REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Olandezii de la Van Oord câştigă în România milioane, dar raportează pierderi şi nu-şi plătesc subcontractorii

Olandezii de la Van Oord câştigă în România milioane, dar raportează pierderi şi nu-şi plătesc subcontractorii

Replica API 25 mai 2018 | 12:33 1126

Minune dâmboviţeană:

Minune dâmboviţeană:

În ciuda problemelor constatate cu ocazia lucrărilor derulate pe litoralul românesc ori a faptului că au târât instituţiile statului român în diverse litigii de natură bănească, olandezii de la Van Oord Dredging and Marine Contractors BV îşi continuă liniştiţi activitatea în România. Din punct de vedere financiar, Van Oord raportează, în România, pierderi şi tot mai puţini angajaţi, dar asta nu înseamnă că gigantul (în lume şi la el acasă) nu continuă să “vâneze” cele mai mari şi mai bănoase contracte oferite de statul român.

În anii trecuţi, Van Oord şi-a adjudecat proiectul de reabilitare a zonei costiere de pe litoralul românesc. Dus într-un final la bun sfârşit, proiectul a fost cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu”, domeniul Major de Intervenţie 2, Axa Prioritară 5 „Implementarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc”. Suma totală, aferentă lucrărilor: 170.450.084 euro, inclusiv TVA.

În momentul de faţă, statul român plănuieşte o nouă „rundă” de lucrări pentru reducerea eroziunii costiere, un proiect chiar mai amplu decât primul: sunt estimate costuri de 707.761.710 lei. Proiectul beneficiază, din nou, de finanţare nerambursabilă europeană de 601.597.454 lei şi fonduri de la bugetul de stat, contribuţie proprie a statului roman, în cuantum de 106.164.256 lei.

Şi de această dată s-au înscris la “masa doritorilor” olandezii de la Van Oord, cu toate că prezenţa lor este contestată de cel puţin un participant la selecţia de oferte. Unul dintre contestatarii companiei străine este firma deţinută de constănţeanul Grigore Comănescu, SC Comprest Util SRL. În data de 14 iunie, de altfel, instanţa urmează să se pronunţe într-un proces pe care Comprest Util l-a intentat olandezilor, în urma lucrărilor de extinderea digului din port, lucrare care a costat 170.450.084 de euro, din care 145.680.660 de euro reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune.

„Cum poate statul român să nu îşi protejeze firmele din propria ţară? Şi cum permite unei firme străine să se prezinte în continuare la licitaţii, după ce s-a demonstrat că a creat probleme, litigii şi nu şi-a plătit subcontractorii? Eu fac împrumuturi să îmi susţin afacerea, să merg şi cu ei în instanţe (cu Van Oord – n.r.), ei raportează că au pierderi, deşi, dacă facem socoteala, reiese că ar trebui să aibă profit după sumele încasate ca urmare a lucrărilor din România, nu plătesc taxe şi nu plătesc impozite!?”, susţine Comănescu, referindu-se atât la situaţia firmei sale în raport cu Van Oord, dar şi la noua licitaţie organizată de Administraţia Bazinală Apele Dobrogea Litoral. ABADL, de cealaltă parte, nu doreşte să comenteze situaţia.

Grigore Comănescu

Litigiul dintre Van Ooord şi Comprest Util

Dar de unde vine această încrâncenare a lui Grigore Comănescu? Pe scurt, licitaţia organizată de ABADL pentru extinderea digului din port a fost câştigată de asociaţia Van Oord – Societatea de Construcţii şi Transporturi S.A. (SCT) Bucureşti, în calitate de antreprenor general. Lucrările au început în vara lui 2014, iar la momentul respective asocierea a apelat la firme româneşti pentru furnizarea de materiale.

„Comprest Util deţine licenţă pentru prefabricate, obţinută de la un institut de renume din Franţa, CLI, fiind singura companie care avea dreptul să le folosească la această lucrare”, explică Grigore Comănescu. Prin urmare, a devenit furnizor pentru lucrări. Însă, s-a trezit că nu îi este achitată o factură, aşa că s-a ajuns în instanţă.

„Doi ani ne-am plimbat pe la Bucureşti cu Van Ooord, pentru o factură de 3.950.026,16 lei”, a mai spus Comănescu. „Ni s-a spus că Van Oord nu are calitate procesuală, însă el era antreprenor general, iar SCT este în insolvenţă, deci nu poate plăti. Într-un final, am câştigat, însă pe 14 iunie este recursul”, a explicat, pe scurt Comănescu.

Omul de afaceri este însă indignat că, în ciuda faptului că Van Oord este rău-platnic, „toate stelele par să se alinieze” în favoarea olandezilor, în defavoarea firmelor din România. „Consultaţi bilanţul depus de ei. Trebuiau să aibă profit, dar raportează pierderi. De ce? Unde se duc banii dacă nu în afară?”, a conchis Comănescu.

Cifrele raportate de Van Oord

Van Oord Dredging and Marine Contractors B.V. Rotterdam – sucursala Constanţa, înfiinţată în 2013, cu domeniu de activitate „Construcţii hidrotehnice”, a raportat în 2016 cifră de afaceri de 7225 lei şi pierderi de 5160224 lei, cu 6 angajaţi şi datorii de 217855462 lei; în 2015 a avut afaceri de 630621591 lei şi profit net de 28565817, cu 39 de angajaţi;

în 2014 a avut afaceri de 177858218 lei şi pierderi de 184673722, cu 38 angajaţi.

A.C.

Vezi şi:

https://www.replicaonline.ro/miliarde-pentru-reabilitarea-zonei-costiere-cum-au-lucrat-olandezii-de-la-van-oord-fara-avize-de-la-ministerul-culturii-355810/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Necajitelor,mirositi a smegma de LA o posta , nesatulelor...scuzati cuvanrul posta!
3
2
Nu fura singuri. Sunt protejati la cel mai inalt nivel. Ce, doar austriecii sa ne suga petrolul si sa ne taie padurile? Sa se lipeasca si olandezii de ceva, nu? Si asta cu ajutorul conducatorilor nostri, care nu-s decat o gasca de oligarhi vanzatori de tara. Marionete manuite de parazitii de la Bruxelles. Au furat tot ce se putea, au distrus tot, si acum vin cu "Europa cu 2 viteze". Cand romanii si polonezii stateau cu sabia pe granita sa lupte imp turcilor, astia dansau vals la Viena. Si acum ne bat obrazul ca nu suntem la fel de avansati. Ei au avut planul Marshall, noi comunism. Lepre.
4
0
praf in ochi !!!! ei sunt mai hoti ca ai nostri ....!!! va dati seama ce fac amestecati ... !!!?
3
0
eroare corectata, multumesc.
1
0
Olandezii care este nu-si plateste
1
1
la Costinesti cand vor largi olandezii plaja ?
1
0
oare se vor autosesiza institutiile statului?
5
0
Un strain in romania nu raspunde in fata DNA, pentru ca altfel raspunde dna in fata altor tari, asa sta treaba. Olandezu fura la alt nivel , nu plateste taxele in romania, nu plateste furnizorii, dar isi pun in fata oameni cu pile, Marius Stamat, director Van Oord sotul lui Stamat Cristina, directoarea de Urbanism a lui Mazare , acum directoarea lui Decebal Fagadau si alui Babu. Asta ia banu si rezolva tot
12
0
asa ne considera suckerii astia de olandezi ca suntem o tara de mana a treia unde pot face ce vor !
8
0
Olandezii dau tepe,italienii la fel,coreenii fix la fel,totii ne-o trag...Oare chiar credeti ca fara ajutorul direct sau tacit al celor ce reprezinta zice-se interesele romanilor se face mizeria asta? Ar mai face orice strain porcarii cu angajatii romani din Romania daca sefii romani nu ar fi niste cacati cu ochi? Si o cireada de vaci straine daca sunt acoperite de institutiile si alti parsivi romani pot face dezastru impotriva oricui,pentru ca romanii sunt majoritari niste mamaligi cu glas,fara demnitate, ci doar cu instinct primar de supravietuire. Ne distrugem singuri si invinovatim straini
16
1
permite-mi sa te completez: au venit sa faca profit MAXIM in romania, la fel ca toate firmele straine si toate multinationalele care vin aici
16
0
Pai ei a venit sa faca profit in rominia
8
1
mai mihai eminescu ...pe tn te intereseaza cum fura olandejiiiiiiiii sau cum mananca astia niste litere????doamne cati prosti avem in tara asta si ne mai miram de ce unu ca tn vaneaza greseli de ortografie in loc sa zica ceva de cum parjolesc multinationalele aceasta tarisoara frumoasa si bogata !!!!!!
10
5
olandezii sunt jidanii europei, ei dau fonduri europene la ei se intorc banii, k lucreaxa pe firme offshore asta e altceva , k antilele olandeze etc, la ei se negociaza totul k in bazar, nu cred k ar trebuie sa mai lucreze la noi ptr k ei sunt cei care sau opu sa intram in shengen si acum o tot fac..
20
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614