REPLICA ONLINE CONSTANTA

2.2° Constanța Dum., 10 Dec. 2023
Anul XX Nr. 6573
2.2° Constanța Duminică, 10 Decembrie 2023 Anul XX Nr. 6573

OMS recomandă ca Europa să folosească măști în interior și în transportul public

OMS recomandă ca Europa să folosească măști în interior și în transportul public

Victor ROTARU 13 ianuarie 2023 | 13:44 490

Directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Hans Henri P. Kluge, le-a recomandat cetățenilor europeni, având în vedere valul de infecții cu coronavirus din China, să continue să folosească măști în interior și în transportul public. Kluge a subliniat că variantele virusului SARS-CoV-2 care circulă în China sunt cele care au fost deja văzute în Europa și în alte părți. "Împărtășim opinia actuală a Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, potrivit căruia creșterea continuă a cazurilor din China nu este de așteptat să afecteze în mod semnificativ situația epidemiologică Covid-19 în Regiunea Europeană a OMS în acest moment", a detaliat el.

Totuși, liderul european al OMS a subliniat că, deși China a împărtășit informații despre secvențierea virusului, este nevoie de informații "detaliate și periodice", în special cu privire la epidemiologie și variantele locale, pentru a determina mai bine evoluția situației.

Din acest motiv, Kluge a asigurat că "nu este nerezonabil" ca țările să ia măsuri de precauție pentru a-și proteja populațiile, în așteptarea unor informații mai detaliate despre situația din China. Totuși, el a cerut ca inițiativele adoptate să fie "proporționale și nediscriminatorii".

Datele recente din unele dintre aceste țări încep să indice prezența în creștere a noului virus recombinat XBB.1.5, care s-a răspândit deja "rapid" în Statele Unite. În acest sens, Kluge a raportat că există încă puține cazuri în Europa, deși se lucrează pentru evaluarea impactului potențial al acestora.

"După trei ani lungi de pandemie, cu multe țări care se confruntă cu sisteme de sănătate suprasolicitate, cu deficit de medicamente esențiale și cu o forță de muncă epuizată în domeniul sănătății, nu ne putem permite mai multă presiune asupra sistemelor noastre de sănătate", a subliniat liderul european al OMS.

Acestea fiind spuse, el a cerut țărilor din Europa și Asia Centrală să își dubleze eforturile pentru a implementa strategii eficiente dovedite și să evite toleranța. "Aceasta înseamnă reinvestirea urgentă și reangajarea unei supravegheri virusologice și genomice îmbunătățite, inclusiv supravegherea apelor uzate, acolo unde este posibil. Aceasta înseamnă investirea și protejarea forței de muncă din domeniul sănătății, a cărei situație precară în multe locuri ar putea submina furnizarea eficientă a serviciilor de sănătate", a adăugat el.

În cele din urmă, Kluge a sfătuit creșterea acceptării vaccinurilor în populația generală; administrarea unor doze suplimentare de vaccinuri grupurilor prioritare; ventilarea spațiilor publice și aglomerate, precum școli, baruri și restaurante, birouri în aer liber și transport public; acceptarea de terapii precoce și adecvate pacienților cu risc de boală severă.

"Aceste măsuri pot reduce și impactul altor infecții respiratorii, în special gripa, cu care serviciile noastre de sănătate se confruntă în acest moment. Știință, vigilență, responsabilitate: toate acestea trebuie să se unească din ce în ce mai mult pe măsură ce intrăm în al patrulea an al pandemiei pentru a garanta un viitor pentru toți", a detaliat Hans Henri P. Kluge.

La rândul său, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a concentrat pe responsabilitatea Chinei, care "nu dă cifre complete" cu privire la evoluția Covid. "Săptămâna trecută au fost raportate 11.500 de decese la nivel global, dar acest număr este aproape sigur o estimare scăzută, având în vedere lipsa datelor despre decesele cauzate de Covid în China", a spus Tedros la conferința de presă săptămânală. Șeful OMS a afirmat că "fără îndoială, la nivel global suntem într-o poziție mai bună decât acum un an", când a avut loc vârful infecțiilor prin valul Omicron, iar de atunci decesele înregistrate la nivel mondial au scăzut cu 90%, dar de câteva luni există o anumită stagnare.

"De la jumătatea lunii septembrie, numărul deceselor săptămânale raportate a rămas între 10.000 și 14.000, o cifră pe care lumea nu o poate accepta atunci când avem instrumente pentru a le evita", a spus Tedros. Expertul etiopian a regretat, de asemenea, că doar cincizeci de țări oferă informații complete cu privire la sexul și vârsta celor care au murit din cauza Covid, lucru important pentru monitorizarea letalității virusului.

"Virusul nu va dispărea", a mai avertizat Tedros, cerând țărilor să continue secvențierea coronavirusului și efectuarea de teste asupra populației. "În primii doi ani de pandemie, testele și secvențierea ne-au permis să urmărim dezvoltarea diferitelor variante și pregătirea vaccinurilor. Cu toate acestea, în ultimele 12 luni, cantitatea de informații partajată a fost redusă la peste 50% pentru testele de secvențiere și detecție pentru Covid-19 efectuate", a adăugat liderul organismului Națiunilor Unite, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
S-A DAT STARTUL LA FAZA 6 . INCEP LATRAII NOSTRII ACUM , MADAM MAHLER , STREINU , GHEORGHITA & COMPANII.AVETI GRIJA DE VOI SI PAZITIVA !
6
0
Mai du-va'n plm cu oboseala si suprasolucitarea si cacaturile voastre obosite!Pai daca sint duprasolicitati inseamna can distemul medical nu-i gibdit bine de nu face fata!ca nu sint medicamente,nu sint alea,celelalte,numai panica si dezinformari aiuristice!hai sictir!recomanda chilotii pe bot!puneti-va voi ,mars in m**********i cu ideile timpite.... dementii dracului!
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
2414717414
5/49
442464507-12-20235 6 3 1 6 1 0
joker
3431514362