REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Ordonanţa care îţi intră în buzunar: cu cât sărăcim de la 1 ianuarie

Ordonanţa care îţi intră în buzunar: cu cât sărăcim de la 1 ianuarie

Replica API 19 noiembrie 2013 | 00:00 101

Intens trâmbiţatele intervenţii asupra activităţilor financiar- contabile şi impozitelor datorate de români sunt oficial publicate în Monitorul Oficial. Guvernul s-a gândit la apropierea sărbătorilor de iarnă şi a adoptat poziţia unui Moş Crăciun care vine cu băţul. Pentru că exerciţiul financiar cu trenduri ascendente nu este tocmai punctul forte al clasei politice autohtone, cadourile oferite se încadrează la majorarea semnificativă a impozitării aplicate contribuabililor. De asemenea, Ordonanţa nr. 84/2013, privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, adoptată de Guvern, presupune ajustări şi faţă de procedura TVA, aferentă contribuabililor declaraţi inactivi, impozitul pe dividende şi perioada fiscală la impozitul pe profit. Aşadar, 1 ianuarie 2014 vine cu următoarele veşti: pentru benzina cu plumb, acciza se majorează la 637,91 euro / tonă, de la 547 euro / tonă (16,6% majorare); acciza la benzină fără plumb se majorează la 557,91 euro / tonă de la 467 euro / tonă (19,4% majorare) şi pentru motorină, acciza se majorează la 473,85 euro / tonă de la 391 euro / tonă (21,2% majorare). De asemenea, tot de la 1 ianuarie, companiile vor plăti un nou impozit pe construcţii, de 1,5%.

Referitor la impozitul pe proprietate, este recomandată preluarea unui pix şi a unei foi, pentru reţinerea noului sistem de impozitare, de care nu vor scăpa construcţiile, reţelele aeriene de transport şi distribuţie a energiei şi stâlpii aferenţi, cablurile subterane, instalaţiile electrice, reţelele de telecomunicaţii, planuri înclinate subterane şi rampe de puţ, coşuri de fum, turnuri de răcire, construcţii-anexe de îmbunătăţiri funciare, platforme betonate, împrejmuiri, instalaţii tehnologice, rezervoare, bazine pentru depozitare ş.a.m.d. Prin aceste măsuri, Guvernul estimează venituri de aproximativ 500 de milioane de lei, iar domnul Isărescu, de la BNR, dă motive de fiori, pentru că nu a putut evalua clar influenţa asupra inflaţiei, în contextul în care a ajuns la 3,7%, mult peste programările iniţiale, de 2,5%. Aceste cifre nu afectează "decât" puterea de cumpărare, veşnic în colaps în România ultimilor ani.

Cu ce scumpiri se "mândresc" constănţenii

Eşti şofer? Te-ai "scos"! Potrivit proiectului de Cod fiscal, preţul benzinei şi motorinei se majorează cu 50 de bani pe litru (9% în cazul benzinei, la preţul mediu actual de 5,5 lei/litru, şi 8,8% în cazul motorinei, la un preţ mediu de 5,5 lei pe litru. Pe de altă parte, autorităţile locale au liber la majorări de taxe şi nu aşa, oricum, ci fără nici un fel de restricţii, pentru că legea care prevedea o limită de 20% până la care primarii puteau creşte taxele este considerată irelevantă pentru Guvern, motiv pentru care s-a gândit că ar fi mai bine să nu mai existe. Astfel, în prezent, autorităţile administraţiei publice locale pot stabili cote adiţionale la impozitele şi taxele locale. În privinţa impozitării taxelor în funcţie de inflaţie, primarul Constanţei, Radu Mazăre a declarat săptămâna trecută, în cadrul cele mai recente şedinţe a Consiliului Local: "La Constanţa, nu va fi majorată nici o taxă, vor fi însă indexate cu 16%, în conformitate cu legea, ceea ce n-am făcut anul trecut, când am fost singurul oraş care nu a indexat, pentru că ne permitea legea. Anul acesta, suntem obligaţi, fără însă a majora. Dacă am fi indexat de anul trecut, atunci băgam mai mulţi bani în beculeţe de sărbători de iarnă, dar am preferat să nu indexăm şi să luăm aceleaşi taxe oamenilor. Cumulată, inflaţia, după trei ani, e de 16%. Prefer să nu apăs oamenii cu impozite, după care să cheltuiesc banii pe fel de fel de parafaslâcuri".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272