REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Nu vă e RUŞINE? MUNŢI de gunoaie şi un primar care dă vina pe ciobani

Nu vă e RUŞINE? MUNŢI de gunoaie şi un primar care dă vina pe ciobani

Replica API 25 aprilie 2018 | 17:19 393

BĂTAIE DE JOC la Poarta Albă! Garda de Mediu anunţă controale!

BĂTAIE DE JOC la Poarta Albă! Garda de Mediu anunţă controale!

Situaţie incredibilă la Poarta Albă! Dacă ne “lăudăm” cu un start de sezon estival curat, cu amenzi aplicate pe bandă rulantă în municipiul Constanţa, iată că în imediata vecinătate, la Poarta Albă, situaţia arată ca într-o cocină de porci. Aluzia nu are nici o legătură cu fermele de porci din imediata apropiere a unui spaţiu ce aparţine de domeniul public, unde zeci de cauciucuri, plastice, resturi de materiale de construcţii, gunoaie menajere sunt strânse la un loc. Potrivit martorilor, în imediata apropiere se află şi un parc, unde ies copii la joacă, care pot ajunge în zona focarului de infecţie. Mai mult, lângă pet-urile care se descopun în pământ, animalele pasc în voie.

Locuitorii din Poarta Albă sunt exasperaţi de munţii de gunoaie care se strâng în apropierea zonei cu ferme de porci. Zi şi noapte, sunt descărcate resturi menajere, resturi de materiale de cauciucuri, plastice, cauciucuri. Oamenii acuză că primăria stă cu mâinile în sân. Edilul, Vasile Delicoti, pe de altă parte, aruncă vina pe cetăţeni, întrucât aceştia nu îl ajută să identifice vinovaţii – cei care aruncă gunoiul! Acesta devine chiar deranjat de faptul că oamenii depun reclamaţii peste tot, doar la unitatea administrativ teritorială nu. El spune că ciobanii din zonă sunt de vină pentru că îi acoperă pe cei care aruncă acolo, dar au pretenţia ca primăria să facă curat de fiecare dată. Delicoti a mai precizat şi faptul că zona a fost igienizată de mai multe ori, sume fabuloase fiind investite în curăţare, depozitare şi transport la groapa de gunoi din Ovidiu.

„Aleargă toată ziua Poliţia Locală după ei. Le iau gunoiul din poartă, ei îl aruncă pe stradă. Nu e lângă parc, e la un kilometru. Să mă lase în pace… Sunt ăia cu animalele, i-am rugat de atâtea ori, voi îi vedeţi, aveţi ciobani, daţi telefon. Bine că ştiu să dea telefon (la alţii – n.r.). De ce nu fac poze maşinilor care aruncă, căruţelor? Ei nu se pun rău cu nimeni, doar ştiu să arunce pe noi. Este în nasul lor. Drumul e pe lângă ferma lor, unde le-am dat teren, le-am tras curent. Ei nu vor să întoarcă un serviciu, să îl oprească pe ăla, să îi facă o poză când aruncă”, a spus Vasile Delicoti.

Primarul spune că de cele mai multe ori oamenii au o teamă în a face denunțuri. A punctat că nu există nici o reclamație la Poliția Locală sau la Națională, iar el nu poate să pândească fermele să vadă cine aruncă sau dă foc la gunoaie.

„Și eu tot car. M-a costat șase sute de milioane (n.r. lei vechi) când am igienizat acolo, du la Ovidiu, depozitare... m-am săturat. Am curățat tot timpul. Ei trimit la Garda de Mediu, la presă, dar e unul acolo, are oameni, sunt 10 ferme. Nu vede nimeni când se aruncă? Bine că aruncați în spinarea mea să fac curat continuu și instantaneu. Dacă azi e aruncat, eu mâine trebuie să fac curat. Cu ce? Când e în nasul lui și nu face nimic.

De ce nu face poze? Nu pot să îl suspectez și pe el că este printre cei care aruncă? Știu situația și am discuțiile astea în permanență cu ei. Ridică din umeri, păi cum să îl spun pe ăla? Să mă transform în paznic, să îmi iau cort să stau acolo când voi sunteți la 10 metri de zonă? Plătesc 50 de lei pe gospodărie gunoiul pe an. Li se ia din fața porții. Dacă poate să îmi explice cineva de ce se întâmplă fenomenul ăsta, eu nu am înțeles.

Avem poliția locală, care este non-stop. Nu a fost nicio sesizare la Poliția Locală, nici la națională. Nu au venit cu o poză, cu un număr de mașină. În toată lumea civiliată, spiritul civic a rezolvat problema. La noi se aruncă gunoaie noaptea, dimineața. Am stopat furturile din locuințe, de animale, dacă ar face și ei o chestie – trei poze, se duce din gură în gură, sunt cei care au mașinile alea neînmatriculate. Iau molozul și vin și aruncă acolo. Ei nu vor să facă nimic”, a punctat edilul din Poarta Albă.

Garda de Mediu Constanţa nu cunoștea situația de la Poarta Albă, dar au spus că își vor îndrepta atenția înspre situația de acolo, mai ales că vorbim de deșeuri care pot dăuna mediului înconjurător pe o perioadă lungă. Reprezentanții instituției au punctat că dacă este vorba de domeniul public, primăria are obligația să găsească soluții pentru igienizare și menținere a curățeniei.

„Nu avem sesizare de la Poarta Albă. O să verificăm să vedem despre ce este vorba. Dacă este pe domeniul public, primarul are obligația legală să întrețină zona. Fiind domeniul public, legea spune că primarul poate fi sancționat dacă nu își face treaba. Își face o cheltuială inutilă la primărie, căci o amendă nu rezolvă problema. Mai bine bagă banii în curățenie, în serviciu și alte chestiuni. Nu o să curețe nimeni în locul lui. Are multe chestiuni primăria pentru a identifica cine aruncă”, a punctat Marius-Cristian Râșnoveanu, de la Garda de Mediu.

Claudia CORBU

VIDEO:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In data de 14 iulie 2017, Replica publica un articol intitulat: "Sabroso, pizzeria groazei ! Ce au gasit inspectorii OPC". Cautati pe google dupa cuvinte cheie. Iar de doua luni, fac reclama agresiva acestei locatii. Si culmea nerusinarii, reclama o fac chiar angajatii acestui site. Patronul le-a spus sa-si castige singuri salariul, asa ca ei se inteleg cu patronii si recomanda.
3
0
Dlor Functionari care nu au cunostinta de nimic ilegal, va invit pe varianta OVIDIU - CONSTANTA, sa constatati sanctiuni si sa aplicati legea , poluarea este si aici, verificati toate santierele din Tomis Plus. Aveti salarii mari si obligatii pe masura.
2
0
ce sa ceri de la un machedon ? se pricepe doar la furat motorina din conducte.
0
1
Urat foarte urat , pentru l-au votat cetatenii pe acest primarel,,?
0
0
Oile si ciobanii sunt si lui. Bufi muftiul cu harem.
0
0
Nu ne este rusine ca muntii de gunoaie nu rasar ca florile de colt ci cu nesumtirea animalelor cu doua picioare care urla ca este mizerie
1
0
sa se aplice multe amenzi si sa munceasca in folosul comunitatii pana se educa, asta e solutia
1
0
Vasile,vasile ,vasile......Mai vasile....cine nu locuieste in Poarta Alba mai ca te-ar crede.Ce nu spune autoarea articolului este ca,din pacate .....toata comuna arata dezastruos....Esti un caz deosebit...rea vointa amestecata cu prostie si nepasare in procente aproximativ egale.Nu ai nici macar minima decenta si mandrie personala sa faci ceva sau macar sa repari o strada stricata in urma maretului plan de introducere a canalizarii.Suntem la ani lumina de alte comune care acum 10 ani erau la nivelul nostru si anume Lumina si Valu lui Traian.Nu simti....mai vasile...nici o urma de rusine .....
5
0
Din pacate , toata tara este sufocata de munti de gunoaie . Oriunde ai merge , nu exista margine de localitate langa care sa nu existe gunoi imprastiat pe suprafete intinse de teren . Nu mai zic de marginea drumurilor , unde se arunca ambalaje din mers din masini . Dezastru este national iar cauza sunt oamenii carora nu le mai pasa de nimic !
3
0
Popor de tigani
2
0
La intrarea trenului in gara Constanta este o zona plina de gunoaie pe care o vede toata lumea si nimeni nu face nimic. Pe drumul dintre facultatea de medicina si Taverna Sarbului iar sunt munti de gunoaie acoperite de iarba. Nimeni nu face nimic. O masura impotriva mizerabililor ar fi confiscarea autovehiculului folosit la transport si amenzi de peste 20000 euro. In caz de neplata, puscarie. Banii pot fi folositi pentru ecologizare.
3
0
noi sa strangem gunoiul,pai avem BmW-uri in curti si pagini de FB. Da jandarmii ce fac?Primaria sa scoata elevii la curatenie,ce atata scoala.Huuuooo!!!!!
4
0
Apreciem cum a fost ,,expus,, cauciucul auto sa poata iesi in evidenta.Asezat cu grija vertical si sprijinit pe un alt cauciuc.Fotograf de gunoi cu simt estetic
2
4
tot judetul e o groapa de gunoi.unii mai au tupeu sa afirme ca "litoralul e pregatit pentru a-si primi oaspetii"hai siktir in m.ma-tii cu litoralu matii cu tiganii si toti alogenii.
11
0
Mai bine vedeti ce munti de gunoaie sunt la Tuzla, pe malul marii, chiar in zona in care se desfasoara festivalul de muzica electronica. Si te miri de ce ne ocolesc strainii ? Garda de Mediu e doar o caricatura
6
0
Ar trebui sa va fie rusine d-le primar vom face poze si la tractorul primariei si poate politia locala este cea care da foc noaptea la gunoi.in graficul de taxe gasim taxa habitat care este de fapt destinata ridicarii gunoiului iar taxa de gunoi tr cine nu stie este ptr.curatenia pe strada 60 lei de familie .unde sunt sacii ptr selectia de gunoi?ce noroc pe noi cu d-tra ca dezapeziti cu utilajele propri ca faceti curatenie ..3 mandate ne-ati dat inapoi cu 10 mandate ati creat doar haos pachete un ghiveci cu flori multi angajati ..dar de fapt la cat sunteti absentati din primarie ...rusine
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218