REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

O ANCHETĂ din AMERICA a scos la iveală că vinovat e un CONSTĂNŢEAN: plângere la procurorul general al României!

O ANCHETĂ din AMERICA a scos la iveală că vinovat e un CONSTĂNŢEAN: plângere la procurorul general al României!

Replica API 3 aprilie 2018 | 10:09 559

Percheziţii pe Dumbrava Roşie

Percheziţii pe Dumbrava Roşie

Florin Vâjâială, angajat ca şofer la U.K. Mail, în Marea Britanie, a ales să-şi recunoască vina în faţa procurorilor pentru a scăpa mai repede de dosar, dar şi cu o pedeapsă mai mică. Este vorba despre o anchetă mai veche, din 2012, atunci când procurorul general al României a primit o plângere de la un investigator angajat de StubHub. Au urmat percheziții și au fost ridicate mai multe bunuri, inclusiv un laptop, în care au fost găsite date care erau folositoare în dosar. Cercetările au continuat, s-a dispus extinderea urmăririi penale și, în februarie 2018, bărbatul a decis să încheie un acord de recunoaștere a vinovăţiei.

Sesizarea cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost înregistrată la Tribunalul Constanța la data de 14.02.2018, iar pe 23.03.2018 magistrații l-au condamnat pe Florin Vâjâială la 2 ani cu suspendare pentru deţinerea, fără drept, de programe, coduri de acces sau date informatice, infracţiunea de acces, fără drept, la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, în scopul obţinerii de date informatice și efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Decizia nu este definitivă.

Totul a pornit la finele anului 2011, când una dintre cele mai mari firme din lume, care se ocupă cu vânzarea online a biletelor pentru diverse evenimente (sportive, concerte, teatru etc), adică StubHub, a angajat un investigator ce a descoperit o amplă acțiune de phishing asupra site-ului. Astfel, În martie 2012, respectivul investigator a adresat o plângere procurorului general al României. ”Atacul s-a desfășurat printr-un e-mail ce reprezenta confirmarea unei comenzi StubHub false.

Presupusa comandă era pentru bilete la un meci de box în valoare de 2.700 USD, ce s-a disputat între Manny Pacquaio și Juan Marquez. E-mail-ul de confirmare îi îndrepta pe destinatari către o copie a paginii de logare pe site-ului StubHub, ce arăta similar cu cea reală, determinându-i astfel să încerce să se logheze pentru a putea să verifice statusul comenzii false.

În acest fel, destinatarii e-mail-ului fals, care erau și clienți ai site-ului StubHub, și-au dezvăluit credențialele de acces făptuitorilor. Pagina de logare falsă a fost găzduită pe cinci site-uri ale unor companii mici, care au fost preluate prin hacking de către făptuitori. Consecința a constat în faptul că compartimentul de relații cu publicul al companiei StubHub a primit 13.060 de apeluri (peste dublul volumului înregistrat anterior) și 15.418 emailuri (de opt ori volumul preconizat pentru acea zi).

În total au fost 28.478 de solicitări care au afectat negativ capacitatea StubHub de a-și desfășura activitatea și satisfacția clienților companiei. Cele cinci site-uri au fost identificate și închise de către echipa internă de răspuns la incidente. Odată ce site-urile ce găzduiau anunțul fals au fost dezactivate, atenția s-a îndreptat către identificarea potențialelor legături cu un suspect”, potrivit rolii.ro.

Investigatorul a aflat că adresa de email este a unui constănțean!

O singură adresă de email a fost descoperită ca urmare a accesării butonului Reply din mesajul inițial. Astfel, investigatorul, în urma cercetărilor, a aflat că adresa de email era validă și aparținea lui Florin Gunit, de 29 de ani, din Constanța. Fusese făcută în 2005. În urma verificărilor efectuate în evidențele Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date s-a constatat faptul că nu există nici o persoană cu numele acesta, ulterior stabilindu-se că este vorba de Florin Vâjâială, acum în vârstă de 35 de ani.

Pe 20 septembrie 2012, oamenii legii din cadrul BCCO au efectuat o percheziție domiciliară, de unde au ridicat mai multe bunuri, inclusiv un laptop. După analizarea mai multor fișiere, au fost identificate mai multe înregistrări privind un număr de 119 acțiuni de conexiune la distanță, realizate prin intermediul aplicației ”Remote Desktop”, dar și convorbiri care indicau acțiunea de phishing. Pe 18.09.2012 s-a dispus începerea urmăririi penale față de Vâjâială, iar pe 27.01.2014 s-a dispus extinderea cercetărilor penale, la fel și pe 7.02.2018. Ulterior, constănțeanul a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Doar nu era prost sa isi puna email-ul real daca era atat de destept sa sparga site-urile unor companii ... sigur cineva i-a facut felul !
0
0
Bai astia de la replica mai filtrati si voi comentariile ca ne am saturat de sifoane online. Daca aveti informatii duceti-va frate si faceti plangeri la institutiile abilitate.
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102