REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Orban: Parlamentarii PNL vor susţine forma proiectului de desfiinţare a SIIJ convenită în coaliţie

Orban: Parlamentarii PNL vor susţine forma proiectului de desfiinţare a SIIJ convenită în coaliţie

Replica API 23 martie 2021 | 23:57 1374

Grupurile parlamentare ale PNL au fost mandatate de conducerea partidului să susţină proiectul privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie în forma convenită în coaliţia guvernamentală, a declarat, luni, preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, adăugând că formula adoptată în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor potrivit căreia magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu avizul CSM este conform Constituţiei.

Ludovic Orban

El a susţinut că PSD se opune desfiinţării SIIJ, acuzând că acest partid este "antieuropean".

"Din punctul meu de vedere, forma adoptată în Comisia juridică este o formă dezbătută şi convenită la nivelul conducerii coaliţiei şi grupurile parlamentare ale PNL vor sprijini desfiinţarea Secţiei speciale. De altfel, astăzi am şi luat decizia în Biroul Executiv să mandatăm grupurile parlamentare ale PNL să voteze legea de desfiinţare a Secţiei speciale", a declarat Orban.

Întrebat de ce proiectul privind desfiinţarea SIIJ nu intră luni în dezbaterea plenului, preşedintele Camerei Deputaţilor a afirmat că liderul grupului deputaţilor PSD a refuzat să pună acest punct pe ordinea de zi a şedinţei Comitetului liderilor.

"Şedinţele comitetului liderilor grup sunt conduse, în absenţa preşedintelui Camerei, de liderul de grup cu ponderea cea mai mare, respectiv de liderul grupului PSD, care a refuzat să supună la vot propunerea liderului de grup PNL să fie introdus pe ordinea de zi. Nu e nicio problemă, va fi introdus pe ordinea de zi de miercuri. (...) Dacă liderul de grup PSD va continua să refuze de fiecare dată, când va fi necesar, îmi voi asuma eu conducerea Comitetului liderilor", a explicat Ludovic Orban, scrie Agerpres.

În opinia sa, formula adoptată în Comisia juridică este conform Constituţiei.

"Este o formulă la care s-a convenit conform Constituţiei. CSM este practic grantul respectării independenţei Justiţiei în România. Din analizele diferitelor forme posibile de funcţionare, după desfiinţarea Secţiei speciale, au fost mai multe variante analizate. Mi s-a părut o soluţie corectă din punct de vedere constituţional ca acest organism, CSM, care este definit de Constituţie drept garantul independenţei Justiţiei, să poată să aibă un punct de vedere nu pentru începerea urmăririi penale, ci pentru trimiterea în judecată. (...) CSM este rezultatul unui proces de alegeri. CSM este un organism serios care poate să aibă discernământ în evaluarea diferitelor solicitări. Este o formulă pe care am convenit-o şi pe care o susţin. (...) UDMR a avutr o altă variantă. A fost o analiză foarte serioasă, având în vedere că au fost multe puncte de vedere. Obiectivul nostru este de a desfiinţa Secţia specială. Am instituit un mecanism în care este scos complet politicul, este un mecanism de autoreglare care ţine de funcţionarea Justiţiei şi a CSM, pe care îl vom urmări dacă funcţionează corect şi dacă CSM se va comporta obiectiv conform misiunii sale", a indicat Orban.

El a reiterat că obiectivul coaliţiei este desfiinţarea SIIJ, susţinând că PSD "a rămas" un partid "antieuropean".

"Coaliţia este concentrată ca să desfiinţeze Secţia specială, PSD este concentrat ca să nu se desfiinţeze Secţia specială, adică PSD a rămas acelaşi PSD care este antieuropean, împotriva unei Justiţii corecte. În ceea ce ne priveşte pe noi, ne-am angajat faţă de cetăţeni că vom desfiinţa Secţia specială şi vor repara Legile Justiţiei, vom îmbunătăţi articolele declarate neconstituţionale şi care au venit în contradicţie cu reglementări şi practici la nivel european şi asta vom face. (...) Noi am mandatat grupurile parlamentare, la reuniunea Biroului Politic al PNL, să susţină desfiinţarea Secţiei speciale, desigur în forma convenită la nivelul coaliţiei. Dacă la dezbaterile din Senat vor apărea alte idei, ele trebuie supuse aprobării coaliţiei", a adăugat Ludovic Orban.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, joi, raport favorabil proiectului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie, adoptând şi un amendament al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu avizul CSM. Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este primul for sesizat. Senatul este Cameră decizională.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cine nu sare, ia condamnare !Asa striga prin piete sluga asta. Nu se dezminte nici acum,borhotul.
4
0
Doamne ajuta sa sara pe voi procurorii si judecatorii cu dosare fabricate.
3
0
Sica hotararea definitiva a instantei nu are nici o valoare pentru tine ? Mortii matii de betiv sa va dau muie la toti din acest guvern catastrofal si sustinatorilor vostrii
4
0
sica, sa vezi acum abuzuri si golaneli marca Portocala si Lucica
6
0
urmeaza streangul
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212