mandatului nu se făcuse aproape nimic în comună.,,Când am ajuns la primărie, erau doar patru kilometri de stradă cu cadastru. Acum am finalizat cadastrarea, acoperind toate drumurile din comună”, spune primarul Nicolae-Florin Dinu.

,,Acesta a fost principalul motiv pentru care cele două cereri de finanțare depuse la Compania Națională de Investiții pentru asfaltarea drumurilor comunale nu au fost aprobate. A reprezentat un impediment și faptul că nu aveam implementat sistemul de alimentare cu apă și canalizare. Utilități ce ar trebui realizate întâi și abia apoi putem interveni cu lucrările de asfaltare, un lucru normal, dealtfel, pentru că, dacă asfaltezi, nu mai spargi. Tocmai de aceea, ne-am concentrat activitatea pe pregătirea documentațiilor, depunerea și semnarea proiectelor de aducere a sistemelor de apă și canalizare, pentru ca apoi să venim cu asfaltarea”, a precizat primarul Nicolae-Florin Dinu.

În scurt timp, după preluarea mandatului de către primarul Nicolae-Florin Dinu, comuna Lipnița a intrat la finanțare prin programul Național „Anghel Saligny” cu două proiecte:  

-Primul proiect se referă la înființarea unui sistem de alimentare cu apă în satul Cuiugiuc, și, respectiv, înființare sistem de alimentare cu apă în satul Izvoarele. Investiția se ridică la 2.086.892,79 de lei. Proiectul a fost aprobat, a trecut de procedura de licitație, urmează proiectarea și execuția lucrărilor. ,,Sperăm ca în aproximativ trei luni să ne apucăm de treabă,” a precizat primarul comunei Lipnița.

-Cel de-al doilea proiect, finanțat prin tot prin „Anghel Saligny”, este cel de înființare a unui sistem de canalizare în satul Lipnița. „Sistemul de canalizare al Comunei Lipnița este cel mai mare proiect realizat aici, vreodată. Totul este făcut de la zero de când am intrat eu primar. Valoarea proiectului este de 14.312.105 lei, din care finanțarea de la Minister 13.724.000 lei și restul cofinanțare de la bugetul local. Vor fi conducte pe toate străzile din Comuna Lipnița.” a declarat primarul Nicolae-Florin Dinu.

Pentru realizarea proiectului, angajații primăriei au lucrat aproape trei ani, fiind necesare multiple lucrări pregătitoare și obținerea multor avize: Ridicări topografice, studiu topografic, studiu geologic, aviz de mediu, aviz RAJA, ENEL, IRIDEX, companii de telecomunicații, avizul Direcției de Drumuri, avizul ANIF și al Direcției Agricole și al Direcției pentru Cultură Constanța, respectiv avizul ANPA pentru locația în care va fi deversată apa tehnică, după epurare. Am semnat contractul de finanțare, urmează procedura de licitație și execuția lucrărilor. „Avem o comună foarte mare, cu 7 localități. Vom face canalizare în toate satele, dar nu putem face stație de epurare în fiecare. În urma consultărilor cu consilierii dar și cu specialiști din domeniu, cea mai bună variantă care a reieșit a fost aceea de a face stație de epurare la Lipnița, iar la satele mari – cu fose septice zonale vidanjabile. Coloana va trece pe fiecare stradă și fiecare proprietar va avea această opțiune de a se racorda la rețea. Vom încerca să menținem sistemul de canalizare al Comunei Lipnița în proprietatea comunei. Va fi greu – pentru că va trebui să organizăm un serviciu separat – dar este important acest lucru pentru a putea menține cât mai scăzut prețul serviciilor” a mai adăugat primarul Nicolae-Florin Dinu.

,,În continuare urmărim axele de finanțare pentru ca la finalul lucrărilor de racordare la sistemele de alimentare cu apă și canalizare, să venim cu asfaltarea. Știu că aceasta este una din marile probleme cu care ne confruntăm și este cea mai mare dorință a mea. În acest moment pe raza localității Lipnița, avem doar 30 de kilometri de drumuri asfaltate, restul sunt doar pământ și piatră. De aceea, în acest moment derulăm proiectul „Pietruire drumuri în comuna Lipnița, județul Constanța” ce vizează modernizarea străzilor din localitățile Coslugea și Carvăn pe o distanță totală de 5 kilometri. Astfel sunt peitruiți câte 2,5 kilometri în localitățile Carvăn și Coslugea, unde deja se lucrează.

Investiția presupune realizare terasamente, amenajare rigole din pământ și pietruire străzi. Străzile vor avea o lățime de 3 metri, iar acostamentele câte 0,5 metri pe fiecare parte. Contractul privind execuția lucrărilor de pietruire are o valoare de 1.241.432,29 lei, acestea au ca termen de realizare 1 an de zile. Investiția se realizează cu fonduri de la bugetul local.
În paralel, atenția primarului se îndreaptă spre îmbunătățirea infrastructurii școlare pentru cei 297 de copii, care fregventează unitățile de învățământ din comună.

Astfel a fost obținută finanțare prin Compania Națională de Investiții (CNI) pentru construirea grădiniței în satul reședință al comunei, pe strada Morii nr. 349, care să cuprindă trei săli de clasă, o sală de mese, vestiare, spații medicale și spații pentru educatori. Aici vor studia 50 de preșcolari iar clădirea va avea un regim de înălțime P+1E. Suprafața parterului va avea 318.43 mp, în vreme ce etajul 224.87 mp. „Avem finanțare pentru modernizarea și reabilitarea școlii din Canlia, care acum este în execuție, se lucrează și va trebui să se termine în trei luni și avem aprobat proiectul pentru dotarea școlilor, suma investită este de 800.000 de lei. În curtea școlii din Lipnița există o clădire veche, în care a funcționat grădinița, însă clădirea prezintă un risc seismic ridicat, motiv pentru care am făcut documentația de demolare a imobilului. Spațiul intenționăm să îl folosim tot pentru copii, însensul că aici dorim să extindem școala, sau, după caz să facem o sală de sport pentru elevi.“ a mai amintit primarul localității.
Pentru că numărul copiilor este în scădere, a trebuit să se ia decizia ca trei unități de învățământ să fie conservate, iar pentru micuții care merg la școală și parcurg distanța cu două microbuze vechi, primarul a depus documentația pentru a obține un microbuz electric, prin intermediul proiectului „Asigurarea infrastructurii TIC (sisteme inteligente de management local) la nivelul comunei Lipnița, derulat de Consiliul Județean Constanța” Proiectul a fost aprobat, iar microbuzul trebuie să fie livrat în cel mai scurt timp. Aprobat este și proiectul pentru amplasarea a două stații de încărcare electrică a autovehiculelor, la intrarea în localitatea Lipniţa. De aceste stații va beneficia și microbuzul electric, care va deservi școlile.

Deși dispune de un buget mic și cu o listă mare de priorități, primarul Nicolae-Florin Dinu a încercat să gestioneze cât mai eficient fiecare ban. De aceea, acolo unde s-a putut, anumite lucrări au fost realizate în regie proprie. Astfel s-a reușit ca cei aproximativ 80 de metri de gard ce împrejmuiește biserica veche de peste un secol din satul Coslugea să fie refăcuți complet. Primăria a contribuit la construirea unei capele mortuare în Lipnița. Tot în satul Coslugea a fost inaugurat Căminul Cultural, un proiect al fostei administrații, care a fost finalizat și dotat.  

„Mai avem depus un proiect de înființare a unei platforme de gunoi de grajd, o investiție ce se află în Programul Național de Redresare și Reziliență”. Sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, Componenta 3 – Managementul deșeurilor, Investiția I2, Sub investiția I.2.A-B, din PNRR este un proiect pentru care administrațiile locale pot primi o finanțare de până la 1,1 milioane de lei. Valoarea proiectului de la Lipniţa este de 1 milion de euro, plus TVA.

Tot în domeniul modernizării infrastructurii rutiere, edilul menționează faptul că mai urmează încă un proiect de asfaltare a 4,5 kilometri de drum comunal care face legătura între Canlia și DC Izvoarele-Coslugea și strada principală din Carvăn. Proiectul  este depus la AFIR, a obținut 67 de puncte, aproape de maxim, a fost încadrat în faza a III-a și urmează să fie semnat. În doar patru ani lucrurile se mișcă, în sensul bun, în comuna Lipnița. Au fost atrase fonduri importante, au fost demarate proiecte și sunt depuse noi proiecte, la fel de importante, în vederea implementării.

,,Candidez pentru un nou mandat de primar pentru că îmi doresc să finalizez lucrările începute și să implementez proiectele depuse. Comuna Lipnița a pornit pe un drum al schimbării, ce trebuie să continue”, a precizat primarul Nicolae-Florin Dinu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407